25 883
Arbeidsomstandigheden

nr. 149
BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 mei 2009

Hierbij zend ik u het eindverslag van het door de Arbeidsinspectie uitgevoerde inspectieproject «Gegaste Containers 2008».1

De Arbeidsinspectie heeft in 2008 405 bedrijven geïnspecteerd die containers ontvangen en openen. Uit een steekproef bij een deel van de bedrijven die zijn bezocht, is gebleken dat deze in de inspectieperiode ruim 750 000 containers hadden ontvangen.

De focus van de inspecties was gericht op het beheersen van de risico’s die kunnen optreden bij het onbeheerst openen van containers door het ontvangende bedrijf. Bij deze inspecties lag de nadruk op de aanwezigheid en de toepassing van relevante procedures om de risico’s van de containers met stoffen op een goede manier te beoordelen, te onderzoeken en te beheersen.

Van de 405 geïnspecteerde bedrijven leefden 62 bedrijven de Arbowet goed na, bij 343 bedrijven (85%) werd een handhavingstraject ingezet. Bij de controlebezoeken bleek 95% van de bedrijven aan de eisen te voldoen en de voorschriften goed na te leven. Tegen de overige 5% bedrijven, die ook bij het tweede (controle)bezoek de onderzoeksverplichting en/of beheersmaatregelen niet getroffen hadden, is procesverbaal opgemaakt. Deze zijn thans aan het OM voorgelegd.

Uit de inspectieresultaten kan geconcludeerd worden dat het voorkomen en beheersen van het risico om te worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen nog lang geen gemeengoed is. Welliswaar is de naleving van de Arbowet licht verbeterd ten opzichte van inspecties in 2005, maar de mate waarin geeft reden tot zorg.

Uit gesprekken met bedrijven blijkt dat de belangrijkste reden om de arboregelgeving niet na te leven bestaat uit het gebrek aan inzicht in de toepassing van de regels. Men kent de regels, maar de precieze uitwerking daarvan in de dagelijkse praktijk is niet zonder meer helder. Bedrijven geven aan bij gebrek aan deskundigheid onvoldoende in staat te zijn om te komen tot een systematische beheersing van de risico’s. Er is dus een extra inspanning nodig van de werkgevers om kennis en kunde op het juiste peil te brengen. Hierover is contact met werkgeversorganisaties. De noodzaak een traject naar verbetering uit te doen werken en in te zetten, werd door hen herkend. Zij zullen het initiatief nemen een verbeteringstraject in gang te zetten. Zij stellen een Werkgroep gegaste containers in om beleidsontwikkeling door en binnen bedrijven te bevorderen. De situaties bij bedrijven vertonen overigens in praktijk verschillen, zodat ook de deskundigheidsvereisten tussen bedrijven/bedrijfstakken erg verschillend kunnen zijn.

Over de voortgang van het verbetertraject zal worden ingegaan bij de rapportage van de inspecties die de Arbeidsinspectie in 2009 voor dit onderwerp zal uitvoeren. In het verslag van het inspectierapport (naar verwachting maart 2010 gereed) zal ook ingegaan worden op de hiervoor beschreven inspanningen.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. P. H. Donner


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven