26 991 Voedselveiligheid

Nr. 520 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 maart 2018

Op donderdag 8 maart is de NVWA via de Europese meldingssystemen RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) en het Food Fraud Network (FFNW) op de hoogte gebracht van vlees dat ongeschikt is voor humane consumptie en dat op de Nederlandse markt is terechtgekomen. De NVWA is daarop onmiddellijk gestart met het in beeld brengen van alle mogelijke vleesstromen die van het betrokken Belgische bedrijf Veviba op de Nederlandse markt zijn.

In België heeft het incident tot veel onrust geleid. De Belgische overheid heeft daarop aangekondigd de werkwijze van de Belgische toezichthouder FAVV te zullen doorlichten.

Mede namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit informeer ik u over de situatie van dit incident in Nederland en de voortgang van de tracering van stromen vlees afkomstig van Vebiba.

Tracering en terughalen partijen vlees

Vanuit België zijn er op donderdag 8 maart via het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) systeem en het Food Fraud Network (FFNW) meldingen binnengekomen dat er vlees dat ongeschikt is voor humane consumptie in Nederland op de markt is gekomen. Het gaat hierbij om vlees afkomstig van het bedrijf Veviba, waarbij in een aantal gevallen geen keuring conform de voedselveiligheidsvoorschriften is uitgevoerd, het vlees niet goed is opgeslagen of waarbij de vermelde houdbaarheidsdatum niet klopt.

Onmiddellijk nadat de Belgische toezichthouder FAVV de tekortkomingen bij het bedrijf constateerde heeft de FAVV het bedrijf Veviba en een bijbehorend vrieshuis de erkenning om te mogen produceren ontnomen. Het bedrijf kan nu niet langer vlees(producten) op de markt brengen.

De NVWA heeft naar aanleiding van deze RASFF-melding direct contact gezocht met de Belgische autoriteiten en de stromen naar vier Nederlandse vleesverwerkende bedrijven in beeld gebracht. Via deze vier bedrijven zijn uiteindelijk meer dan honderd Nederlandse bedrijven betrokken bij de leveringen van het Belgische vlees. De NVWA heeft alle betrokken bedrijven opgedragen de partijen verdacht vlees te blokkeren en de vlees(producten) terug te halen tot en met de detailhandel.

Op donderdag 15 maart bleek dat er ook partijen vlees (ossenstaarten) in de handel zijn gekomen waarvan niet gegarandeerd kan worden dat deze veilig zijn voor humane consumptie. Op vrijdag 16 maart en woensdag 21 maart heeft de NVWA de bedrijven die deze ossenstaarten direct aan consumenten hebben verkocht, naast het terughalen van de partijen vlees, ook opgedragen een publiekswaarschuwing publiceren. De namen van deze bedrijven, voornamelijk slagers, zijn tevens op de website van de NVWA geplaatst.

Vanuit Nederland zijn ook gedeelten van deze ongeschikte partijen verstuurd naar andere landen. De NVWA heeft de landen hierover geïnformeerd, onder andere via het RASFF-meldingssysteem.

Naast de RASFF-melding heeft de NVWA via het Food Fraud Network (FFNW) niet-gedetailleerde meldingen gekregen over de levering van vlees door Veviba aan nog eens vijftien bedrijven in Nederland, waarbij eveneens niet aan de voedselveiligheidsvoorschriften is voldaan. Er is weliswaar nog niet bekend om welke stromen vlees het precies gaat, maar de NVWA heeft deze vijftien bedrijven al wel op de hoogte gebracht en gewezen op hun verantwoordelijkheid om het vlees afkomstig van Veviba niet in de handel te brengen en/of terug te halen.

Naar verwachting zal er in de komende tijd via het RASFF-systeem over dit vlees nog specifiekere informatie binnenkomen, waarmee het voor de NVWA mogelijk wordt om de betrokken bedrijven en afnemers exacter op te dragen om specifieke partijen vlees terug te halen en zo nodig ook een publiekswaarschuwing te verstrekken.

De NVWA zet alles in het werk om ook de stromen vlees van de genoemde vijftien bedrijven zo snel mogelijk in beeld te krijgen. Zodra er relevante nieuwe informatie is, zal ik u hiervan op de hoogte stellen.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

Naar boven