25 894
Oprichting Stichting Millennium Platform

nr. 261
nr. 1
BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitters van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 17 februari 1998

Ter griffie van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ontvangen op 17 februari 1998.

De wens over de voorgenomen rechtshandeling nadere inlichtingen te ontvangen kan door of namens een van beide Kamers of door ten minste vijftien leden van de Eerste Kamer dan wel dertig leden van de Tweede Kamer te kennen worden gegeven uiterlijk 21 maart 1998.

Het oordeel dat de voorgenomen rechtshandeling een voorafgaande machtiging bij de wet behoeft kan door een van beide Kamers worden uitgesproken uiterlijk 6 april 1998 dan wel binnen veertien dagen na het verstrekken van de in de vorige volzin bedoelde inlichtingen.

Bij de termijnen is rekening gehouden met de recesperiode van de Tweede Kamer.

Gelet op artikel 29, eerste lid, van de Comptabiliteitswet, deel ik u mee dat de Staat – conform het gevoelen in de ministerraad – het voornemen heeft om met de ondernemingsorganisatie VNO-NCW de Stichting Millennium Platform op te richten.

Als bijlage treft u aan de concept statuten van de stichting i.o. en de concept samenwerkingsovereenkomst tussen de Staat (Ministerie van Economische Zaken en Ministerie van Binnenlandse Zaken, hierna EZ en BiZa) en VNO-NCW1. In deze overeenkomst wordt de samenwerking tussen partijen wat betreft de financiering, de duur van de overeenkomst en de uitgangspunten van de Stichting Millennium Platform vormgegeven.

Toelichting

1. Inleiding

In de brief van 20 juni 1997 van Staatssecretaris Kohnstamm en mijzelf aan de Tweede Kamer (TK 1996/1997 25 000 VII, nr 41) hebben wij aangekondigd tot de oprichting van een Stichting Millennium Platform te komen. Deze stichting zal zich richten op het bundelen van krachten ten behoeve van het voorkomen van negatieve effecten door de millenniumproblematiek. Bij de overgang naar het jaar 2000 kunnen computers, microprocessorsystemen en software, die gebaseerd zijn op het middels twee digits weergeven van jaartallen, vastlopen of storingen vertonen daar deze apparaten niet onderkennen dat het jaar 00 volgt op het jaar 99. In bovengenoemde brief is aangegeven dat de Staat, in deze de Minister van Economische Zaken en de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, en de ondernemingsorganisatie VNO-NCW gezamenlijk het initiatief zullen nemen tot de oprichting van de Stichting Millennium Platform.

Ter voorbereiding van de oprichting heeft tussen de drie initiërende partijen afstemming plaatsgevonden over doel, aanpak en werkwijze van de stichting. Ook heeft afstemming plaatsgevonden met andere partijen, zoals de IT-sector, die bij dit probleem een rol spelen.

Gelet op de korte tijd die nog rest tot het jaar 2000, is het Platform reeds aangevangen met activiteiten.

Hoofddoelstelling van de stichting is te bevorderen dat bedrijven, (overheids en non-profit) instellingen en burgers zich bewust worden van het millenniumprobleem en er initiatieven worden ontplooid om te zorgen dat rond het jaar 2000 zo min mogelijk ontwrichtende effecten optreden als gevolg van het millenniumvraagstuk.

De volgende kerntaken worden voorzien:

* Stimuleren van de bewustwording:

– achtergrondinformatie verzamelen;

– via communicatie doelgroepen intensief bewerken.

* Het actief uitwisselen van kennis en ervaringen:

– zorg dragen dat partijen (zowel vraag als aanbod) kennis en ervaring uitwisselen;

– afstemmen met internationale ontwikkelingen;

– knelpunten opsporen, analyseren en aan de orde stellen (katalysator).

* Volgen procesverloop:

– procesverloop ten aanzien van het oplossen van millenniumprobleem volgen;

– het onderzoeken van risico's, met name ten aanzien van ketens;

– zo nodig nieuwe acties starten.

2. Rechtsvorm en structuur

Het Millennium Platform is een zelfstandige rechtspersoon die de vorm zal krijgen van een stichting. Deze stichting zal worden opgericht door twee partijen, te weten de Staat (in deze vertegenwoordigd door de Minister en Economische Zaken en de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken) en de ondernemingsorganisatie VNO-NCW. Betrokken partijen zijn van mening dat hiermee het meest tot uiting wordt gebracht dat sprake is van een gemeenschappelijke problematiek die gezamenlijk moet worden opgepakt. Hierdoor verkrijgt de Stichting Millennium Platform ook een onafhankelijke status ten opzichte van alle belanghebbende partijen.

De stichting zal worden opgericht voor zolang het millenniumprobleem relevant is; er wordt uitgegaan van een periode tot oktober 2000.

