27 622
Mond- en Klauwzeer

30 669
Dierziekte blauwtong

nr. 136
BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 augustus 2007

In vervolg op mijn brief inzake mond-en-klauwzeer van 15 augustus jl. (Kamerstuk II, 2006–2007, 27 622, nr. 135) informeer ik u met deze brief over de huidige situatie in het Verenigd Koninkrijk en mijn besluit tot intrekking van de Regeling maatregelen mond-en-klauwzeer Verenigd Koninkrijk 2007.

Tevens maak ik van de gelegenheid gebruik om u, in vervolg op mijn brief inzake Bluetongue van 9 augustus jl. (Kamerstuk II, 2006–2007, 30 669, nr. 9), te informeren over de huidige situatie ten aanzien van Bluetongue in Nederland en mijn besluit tot wijziging van de Regeling beperkingsgebieden Bluetongue.

1. Mond-en-klauwzeer

Versoepeling van vervoersverbod

Thans is gebleken dat de uitbraak in het Verenigd Koninkrijk beperkt blijft tot een tweetal besmettingen in de directe omgeving van Pirbright. De kans dat het mond-en-klauwzeervirus vanuit het Verenigd Koninkrijk in Nederland is binnengekomen, is momenteel dusdanig klein dat ik heb besloten de resterende maatregelen, genoemd in de regeling, in te trekken. Het gaat dan om het verzamelverbod voor schapen en geiten, het verbod op tentoonstellingen, het reinigen en ontsmetten van veewagens waar paardachtigen mee zijn vervoerd en het bezoekersregister.

De verplichting tot dubbele reiniging en ontsmetting van vervoermiddelen van evenhoevigen, komend vanuit het Verenigd Koninkrijk, genoemd in de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE’s, wordt op dit moment nog niet ingetrokken. Deze verplichting zal in ieder geval blijven gelden zolang er maatregelen tegen mond-en-klauwzeer gelden in het Verenigd Koninkrijk. Verder blijven de verzamelvoorschriften, zoals die thans gelden in genoemde regeling, onverkort van toepassing op het verzamelen van evenhoevigen.

Alertheid geboden

Het is van groot belang dat de reguliere preventieregels, zoals de 21 dagenquarantainemaatregel1 en de regels inzake de reiniging en ontsmetting van veewagens worden nageleefd. In het bijzonder op plaatsen waar dieren bijeen worden gebracht, zoals op veetentoonstellingen of verzamelplaatsen.

Daarnaast blijft extra alertheid echter geboden. Zodra er zich wijzigingen zouden voordoen in de situatie, zal opnieuw op basis van een risicoanalyse worden nagegaan of het nemen van maatregelen noodzakelijk is.

2. Bluetongue

Stand van zaken

Het Bluetonguevirus verspreidt zich vele malen sneller dan vorig jaar. Waar we eind augustus 2006 nog slechts enkele gevallen van Bluetongue in de provincie Limburg hadden, zijn er dit jaar op 21 augustus jl. al 336 gevallen verspreid over Nederland. De oorzaken voor de snellere verspreiding ten opzichte van 2006 zijn mogelijk de volgende:

1. De verspreiding start dit jaar vanuit verschillende haarden terwijl de verspreiding vorig jaar startte vanuit slechts één haard.

2. Dit jaar worden, ondanks de relatief koele zomer, circa 10 keer zoveel knutten gevangen als vorig jaar.

Door de snelle verspreiding van het Bluetonguevirus wordt Nederland geconfronteerd met uitbreidingen van het 20-kilometergebied die elkaar steeds sneller opvolgen. Op 20 augustus jl. heb ik nog een uitbreiding van het 20-kilometergebied doorgevoerd naar aanleiding van een besmetting in Gramsbergen (Overijssel). Op 22 augustus jl. werden opnieuw verschillende nieuwe besmettingen gemeld als gevolg waarvan het 20-kilometergebied uitgebreid zou moeten worden. Tevens is in het noorden van Nederland, in Dronrijp (Friesland), een besmetting vastgesteld waarbij verspreiding niet uitgesloten kan worden. Nu het virus zich ook in Friesland heeft gemanifesteerd, is het onwaarschijnlijk dat de rest van Noord-Nederland vrij zal blijven van de ziekte. Nederland heeft de plicht om andere vrije lidstaten of vrije gebieden van lidstaten te vrijwaren van de ziekte. Om die reden heb ik besloten, mede gelet op de omvang van het resterende beperkingsgebied, heel Nederland tot 20-kilometergebied te verklaren.

Voor het vervoer van herkauwers binnen Nederland heeft het opheffen van de grens door Nederland positieve gevolgen. Het vervoer binnen Nederland is nu niet langer aan extra voorwaarden verbonden. De grootste gevolgen van deze uitbreiding van het 20-kilometergebied treft de export van fok- en gebruiksdieren. Export van herkauwers vanuit Nederland was alleen mogelijk indien voorafgaand toestemming van het land van bestemming is verkregen. Een aantal lidstaten (Spanje en Hongarije) en derde landen hebben alleen toestemming gegeven herkauwers te ontvangen vanuit het beperkingsgebied. Met die landen zal op korte termijn opnieuw in overleg getreden worden over eventuele mogelijkheden voor export vanuit Nederland in de huidige situatie.

Toekomstverwachtingen

De huidige situatie, waarbij heel Nederland 20-kilometergebied is en de verspreiding veel sneller verloopt dan vorig jaar, noopt tot een verdere verkenning van de inzet van vaccinatie. Ik zal op korte termijn met de overige getroffen lidstaten de discussie over vaccinatie starten. Hierbij merk ik op dat met betrekking tot het besluit over te gaan op vaccinatie het bedrijfsleven een grote verantwoordelijkheid heeft. In mijn brief van 9 augustus jl. heb ik aangegeven dat het bedrijfsleven een kosten-batenanalyse laat uitvoeren, waarvan de resultaten eind dit jaar bekend zullen zijn.

Naast het gegeven over de snellere verspreiding heb ik ook het signaal gekregen dat de ziekteverschijnselen dit jaar erger zijn dan vorig jaar. Ik ben voornemens het onderzoek van vorig jaar naar de klinische symptomen dit jaar voort te zetten, zodat de resultaten van beide jaren met elkaar vergeleken kunnen worden.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg


XNoot
1

Deze regel houdt in dat indien op een bedrijf dieren worden aangevoerd, gedurende 21 dagen na aanvoer geen dieren mogen worden afgevoerd.

Naar boven