27 830 Materieelprojecten

Nr. 162 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 oktober 2015

Inleiding

Momenteel zijn bij het Commando Landstrijdkrachten (CLAS) Bushmaster-voertuigen ingedeeld bij de gevechtseenheden en Boxer-voertuigen bij de ondersteunende eenheden. Na het besluit uit 2013 om een gemechaniseerde brigade om te vormen tot een gemotoriseerde brigade, is dat concept verder uitgewerkt. Gebleken is dat de Bushmaster, met het oog op de veranderende veiligheidsomgeving, onvoldoende vuurkracht en bescherming biedt tegen direct en indirect vuur. In tegenstelling tot eerdere missies, waarbij de dreiging vooral van onderaf kwam door IED’s of door direct vuur met hoofdzakelijk kleinkaliberwapens, moet heden ten dage rekening worden gehouden met dreigingen van alle kanten en een hogere geweldsintensiteit. Het groot pantserwielvoertuig Boxer is daar beter tegen bestand dan de Bushmaster omdat het beschikt over ballistische bescherming en een beter Remote Control Weapon Station (RCWS). Daarnaast heeft de Boxer meer groeipotentieel dan de Bushmaster.

Door de gevechtseenheden te voorzien van Boxers en de ondersteunende eenheden van Bushmasters, kunnen de vuurkracht en de bescherming van de 13e Lichte Brigade worden verbeterd. Wel beschikken de ondersteunende elementen in de gevechtseenheden dan over minder bescherming en vuurkracht. Deze bescherming wordt echter opgevangen door de gevechtseenheden.

Nadat alle voertuigen zijn ingevoerd beschikt Defensie over 98 Bushmasters en 200 Boxers. De voorgenomen wisseling van de voertuigen veranderen die aantallen niet. Wel is er sprake van een verandering in de configuratie van de nog te produceren missiemodules van de Boxer. Dit zal op korte termijn gebeuren.

Aanpassing behoefte Boxer

Om de wisseling te kunnen uitvoeren neemt Defensie 39 missiemodules genie meer af dan voorzien. Dit wordt gecompenseerd door vijftien missiemodules vracht en 24 missiemodules commandopost minder af te nemen. Hieronder treft u het volledige overzicht aan. De aanpassingen van de missiemodules kunnen met een amendement op het huidige seriecontract worden geregeld.

Type

Huidige situatie

Toekomstige Situatie

Verschil

Rijles

8

8

0

Ambulance

52

52

0

Commandopost

60

36

– 24

Genie

53

92

+ 39

Vracht

27

12

– 15

Totaal

200

200

0

Aanpassing behoefte Bushmaster

Van het totale aantal van 98 Bushmasters zullen 48 voertuigen een nieuwe bestemming krijgen. Hiervoor moet de configuratie worden aangepast. Twaalf Bushmasters worden geschikt gemaakt als commandovoertuig, twaalf voor de onderhoud-, diagnose- en bergingsgroepen (ODB), twaalf als vrachtvoertuig en twaalf als EOV-voertuig. Het huidige EOV-voertuig, de Fuchs, kent vanwege de hoge leeftijd grote inzetbaarheidsproblemen terwijl de exploitatielasten toenemen. Het was de bedoeling op een later moment de Fuchs te vervangen, maar de wisseling maakt een eerdere vervanging door Bushmasters mogelijk. De vervanging van de Fuchs door de Bushmaster, die een vergelijkbare bescherming biedt, resulteert in een daling van de exploitatiekosten en een vermindering van het aantal voertuigentypen bij Defensie. Dat komt de doelmatigheid van het onderhoud ten goede.

Financiën

De geraamde kosten van de aanpassing van de behoeftes bedragen per saldo eenmalig € 6 miljoen. De exploitatie-uitgaven voor de Bushmaster zullen dalen, omdat deze minder intensief zal worden gebruikt dan eerder voorzien. De exploitatie-uitgaven voor de Boxer zullen daarentegen stijgen. De nieuwe opzet leidt echter niet tot een overschrijding van de huidige, gecombineerde exploitatieraming voor beide voertuigen.

Organisatie en planning

Er wordt een projectgroep opgericht om de wisseling in de periode 2016 tot en met 2018 uit te voeren. Het doel is om in 2018 te beschikken over een gemotoriseerde capaciteit met gevechtseenheden voorzien van Boxers en ondersteunende eenheden voorzien van Bushmasters.

Ten slotte

De wisseling van de Bushmaster en de Boxer betekent een verdere versterking van de gemotoriseerde capaciteit van Defensie. Dit sluit aan op de veranderende veiligheidssituatie, waarbij voldoende vuurkracht en bescherming tegen direct en indirect vuur noodzakelijk is. De Directeur DMO zal de voorbereidingen treffen om de huidige contracten te laten wijzigen. Ik zal uw Kamer via de jaarlijkse rapportage over pantservoertuigen informeren over de voortgang.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

Naar boven