26 643
Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

nr. 150
BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 maart 2010

Met genoegen bied ik u een advies en twee rapporten aan over supersnel breedband.1

Op 16 maart jongstleden nam ik het advies «Supersnel breedband voor al uw bewoners en bedrijven» in ontvangst van de voorzitter van de TaskForce Next Generation Networks, de heer Ferd Crone. Dat advies bestaat uit een aanbiedingsbrief, een Menukaart en een Toelichting. Voormalig staatssecretaris Heemskerk had de TaskForce gevraagd te adviseren hoe decentrale overheden, samen met (commerciële) ondernemingen en andere partijen, de verdere uitrol en benutting van supersnel breedband kunnen stimuleren. Hij vroeg daarbij om een «menukaart», met daarin expliciete aandacht voor do’s en dont’s, die bruikbaar zou zijn als input of inspiratie voor decentrale besturen.

Daarnaast heeft mijn ministerie opdracht gegeven voor een tweetal rapporten, die zullen dienen als input voor breedbandbeleid en waar ook de TaskForce NGN uit heeft kunnen putten.

o Het TNO rapport «Vraag en aanbod Next-Generation Infrastructures 2010–2020» is een «feitenrapportage» die een basis biedt voor aannames over de ontwikkeling van breedbandige netwerken en van de breedbandbehoefte.

o Het PWC-rapport «De draad opgepakt» betreft een onderzoek naar de ontwikkeling van breedbanddiensten in gemeenten en regio’s, en de aanjagende rol die bestuurders daarbij kunnen spelen.

De kern van het advies van de TaskForce is dat gemeenten, provincies en woningcorporaties aan zet zijn om de realisatie en het gebruik van een supersnelle breedbandige infrastructuur voor heel Nederland verder aan te jagen. De menukaart is geschreven om decentrale overheden een aantal concrete keuzemogelijkheden te bieden. Volgens de menukaart kunnen ze enerzijds marktpartijen faciliteren bij de uitrol van netwerken en de vraag bundelen, en anderzijds de uitrol van breedbanddiensten en het gebruik daarvan op verschillende manieren bevorderen. Daar bovenop kan eventueel financiering van de uitrol van supersnel breedband aan de orde zijn. Nadrukkelijk is dat een zaak van marktpartijen, die daarbij echter ondersteund kunnen worden door decentrale overheden, aldus de TaskForce. Vaak zal faciliteren voldoende zijn, zoals ook blijkt uit het voorbeeld dat de voorzitter van de TaskForce gaf bij de overhandiging van het advies. In «zijn» stad Leeuwarden wordt glasvezel uitgerold naar iedere woning, zonder dat daar overheidsgeld voor nodig is. Wat wèl nodig is, is door de TaskForce in de Menukaart en de Toelichting handzaam bijeengebracht.

De timing van het TaskForce advies is buitengewoon gunstig. Gemeenten kunnen, geïnspireerd door dit advies, hun ambitie voor supersnel breedband vastleggen in hun collegeprogramma’s. Ik ben de TaskForce zeer erkentelijk dat ze er in is geslaagd in korte tijd veel werk te verzetten en te komen met een advies waar gemeenten, provincies en woningcorporaties meteen mee aan de slag kunnen.

Eveneens op 16 maart keurde de Eerste Kamer de Crisis- en Herstelwet goed, en daarmee de wijziging van art. 5.14 van de Telecommunicatie Wet. Daardoor hebben gemeenten vanaf 1 april wat meer mogelijkheden om – marktconform dan wel conform het Europese staatssteunregime – te participeren in de aanleg van netwerken voor elektronische communicatie.

Het volgende kabinet zal reageren op de motie 32 (32 123-XIII) van de leden Vendrik en Van der Ham van 29 oktober 2009, behelzende het verzoek aan de regering om in het voorjaar van 2010 met een uitgewerkt plan te komen hoe in Nederland in de komende vijf tot tien jaar voorzien wordt in een landelijk dekkende aanleg van de volgende generatie aansluitnetwerken en daarbij, ook in de tussenliggende tijd, een actieve rol te erkennen en te ondersteunen van decentrale overheden. Bij die reactie zal het kabinet de opgedane inzichten en adviezen betrekken.

De minister van Economische Zaken,

M. J. A. van der Hoeven


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven