26 485 Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Nr. 145 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 september 2012

Hierbij bied ik u, conform mijn toezegging tijdens het Algemeen Overleg MVO de dato 11 april 2012 jongstleden, de lijst aan van ondernemingen die een nulscore hebben ontvangen op de Transparantiebenchmark 2011 (bijlage).*)

Toelichting

De Transparantiebenchmark is bedoeld om te stimuleren dat ondernemingen transparant zijn over hun MVO-beleid. Hiertoe worden jaarlijks de maatschappelijke jaarverslagen beoordeeld van de circa 500 grootste ondernemingen in Nederland. Ondernemingen die geen (openbaar) verslag hebben, dat tevens betrekking dient te hebben op de activiteiten in Nederland, krijgen een nulscore1.

In mijn brief van 6 februari jl. heb ik aangegeven dat ik mede op verzoek van de SER nader onderzoek heb uitgevoerd naar de groep ondernemingen met een nulscore2. Uit dit onderzoek is gebleken dat de groep ondernemingen met een nulscore uiteen valt in drie verschillende categorieën:

  • Ondernemingen die wel een maatschappelijk verslag hebben, maar dit niet kosteloos openbaar hebben gemaakt. Deze verslagen zijn niet beoordeeld, omdat het doel van de Transparantiebenchmark is dat stakeholders op een laagdrempelige manier kennis kunnen nemen van de relevante informatie (58 ondernemingen).

  • Ondernemingen die een dochteronderneming zijn van een buitenlands bedrijf, dat wel een verslag maakt op corporate niveau, maar daarbij niet over de Nederlandse situatie rapporteert. Deze verslagen zijn niet beoordeeld. Het doel van de Transparantiebenchmark is dat de Nederlandse stakeholder wordt voorzien in zijn informatiebehoefte en met een verslag op corporate niveau dat niet ingaat op de Nederlandse situatie wordt daaraan niet voldaan (120 ondernemingen).

  • Ondernemingen die geen dochteronderneming zijn en geen verslag hebben gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel (54 ondernemingen).

In het overzicht in de bijlage is aangegeven in welke categorie de in totaal 232 ondernemingen vallen. Vier ondernemingen zijn opgeheven dan wel hebben onbekende status.

Wellicht ten overvloede merk ik op dat de ondernemingen die geen maatschappelijk verslag uitbrengen niet transparant zijn over hun MVO beleid, maar dat dat niet hoeft te betekenen dat ze geen MVO-beleid hebben. Transparantie en verantwoording is echter een belangrijk element van maatschappelijk verantwoord ondernemen, vandaar dat ik deze ondernemingen stimuleer om een maatschappelijk verslag beschikbaar te stellen, zodat hierover dialoog met stakeholders plaats kan vinden. Momenteel worden de verslagen over 2011 beoordeeld. Eind dit jaar ontvangt u zoals gebruikelijk het Transparantiebenchmark-rapport met de resultaten en bevingingen en zal tevens ingegaan worden op de actualisatie van de criteria.

De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker

*) Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer


X Noot
1

De beleidsregels omtrent mee te nemen verantwoordingsinformatie zijn voor een ieder in te zien op www.transparantiebenchmark.nl

Naar boven