27 625 Waterbeleid

Nr. 626 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 mei 2023

Hierbij ontvangt u de evaluatie «Ketenaanpak Medicijnresten uit Water». U ontvangt deze evaluatie naar aanleiding van de toezegging aan het lid Grinwis tijdens het Commissiedebat Water van 7 juni 2022 (Kamerstuk 27 625, nr. 582).

De evaluatie in het kort

Uit de evaluatie komt naar voren dat er een goede basis is gelegd voor een succesvolle ketenaanpak; de partijen in de keten hebben elkaar leren kennen, hebben begrip voor elkaars rol en onderschrijven het doel van de ketenaanpak.

Verder bevat de evaluatie een vijftal aanbevelingen:

  • 1. Zet de ketenaanpak door en versterk deze;

  • 2. Zorg voor duidelijkheid over doelen en indicatoren;

  • 3. Vul bouwstenen structureel en meerjarig in;

  • 4. Zorg voor een goede (inter)bestuurlijke borging;

  • 5. Organiseer intensieve interactie en vier de successen.

Beleidsreactie

Jaarlijks bereikt minstens 190 ton medicijnresten het oppervlaktewater1. De huidige analyses laten zien dat medicijnresten een risico vormen voor het watermilieu. De aanpak van dit complexe probleem vraagt inzet vanaf de bron tot de lozing aan het eind van de keten. Daarom is in 2018 het Uitvoerings-programma «Ketenaanpak Medicijnresten uit Water» opgezet, dat dit jaar afloopt.

Samen met de geneesmiddelenbedrijven, zorgpartijen en de watersector wordt gewerkt aan maatregelen in de hele geneesmiddelenketen. Van geneesmiddelen-ontwikkeling, het voorschrijven en gebruik van medicatie tot afvalinzameling en uiteindelijk zuivering. Alles in dienst van het doel om medicijnresten in het water terug te dringen. Er zijn generieke afspraken gemaakt, waarbij partijen akkoord zijn om de uitgangspunten van de Ketenaanpak Medicijnresten uit Water als leidraad te nemen. De ketenpartners ondernemen acties binnen hun eigen invloedsfeer.

Het rapport «Evaluatie Ketenaanpak Medicijnresten uit Water» beschrijft de goede samenwerking tussen ketenpartners. Door die samenwerking is er een stevig fundament gelegd voor de ketenaanpak. Daarbij geven alle ketenpartners aan, graag verder te willen met de ketenaanpak. De ketenaanpak is ook opgenomen in de Green Deal Duurzame Zorg 3.0, om bij te dragen aan het verminderen van de milieu-impact van medicijnresten.

Voor de Ketenaanpak Medicijnresten uit water loopt al ondersteunend beleid. Hieronder vallen de bijdrageregeling «Verwijderen van medicijnresten op zuiveringen» en de subsidie voor het Innovatieprogramma Microverontreinigingen uit afvalwater van rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s). Het Ministerie van IenW gaat samen met de ketenpartners een nieuwe uitvoeringsagenda opstellen.

De Ketenaanpak levert ook concrete resultaten op. Onlangs is de poederkoolinstallatie (PACAS) op rwzi Oijen geopend. Deze aanvullende zuivering gaat medicijnresten uit afvalwater verwijderen. Dit is de vierde zuivering die is voorzien van een aanvullende zuiveringstrap en er volgen er de komende jaren nog veel meer.

Tot slot

De aanbevelingen uit de evaluatie duiden allemaal op het versterken en verbeteren van de ketenaanpak. Deze neem ik serieus en met de ketenpartners gaat dan ook besproken worden hoe we hieraan gezamenlijk het beste invulling kunnen geven.

Voor het Wetgevingsoverleg Water van eind 2023 wordt u geïnformeerd over de voortgang van de Ketenaanpak Medicijnresten uit Water.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers


X Noot
1

RIVM-briefrapport 2020–0088, Medicijnresten en waterkwaliteit: een update.

Naar boven