27 699
Wijziging van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren en enige andere wetten in verband met onder meer de formalisering van de Arbeidsvoorwaardenovereenkomst 1999–2000 sector Rechterlijke Macht

nr. 4
VERSLAG

Vastgesteld 12 juli 2001

De vaste commissie voor Justitie1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, brengt als volgt verslag uit van haar bevindingen. Onder het voorbehoud dat de regering de gestelde vragen tijdig zal hebben beantwoord, acht de commissie de openbare behandeling van dit wetsvoorstel voldoende voorbereid.

Algemeen

De leden van de PvdA-fractie hebben met instemming kennisgenomen van onderliggend wetsvoorstel. Zij hebben nog de volgende vragen.

De onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden rechterlijke macht zijn gevoerd met de Sectorcommissie Rechterlijke Macht. Het lijkt deze leden voor de hand liggen ook andere representatieve vakorganisaties een rol te geven in de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden in de rechterlijke macht. Eerder heeft de minister aangegeven in overleg te zijn met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak. Onderwerp van overleg is of en in welk opzicht de bepalingen in de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren (Wrra) over de samenstelling van de Sectorcommissie wijziging behoeven van het genoemde overleg. Kan de minister nader ingaan op de rol van de toekomstige Raad voor de rechtspraak in de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden?

De regering stelde in de nota naar aanleiding van het verslag van de wetswijziging naar aanleiding van de arbeidsvoorwaarden sector Rechterlijke Macht 1997/99 dat in een evaluatiemoment ten aanzien van het overlegmodel nog niet uitdrukkelijk is voorzien. Betekent «nog niet» dat hiertoe wel voornemens bestaan?

Uiteraard steunen de leden van de PvdA-fractie de aanpassing en de verduidelijking van regelgeving als gevolg van het Brown-arrest van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen. Wel vragen de leden op welke wijze een onderscheid wordt gemaakt van ziekte ingevolge zwangerschap en ziekte die niet voortvloeit uit zwangerschap.

Kan worden aangegeven waarom bij de onderhandeling over de arbeidsvoorwaarden alleen de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak is betrokken en geen andere vakvereniging, zo vragen deze leden.

Met belangstelling hebben de leden van de fractie van D66 kennisgenomen van het onderhavige wetsvoorstel. De fractie is verheugd dat de gevolgen van het Brown-arrest van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen ten aanzien van ontslag tijdens zwangerschap met dit wetsvoorstel verwerkt worden in de Wrra en de Wet op de rechterlijke organisatie.

De leden van deze fractie hebben nog een enkele vraag over het wetsvoorstel. De regering geeft aan dat de onderdelen 2.2, 2.3 en 3 van de arbeidsvoorwaardenovereenkomst regeling zullen vinden in een algemene maatregel van bestuur. Kan de regering aangeven wanneer deze AMvB's tot stand zullen komen en of deze ook aan de Kamer zullen worden voorgelegd? De salarissen in de sector Rechterlijke Macht worden per 1 juni 1999 structureel verhoogd met 3,1%. De hoogste drie salariscategorieën (1, 2 en 3) worden verhoogd met 2,9%. Daarbovenop komt echter nog een toelage, waardoor de verhoging van de topsalarissen uiteindelijk hoger uitvalt dan elders in de rechterlijke macht. Was het een expliciet voornemen van de regering de topsalarissen meer te verhogen dan de overige salarissen in de sector? Zo ja, waarom, zo vragen deze leden.

De voorzitter van de commissie,

Swildens-Rozendaal

De griffier voor dit verslag,

Bregman


XNoot
1

Samenstelling: Leden: Swildens-Rozendaal (PvdA), voorzitter, Van de Camp (CDA), Biesheuvel (CDA), Scheltema-de Nie (D66), Zijlstra (PvdA), Apostolou (PvdA), Middel (PvdA), Van Heemst (PvdA), Dittrich (D66), Rabbae (GroenLinks), Van Oven (PvdA), Kamp (VVD), ondervoorzitter, Rouvoet (ChristenUnie), O.P.G. Vos (VVD), Passtoors (VVD), Van Wijmen (CDA), De Wit (SP), Ross-van Dorp (CDA), Niederer (VVD), Nicolaï (VVD), Halsema (GroenLinks), Weekers (VVD), Van der Staaij (SGP), Wijn (CDA) en vacature PvdA.

Plv. leden: Wagenaar (PvdA), Balkenende (CDA), Cörüz (CDA), Van Vliet (D66), Duijkers (PvdA), Kuijper (PvdA), Albayrak (PvdA), Barth (PvdA), Hoekema (D66), Karimi (GroenLinks), Santi (PvdA), Luchtenveld (VVD), Slob (ChristenUnie), Van den Doel (VVD), Rijpstra (VVD), Rietkerk (CDA), Marijnissen (SP), Buijs (CDA), Van Baalen (VVD), Van Blerck-Woerdman (VVD), vacature GroenLinks, De Vries (VVD), Van Walsem (D66), De Pater-van der Meer (CDA) en Arib (PvdA).

Naar boven