25 880
Wetgeving voor de elektronische snelweg

nr. 13
BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 december 2001

In april 1999 aanvaardde de Tweede Kamer de motie Wagenaar (TK 1998–1999, 25 880, nr. 4) waarin er bij de regering op werd aangedrongen om plannen te ontwikkelen om een virtueel internationaal juridisch centrum gekoppeld aan STER in Nederland op te richten.

Het doet mij genoegen u mee te kunnen delen dat op 17 december is opgericht de Stichting Virtueel Kenniscentrum ICT en Recht.

Het Virtueel Kenniscentrum ICT en Recht (VKC) heeft als belangrijkste doelstelling de vorming en actieve ondersteuning van een Europees netwerk van professionals op het terrein van ICT en Recht. De gedachte hierachter is tweeledig.

Enerzijds is er de realiteit dat juist de professionals zelf als geen ander in staat zijn om vorm te geven aan hun eigen (verdere) kennisontwikkeling. Vanuit die realiteit is er geen draagvlak voor een kenniscentrum dat met hen «concurreert» in het compileren van documentaire kennis.

Anderzijds is de Europese wereld van ICT en Recht gefragmenteerd over regio's en vakinhoudelijke interesses. «Het» vakgebied van ICT en Recht is een begrip dat lang niet overal beleefd wordt als vanzelfsprekend en coherent.

Vanuit deze beide gedachten richt het VKC zich op het bijeenbrengen van vakgenoten binnen Europa. Het Internet biedt de mogelijkheid om dit zo gevormde netwerk «surfbaar» te maken. Bovendien biedt het netwerk toegang tot de kenniscompilaties die professionals overal in Europa al hebben aangelegd.

Inmiddels zijn allianties gesloten met een achttal academische instellingen in een zevental landen. Met ingang van het komende jaar wordt dit netwerk uitgebouwd tot het een dekking heeft voor de landen van de Europese Unie, de Europese Vrijhandelsassociatie en de beoogde nieuwe lidstaten van de Europese Unie.

Na de eerste start wordt tevens samenwerking gezocht met bedrijven en overheidsinstellingen in het dekkingsgebied.

Het direct zichtbare eerste resultaat van het VKC is een website onder de titel eJure.net. Deze is nu in productie en komt in januari 2002 in eerste versie gereed.

Via de website is er in (voorlopig) zes talen toegang tot het netwerk van professionals, hun instellingen en overlegorganen, hun professionele evenementen als congressen en seminars, en hun via Internet toegankelijke documentaire materiaal. Uiteraard moet dit netwerk gedurende de komende periode nog aan breedte en diepgang winnen.

Het effect dat het VKC beoogt is:

1. Topprofessionals stimuleren in het produceren en delen van hoogwaardige kennis.

2. Groeiende professionals stimuleren in hun vorming door optimale toegang te bieden tot het volledige scala aan «rolmodellen» en bronnen.

3. Wederzijdse leerprocessen tot stand brengen door intensief contact tussen professionals uit de bestaande Europese Unie en die uit de beoogde nieuwe lidstaten.

Om deze effecten te bereiken gaat het VKC met ingang van het komende jaar een scala aan activiteiten ontwikkelen, telkens voortbordurend op de gedachte van netwerkvorming, en telkens doublure van het bestaande vermijdend.

Eén van de eerste aandachtpunten zal zijn een lidmaatschapsen tarievenstructuur die toegang biedt tot én gratis beschikbaar materiaal én commercieel beschikbaar materiaal. Het VKC heeft de ambitie om op die manier de kloof tussen de beide deel«werelden» te overbruggen.

Het is de bedoeling dat de stichting in financiële zin te zijner tijd op eigen benen komt te staan. Tot dat moment zal het Ministerie van Justitie in elk geval drie maal een jaarlijkse subsidie van 1,5 miljoen gulden uitkeren, te beginnen in 2001. Eind 2003 zal bezien worden of Justitie ook in de verdere toekomst aan de stichting zal bijdragen en, zo ja, onder welke voorwaarden. Het valt te verwachten dat de stichting zelf in toenemende mate eigen middelen zal genereren.

De stichting zal zoveel mogelijk onafhankelijk opereren. De bemoeienis vanwege het departement zal zich beperken tot:

a. het lidmaatschap van één van mijn ambtenaren in de raad van advies;

b. de bij gesubsidieerde instanties gebruikelijke (financiële) toezichts- en controlerelaties.

Als voorzitter van het bestuur van de Stichting Virtueel Kenniscentrum ICT en Recht is benoemd de heer mr. B.J. Drijber. De heer Drijber is tot eind januari 2002 verbonden aan de Permanente Vertegenwoordiging bij de Europese Unie te Brussel; nadien zal hij werkzaam zijn op het kantoor van de Landsadvocaat.

Met de oprichting van het VKC is meer tijd gemoeid geweest dan het zich aanvankelijk liet aanzien. Bij de voorbereiding moesten evenwel de nodige vragen onder ogen worden gezien die om een zorgvuldige beantwoording vroegen. De uitkomsten daarvan geven mij alle vertrouwen dat het VKC een goede toekomst tegemoet gaat en in een behoefte zal voorzien.

De Minister van Justitie,

A. H. Korthals

Naar boven