27 625 Waterbeleid

Nr. 453 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 september 2018

In navolging op mijn brieven van 2 augustus, 3 september en 13 september 2018 (Kamerstuk 27 625, nrs. 450, 451 en 452) informeer ik u met deze brief over de laatste ontwikkelingen betreffende de droogteperiode.

De droogte neemt af. Dankzij de regen van de afgelopen weken is het neerslagtekort stabiel. De eerder deze zomer door de waterschappen en Rijkswaterstaat genomen maatregelen worden langzaam maar zeker afgebouwd.

Wel is nog steeds sprake van lage rivierafvoeren, lage grondwaterstanden op de hoge zandgronden, problemen met de waterkwaliteit en verziltingsproblematiek in het IJsselmeer. Hoewel er regionaal nog grote verschillen zijn, is er landelijk geen sprake meer van een grotere vraag dan aanbod van zoet water.

Daarom wordt nu afgeschaald van niveau 2 (feitelijk watertekort) naar niveau 1 (dreigend watertekort). Het Managementteam Watertekorten (MTW) komt door dit besluit niet meer bij elkaar. De Landelijk Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) blijft wel actief om de situatie en de nog benodigde door Rijkswaterstaat en waterschappen uitgevoerde maatregelen te monitoren.

Huidige situatie

Het tekort aan water had de afgelopen maanden vooral gevolgen voor de waterkwaliteit, landbouw, natuur, scheepvaart en industrie. Op dit moment is er nog steeds aandacht voor de scheepvaart, de verzilting bij het IJsselmeer en in de kustregio’s en lage grondwaterstanden op de hoge zandgronden.

  • De scheepvaart ervaart nog hinder door de lage waterpeilen op de Rijn. De verwachting is dat dat de komende weken zo blijft. Ook is er nog sprake van beperkte vertraging bij sommige sluizen waar een aangepast schutregime geldt vanwege de lage afvoeren.

  • De beschikbare watervoorraden in het IJsselmeergebied worden ingezet voor de bestrijding van de verzilting van het IJsselmeer. De extra maatregel om zoet water aan te voeren met schepen bij het drinkwaterinnamepunt bij Andijk waarover ik u met mijn brief van

  • 13 september heb geïnformeerd, hoefde nog niet te worden ingezet. De situatie van het IJsselmeer is inmiddels zodanig verbeterd dat drinkwaterbedrijf PWN haar bekkens heeft kunnen vullen. Daarmee beschikt PWN voor de komende periode over voldoende kwalitatief goed water voor de drinkwaterproductie. Alle betrokken partijen blijven alert met het oog op de wisselende zoutgehaltes van het IJsselmeer.

  • Verschillende waterschappen in het zuiden en oosten van Nederland handhaven hun beregeningsverboden, om verder uitzakken van grondwater te voorkomen.

Waar mogelijk gaan de waterschappen en Rijkswaterstaat weer over tot de normale beheersituatie. Zo is onder meer besloten dat de Kleinschalige Wateraanvoer voor het westen van Nederland kan worden afgebouwd. Ook zonder de KWA kan weer voldoende water worden aangevoerd van de juiste kwaliteit. Rijkswaterstaat zet de peilen van het IJsselmeer en Markermeer uiterlijk medio oktober weer op het winterpeil in verband met het komende stormseizoen.

Vervolg

Op dit moment worden voor de overkoepelende evaluatie de vraagstelling en planning uitgewerkt. In de evaluatie zal met alle betrokken partijen worden bezien welke lessen kunnen worden getrokken uit deze periode van droogte. De evaluatie zal zich richten op de nationale en departementale crisis overleggen en -structuren.

Zoals ik in mijn brief van 3 september aankondigde (Kamerstuk 27 625, nr. 451), is daarnaast een Beleidstafel Droogte ingesteld. Deze beleidstafel zal beleidsvraagstukken inventariseren die tijdens de periode van droogte zijn opgekomen, onder andere op het gebied van grondwaterontrekkingen. De uitkomsten hiervan worden meegegeven aan de (bestaande) bestuurlijke overleggen, ter verdere uitwerking.

In het Deltaprogramma werken alle waterbeheerders en andere overheden samen aan de uitvoering en voorbereiding van zoetwater maatregelen, waarbij uiteraard ook de droogte ervaringen worden meegenomen.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

Naar boven