Voor de stichting is de volgende structuur voorzien.

Initiatiefnemers

De Staat (Binnenlandse Zaken en Economische Zaken) en de ondernemingsorganisatie VNO-NCW hebben gezamenlijk het initiatief genomen tot de oprichting van de Stichting Millennium Platform. Tevens is in onderling overleg gezocht naar een voorzitter van het bestuur van de stichting. Hiervoor is de heer J.D. Timmer benaderd die zich bereid heeft verklaard deze taak op zich te nemen.

Voor de financiering van de stichting en haar activiteiten heeft de ondernemingsorganisatie VNO-NCW aangegeven zorg te dragen voor een bijdrage van f 1 500 000,– alsmede voor het doen detacheren van twee personen gedurende de looptijd van het bestaan van de stichting. De Staat draagt het meerdere van de financiering van het Platform bij tot een maximum van f 12 000 000, – . Ook zullen EZ en BiZa hetzelfde aantal personen detacheren gedurende de looptijd van het Platform, met dien verstande dat in plaats van het detacheren van één persoon het Ministerie van Binnenlandse Zaken ter hoogte van een mensjaar per jaar zal bijdragen in de huisvesting van het onder de stichting ressorterende Millennium Bureau.

Bestuur Platform

Het bestuur van de Stichting Millennium Platform bestaat uit een voorzitter en tenminste zeven andere leden. De leden van het bestuur treden niet op als vertegenwoordiger namens een bepaalde organisatie of belangengroep. Wel is er bij de keuze van bestuur rekening mee gehouden dat de bestuursleden zoveel mogelijk voortkomen uit de diverse doelgroepen die bij de millenniumproblematiek een rol spelen (overheid, bedrijfsleven, instellingen en in het bijzonder non-profit organisaties en de IT-sector).

Het bestuur zal bij de oprichting bestaan uit:

– J.D. Timmer (voorzitter), ex-Voorzitter Raad van Bestuur, Philips Electronics

– prof. dr. A.J. Bindenga RA, Voorzitter Koninklijke NIVRA

– drs. R.G.C. van den Brink, Lid Raad van Bestuur ABN-AMRO Bank NV

– drs. A.Th. J. Krol, Voorzitter Nederlandse Zorg Federatie,

– ir. W. Jouwsma, Technisch Directeur, Bronkhorst High-Tech BV,

– ir. H. Matthes, oud Voorzitter Hoofddirectie RAET,

– drs. H.B.M. van der Laan, plv. DG Industrie en Diensten, Ministerie van Economische Zaken,

– drs. J.W. Holtslag, DG Openbaar Bestuur, Ministerie van Binnenlandse Zaken

Bureau Millennium Platform

Het Millennium Bureau is het uitvoerend bureau van de stichting en het voert onder leiding van een bureauleider activiteiten uit, die haar worden opgedragen door het bestuur van de Stichting Millennium Platform. Het bestuur van de stichting verstrekt daartoe ook de financiële middelen. De bureauleider legt ook verantwoording af aan het bestuur van de Stichting Millennium Platform.

3. Andere organisaties

Naast de Stichting Millennium Platform is door het Ministerie van Binnenlandse Zaken ook het Projectbureau Millennium Overheid (PMO) opgezet. Voor de overheid is namelijk naast de algemene aanpak gekozen voor een aantal bijzondere maatregelen, die worden gecoördineerd door het PMO. Uitgangspunt hierbij is dat het oplossen van het probleem de verantwoordelijkheid blijft van het management van overheidsorganisaties.

Tussen het Bureau van het Millennium Platform en het PMO vindt regelmatig afstemming plaats zodat effectieve en efficiënte samenwerking mogelijk is.

4. Conclusie

De Stichting Millennium Platform acht ik van groot belang om ook in Nederland tijdig in te spelen op de problemen die kunnen ontstaan in computers, microprocessorsystemen en software ten gevolge van de overgang naar het jaar 2000. In vergelijking met andere landen lopen we met dit initiatief redelijk voorop. Het is bovendien een initiatief met een breed draagvlak zowel binnen de overheid als het bedrijfsleven.

Bovendien draagt de oprichting van de stichting er toe bij dat er nu beter inzicht kan worden verkregen in alle facetten die bij de millennium problematiek een rol spelen. Hierbij denk ik zowel aan inzicht in de vraag welke problemen er specifiek zijn, als aan de omvang van de problemen en mogelijke oplossingsrichtingen die daarbij een rol (kunnen) spelen. Door de samenstelling van het bestuur van de stichting beschikt het ook over een ruime maatschappelijke inbedding.

De Minister van Economische Zaken,

G. J. Wijers


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij de afdeling Parlementaire Documentatie.

Naar boven