26 419
Toerisme en recreatie

nr. 40
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 januari 2010

Hierbij zend ik u de door mij toegezegde schriftelijke beantwoording op de vraag van het lid van der Burg (VVD) gesteld tijdens het AO Toerisme op 9/12/2009 betreffende het Elektronische Onderneming Dossier (EOD) (26 419, nr. 39).

De vraag van mevrouw Van der Burg luidde: kan de staatssecretaris een extra inspanning leveren om de opschaling van Recron Alert tot een EOD te bespoedigen?

Antwoord

Recron Alert is een goede en nuttige applicatie voor recreatieondernemers. De gedachte erachter – de ondernemer wordt tijdig geattendeerd op activiteiten die hij moet ondernemen om te voldoen aan wet- en regelgeving – en de ervaringen die hiermee opgedaan zijn, zijn verwerkt in het EOD. Ook de Recron onderschrijft dat verbreding van Recron Alert kan leiden tot grote voordelen voor ondernemers.

Het uitgangspunt van het EOD is dat het voor, door en van alle ondernemers is. De kern van het EOD wordt gevormd door het feit dat de ondernemer een bedrijfsprofiel aanmaakt. Op basis van dat profiel kan de overheid gegevens bij de ondernemer inzien. Uiteraard bepaalt de ondernemer wie toegang heeft tot welke gegevens. Op deze wijze hoeft de ondernemer zijn gegevens maar een keer ter beschikking te stellen voor meervoudig gebruik door overheden. Randvoorwaarde hiervoor is standaardisatie zodat zowel ondernemers als overheden kunnen communiceren met verschillende toepassingen, bijvoorbeeld per branche. Het EOD wil tot deze standaardisatie komen.

Met de ontwikkeling van het EOD wordt mede gevolg gegeven aan de aanbevelingen van de commissie Regeldruk Bedrijven (commissie Wientjes).

In haar advies over de inzet van ICT voor regeldrukvermindering bedrijven van 25 mei 2009 wordt geadviseerd om bij verplichte gegevensuitwisseling uit te gaan van de primaire bedrijfsprocessen en de bedrijfsmatige gegevens van bedrijven.

Deze omschrijving geeft aan dat het een uitdagend traject is. Voor een dergelijk project zal de juiste balans gevonden moeten worden tussen snelheid en zorgvuldigheid. Vandaar dat als eerste stap samen met vele partijen een plan van aanpak geschreven wordt. Uiteraard werkt de Recron mee. Daarnaast werken VNO-NCW, MKB Nederland, VNG, koepelorganisatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie, Antwoord voor Bedrijven, Regiegroep Regeldruk en de Inspectieraad mee. Deze partijen hebben het EZ-programma Slim Geregeld, Goed Verbonden (SGGV) verzocht het project uit te voeren. In het kader van het plan van aanpak wordt een aantal ministeries verder betrokken. De oplevering van het plan van aanpak wordt voorjaar 2010 verwacht.

Gezien de interesse van uw Kamer stel ik voor de stand van zaken rondom het EOD terug te laten komen in de volgende voortgangsrapportage van de Regiegroep Regeldruk in dit voorjaar.

De staatssecretaris van Economische Zaken,

F. Heemskerk

Naar boven