26 442
Veteranenziekte

nr. 25
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 december 2006

Bijgaand ontvangt u het rapport «Onderzoek naar de uitvoering van legionellapreventie bij collectieve leidingwaterinstallaties».1

Het gewijzigde Waterleidingbesluit

Op 28 december 2004 is Hoofdstuk IIIC van het Waterleidingbesluit van kracht geworden met daarin regels voor legionellapreventie in leidingwater. De preventieregels zijn bedoeld voor collectieve leidingwaterinstallaties van bedrijven die vallen binnen de zogenoemde prioritaire doelgroep. Bij deze doelgroep zijn legionellose besmettingsgevallen aangetoond waardoor preventiemaatregelen nodig werden geacht2.

Resultaten van het onderzoek

In het bijgaande rapport zijn de resultaten beschreven van een onderzoek dat de VROM-Inspectie heeft uitgevoerd bij ruim 500 prioritaire bedrijven naar de uitvoering van legionellapreventie bij hun leidingwaterinstallaties. Het onderzoek heeft zich gericht op bedrijven uit de branches zwembaden, hotels, jachthavens, campings en zorginstellingen.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna 80% van de onderzochte bedrijven voor wat betreft hun leidingwaterinstallatie weliswaar aan legionellapreventie doet, maar dat slechts 7% de regelgeving volledig naleeft. Dit betekent dat veel bedrijven nog onvoldoende tot niets doen aan legionellapreventie bij leidingwaterinstallaties.

Daarnaast is door een geaccrediteerd laboratorium per locatie een tweetal watermonsters genomen bij tappunten waarbij verneveling kan plaatsvinden. Op basis hiervan is bij 11% van de onderzochte bedrijven een overschrijding van de norm van 100 KVE/l3 geconstateerd.

De helft van de normoverschrijdingen bleek kleiner dan het sluitingscriterium van 1000 KVE/l te zijn. Bij een geconstateerde normoverschrijding boven de 1000 KVE/l zijn in alle gevallen direct de desbetreffende tappunten afgesloten. Overigens bleek ook dat de helft van de normoverschrijdingen werd veroorzaakt door de minder schadelijke Legionella non-pneumophila.

Aanbevelingen

Bedrijven uit de prioritaire doelgroep worden eens per drie jaar door de waterleidingbedrijven, in opdracht van de VROM-Inspectie, gecontroleerd op de vereiste legionellapreventie. In samenspraak met de waterleidingbedrijven zal de VROM-Inspectie bezien of dit toezicht dient te worden geoptimaliseerd.

De resultaten van dit VROM-Inspectie onderzoek worden betrokken bij een evaluatie die op dit moment door het RIVM wordt uitgevoerd. Daarbij wordt de effectiviteit van het huidige legionellapreventiebeleid voor leidingwaterinstallaties beoordeeld.

Aandachtspunten bij de evaluatie zijn onder andere:

– rechtvaardiging van de norm van 100KVE/l (in de rest van Europa wordt een lichtere norm gehanteerd);

– het nut om de legionella non-pneumophila onder de norm te scharen terwijl uit studies blijkt dat deze bacterie nauwelijks gezondheidsrisico’s geeft;

– het verband tussen de mate van legionellapreventie en het daadwerkelijk voorkomen van normoverschrijdingen.

Naar verwachting is de RIVM evaluatie in februari 2007 gereed; ik zal u dan nader informeren over de resultaten van deze evaluatie en de mogelijke implicaties voor beleid en handhaving.

Externe informatievoorziening

De resultaten van genoemde evaluatie zijn mogelijk van belang voor de interpretatie van de resultaten van het door de VROM-Inspectie uitgevoerde onderzoek. Daarom wacht ik met het breed informeren en voorlichten van de doelgroep hierover totdat de resultaten van de evaluatie bekend zijn.

De Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

P. L. B. A. van Geel


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

XNoot
2

De doelgroep bestaat uit ziekenhuizen, zorg- instellingen, kampeerterreinen, gebouwen met logiesfunctie, opvangcentra voor asielzoekers, gebouwen met celfunctie, badinrichtingen en jachthavens en omvat circa 10 000 bedrijven.

XNoot
3

Kolonievormende eenheden per liter.

Naar boven