26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Nr. 488 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 september 2017

Digitalisering is een van de belangrijkste drivers van economische groei en biedt kansen voor het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Een belangrijke randvoorwaarde voor het verzilveren van deze kansen is een goede digitale weerbaarheid van organisaties. Een basisniveau van digitale veiligheid en een goede informatie-uitwisseling tussen publieke en private organisaties is hiertoe essentieel. Gegeven dit belang, zoals ook verwoord in de motie Hijink/Tellegen (Kamerstuk 26 643, nr. 474) en in een recent advies van de Cyber Security Raad1, investeert het kabinet in de oprichting van een Digital Trust Centre (DTC).

In de bestaande informatie-uitwisseling richt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zich vanuit haar wettelijke taak en rol primair op de rijksoverheid en organisaties in de vitale infrastructuur. Het niet als vitaal aangemerkte gedeelte van het bedrijfsleven, zijnde het grootste deel van het bedrijfsleven, wordt echter steeds vaker digitaal aangevallen en is zich vaak niet bewust van dreigingen in het digitale domein en hoe zich daartegen te beschermen. Het DTC beoogt daarom, in nauwe samenwerking met het NCSC, ook het niet als vitaal aangemerkte bedrijfsleven weerbaarder te maken tegen cyberdreigingen.

Conform de motie Hijink/Tellegen informeer ik uw Kamer, mede namens de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, hoe de komende periode invulling zal worden gegeven aan de oprichting en vormgeving van een DTC.

Vervolgstappen

Van de bijna 1,6 miljoen bedrijven die Nederland kent, zijn er 2.900 die vallen in de categorie grootbedrijf, 11.000 middenbedrijven met tussen de 50 en 250 werknemers, 330.000 kleinbedrijven met tussen de 2 en 50 werknemers en de rest is zelfstandige zonder personeel (bron: CBS 2017).

Waar het NCSC een afgebakende groep organisaties binnen overheid en vitale infrastructuur bedient, is het een uitdaging hoe een DTC een dergelijk grote doelgroep van alle niet vitale bedrijven op een efficiënte en effectieve wijze in staat stelt de eigen cybersecurity op orde te brengen.

Uit verkennende gesprekken met maatschappelijke partners blijkt een behoefte om dit vorm te geven via het inschakelen van intermediaire organisaties die een natuurlijk en vertrouwd eerste aanspreekpunt zijn voor bij hun aangesloten bedrijven. Intermediaire organisaties kunnen bijvoorbeeld op regionaal, sectoraal of brancheniveau georganiseerde samenwerkingsverbanden van bedrijven zijn. Zij vormen een belangrijke schakel naar hun achterban. Het DTC beoogt de komende jaren het ontstaan van een stelsel van intermediaire organisaties tot stand te helpen brengen. Daarbij hangt de exacte ondersteuning die het DTC zal bieden af van de behoefte en het volwassenheidsniveau van een samenwerkingsverband. Ook bedrijven die (nog) niet zijn aangesloten bij een intermediaire organisatie moeten worden ondersteund. Voorzien wordt deze groep te bereiken via een te ontwikkelen digitaal platform. De ondersteuning van het DTC, in samenwerking met het NCSC, zal zich richten op het verbeteren van de cybersecurity in algemene zin en het informeren en het geven van een handelingsperspectief omtrent actuele dreigingen en kwetsbaarheden.

Het Ministerie van Economische Zaken zal het DTC de komende jaren in nauwe samenwerking met het Ministerie van Veiligheid en Justitie en private partijen invulling gaan geven. Onderdeel daarvan is om te verkennen hoe het DTC institutioneel verankerd kan worden en hoe de beoogde samenwerking met het NCSC en andere partners nader vorm kan krijgen. In 2018 wordt gestart met het versterken van vijf (nader te bepalen) intermediaire organisaties. Een pilot met kennisintensieve bedrijven is hier onderdeel van, conform een eerdere toezegging (Kamerstuk 26 643, nr. 463). Tevens wordt gestart met de ontwikkeling van een digitaal platform.

Met de opgedane ervaring van deze activiteiten kan worden bekeken hoe het DTC in de jaren na 2018 het bereik van haar informatie en adviezen geleidelijk kan uitbreiden naar een groter gedeelte van de doelgroep en wat daar verder voor nodig is. Uw Kamer wordt in het voorjaar van 2018 nader geïnformeerd over de voortgang en verdere vormgeving van het DTC.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


X Noot
1

Cyber Security Raad (2017), Naar een landelijk dekkend stelsel van informatieknooppunten. Advies inzake informatie-uitwisseling met betrekking tot cybersecurity en cybercrime

Naar boven