27 448
Wijziging van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten in verband met de invoering van de mogelijkheid tot een vrijwillige voortzetting van de bijzondere ziektekostenverzekering ingevolge die wet en van de Wet financiering volksverzekeringen in samenhang daarmee (vrijwillige verzekering AWBZ)

nr. 4
VERSLAG

Vastgesteld 2 november 2000

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport,1 belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer van haar bevindingen als volgt verslag uit te brengen. Onder het voorbehoud dat de regering de gestelde vragen tijdig zal hebben beantwoord, acht de commissie de openbare behandeling van dit wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennis genomen van het wetsvoorstel. Zij hechten grote waarde aan de spoedige invoering van de vrijwillige voortgezette AWBZ-verzekering, gezien de onzekerheid waarin nu duizenden Nederlanders buiten Nederland verkeren.

Evenwel hebben deze leden na bestudering van het wetsvoorstel nog enkele vragen en opmerkingen. De aan het woord zijnde leden vragen hoe de premie er precies uit gaat zien voor gezinnen. Kan de minister een rekenvoorbeeld geven van de totale AWBZ-premie voor bijvoorbeeld een echtpaar dat beiden AOW (+ pensioen) ontvangt onder het oude regime en onder de vrijwillige verzekering?

Voorts vragen de leden van de CDA-fractie waarom de vrijwillige verzekering niet kan worden opengesteld voor echtgenoten zonder eigen inkomen. Zij waren weliswaar ook niet verzekerd voor AWBZ onder het oude regime, maar wisten dit veelal niet vanwege een gebrek aan juiste voorlichting. Indien zij dit wel hadden geweten, hadden zij mogelijk een andere keus gemaakt. Extra zuur daarbij is dat gelijkwaardige «nieuwe gevallen» zich wel vrijwillig kunnen verzekeren. Zij waren immers gedurende hun verblijf in Nederland verzekerd, en voldoen zo aan de referte eis. Kan de minister ingaan op de suggestie van de CDA-fractie van een koppeling met de vrijwillige AOW/ANW-verzekering als criterium, om alsnog tot de vrijwillige AWBZ toegelaten te worden.

Tenslotte vragen deze leden wat de gevolgen zijn voor de terugwerkende kracht, indien betrokkene voor ingangsdatum van de vrijwillige verzekering overlijdt.

De leden van de D66-fractie vragen hoe de intra- en extramurale zorg voor Nederlanders die in het buitenland wonen wordt geboden? Betekent artikel 25, KB 746 dat iemand die op het moment van verhuizing naar het buitenland in een verzorgingshuis verblijft, daar zonder premie tot aan zijn overlijden kan verblijven?

Wordt bij voorlichting gedacht aan een brochure? Hoe worden de mensen benaderd die nu in het buitenland wonen?

De voorzitter van de commissie,

Essers

De griffier van de commissie,

Teunissen


XNoot
1

Samenstelling: Leden: Van der Vlies (SGP), Swildens-Rozendaal (PvdA), ondervoorzitter, Bijleveld-Schouten (CDA), Middel (PvdA), Rouvoet (RPF), Oedayraj Singh Varma (GroenLinks), Oudkerk (PvdA), Rijpstra (VVD), Lambrechts (D66), Essers (VVD), voorzitter, Dankers (CDA), Van Vliet (D66), Van Blerck-Woerdman (VVD), Passtoors (VVD), Eisses-Timmerman (CDA), Spoelman (PvdA), Hermann (GL), Kant (SP), Gortzak (PvdA), Buijs (CDA), E. Meijer (VVD), Van der Hoek (PvdA), Blok (VVD), Arib (PvdA) en Atsma (CDA).

Plv. leden: Van 't Riet (D66), Rehwinkel (PvdA), Eurlings (CDA), Apostolou (PvdA), Schutte (GPV), Van Gent (GroenLinks), Noorman-den Uyl (PvdA), Weekers (VVD), Ravestein (D66), Örgü (VVD), Van de Camp (CDA), Schimmel (D66), Terpstra (VVD), Udo (VVD), Visser-van Doorn (CDA), Smits (PvdA), Harrewijn (GroenLinks), Marijnissen (SP), Belinfante (PvdA), Ross-van Dorp (CDA), O. P. G. Vos (VVD), Hamer (PvdA), Cherribi (VVD), Duijkers (PvdA), Th. A. M. Meijer (CDA).

Naar boven