25 830
Integriteit financiële sector

nr. 5
BRIEF VAN DE MINISTERS VAN JUSTITIE EN VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 18 augustus 1998

In deze brief informeren wij uw Kamer over het advies van de werkgroep «Euro en witwassen» aan de minister van Justitie.

De werkgroep «Euro en witwassen» is ingesteld bij besluit van de minister van Justitie van 8 april 1997, met terugwerkende kracht tot 16 december 1996. Aan de werkgroep zijn de volgende taken opgedragen:

1. het inventariseren van de mogelijkheden om – gegeven de stand van de huidige regelgeving – bij de invoering van de euromunt de wederrechtelijke oorsprong van het geld geheel of gedeeltelijk onzichtbaar te maken dan wel de bewijsbaarheid van de wederrechtelijke oorsprong geheel of gedeeltelijk onmogelijk te maken dan wel het wederrechtelijk verkregen geld definitief in het legale circuit te brengen;

2. te adviseren over de omvang van de risico's dat de onder 1. genoemde mogelijkheden zich daadwerkelijk kunnen gaan voordoen;

3. voorstellen te doen om zo nodig daartegen maatregelen te nemen.

In maart 1998 heeft de werkgroep haar advies uitgebracht.

De werkgroep «Euro en witwassen» komt in haar advies tot een aantal aanbevelingen. Deze aanbevelingen komen In grote lijnen op het volgende neer.

– Het zo mogelijk binnen de bestaande overlegstructuren opzetten van een monitor, onder meer ten behoeve van het zicht houden op mogelijke witwasbewegingen.

– De Begeleidingscommissie MOT verzoeken advies uit te brengen ten aanzien van het evalueren en het eventueel aanpassen of aanvullen van de indicatoren in verband met de invoering van de euro.

– In internationaal verband aandacht besteden aan de mogelijke witwasfenomenen en tot nadere afspraken dienaangaande te komen.

– Maatregelen treffen die financiële instellingen en opsporingsinstanties alert maken op mogelijke witwasconstructies in de periode rond de invoering van de euro.

– Bij de publieksvoorlichting rond de invoering van de euro rekening houden met aspecten die in de periode dat de euro wordt geïntroduceerd kunnen bijdragen aan een effectievere strijd tegen het witwassen.

– Het opstellen van de (strategische) beleidskaders voor het bestrijden van witwassen die verband kunnen houden met de euro op te dragen aan de Strategische Beleidsgroep Witwassen, in samenwerking met andere betrokkenen.

– Onderzoeken of bij het omwisselen van nationale valuta's naar voor bedragen boven een bepaalde grens controle van identiteitsgegevens noodzakelijk en uitvoerbaar is.

Eind 1997 is de Strategische Beleidsgroep Witwassen in het leven geroepen. Deze beleidsgroep staat onder voorzitterschap van de Secretaris-generaal van het ministerie van Justitie. Voorts bestaat zij onder meer uit de procureur-generaal witwassen en een korpschef als vertegenwoordiger van de politie. De Strategische Beleidsgroep Witwassen is ingesteld om te komen tot een effectievere aansturing van de Mot-keten, het bewerkstelligen van een betere regie van het Openbaar Ministerie op die keten en het bepalen van de strategische beleidskaders in de strijd tegen het witwassen. Zie daartoe de Nota Integriteit financiële sector, Tweede Kamer, 1997–1998, 25 830, nr. 2, blz. 37.

In het kader van zijn taakuitoefening kan de Beleidsgroep zowel gevraagd als ongevraagd de minister van Justitie adviseren ten aanzien van vraagstukken die betrekking hebben op het bestrijden van witwassen. Ten behoeve van de standpuntbepaling heeft eerste ondergetekende zich laten bijstaan door de Beleidsgroep.

Wij zijn van mening dat de voorstellen een nuttige bijdrage kunnen leveren aan het reeds op voorhand bestrijden van mogelijke witwasactiviteiten ten tijde van de invoering van de euro.

Ondergetekenden onderschrijven de aanbevelingen van de werkgroep en zullen zo spoedig mogelijk uitvoering geven aan de onderscheidenlijke voorstellen. Uw Kamer zal van de vorderingen op de hoogte worden gehouden. Wij zullen zonodig uw Kamer per aanbeveling afzonderlijk nader informeren.

De Minister van Justitie,

A. H. Korthals

De Minister van Financiën,

G. Zalm

Naar boven