25 799
Wijziging van de Visserijwet 1963

B
ADVIES RAAD VAN STATE EN NADER RAPPORT

Hieronder zijn opgenomen het advies van de Raad van State d.d. 20 oktober 1997 en het nader rapport d.d. 2 december 1997, aangeboden aan de Koningin door de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Het advies van de Raad van State is cursief afgedrukt.

Bij Kabinetsmissive van 26 augustus 1997, no. 97.003974, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, bij de Raad van State ter overweging aanhangig gemaakt het voorstel van wet met memorie van toelichting, houdende wijziging van de Visserijwet 1963 (visstroperij).

Blijkens de mededeling van de Directeur van Uw kabinet van 26 augustus 1997, nr. 97.003974, machtigde Uwe Majesteit de Raad van State zijn advies inzake het bovenvermelde voorstel van wet rechtstreeks aan mij te doen toekomen. Dit advies, gedateerd, 20 oktober 1997, no. W11.97.0557, bied ik U hierbij aan.

1. Ingevolge het voorgestelde artikel I, wordt in het wetsvoorstel onder visstroperij verstaan de overtreding van het bepaalde bij of krachtens artikel 21 van de Visserijwet 1963, indien wordt gevist anders dan met één of meer hengels. Hiermee is beoogd aan te sluiten bij het rapport Inventarisatie Visstroperij Binnenwateren, dat onder visstroperij verstaat het op meer grootschalige wijze vissen zonder vergunning van de rechthebbende, met behulp van beroepsmatige vistuigen, kennelijk met het oog op commercieel gewin.

Blijkens de memorie van toelichting is de hengel het enige vistuig, dat zich niet leent voor grootschalig en commercieel gebruik (onder «Vormgeving van de voorgestelde maatregel», laatste alinea).

Het eerdergenoemde rapport noemt echter ook andere vormen van visserij dan visserij met gebruikmaking van hengels, waarbij van gerichtheid op commercieel gewin niet of nauwelijks sprake is, namelijk visserij met gebruikmaking van de peur en van het kruisnet.

De Raad van State adviseert in de memorie van toelichting uiteen te zetten waarom deze vormen van visserij in het wetsvoorstel wel als vormen van visstroperij worden gekwalificeerd.

1. Overeenkomstig het advies van de Raad van State is in de memorie van toelichting uiteengezet waarom de visserij met gebruikmaking van de peur en het kruisnet, zonder vergunning van de rechthebbende, als vormen van visstroperij worden beschouwd.

2. Voor enkele redactionele kanttekeningen verwijst het college naar de bij het advies behorende bijlage.

2. De redactionele opmerkingen van de Raad van State zijn in het voorstel van wet en in de memorie van toelichting verwerkt.

De Raad van State geeft U in overweging het voorstel van wet te zenden aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal, nadat aan het vorenstaande aandacht zal zijn geschonken.

De Vice-President van de Raad van State,

H. D. Tjeenk Willink

Ik moge U verzoeken het hierbij gevoegde gewijzigde voorstel van wet en de gewijzigde memorie van toelichting aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal te zenden.

De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

J. J. van Aartsen

Bijlage bij het advies van de Raad van State van 20 oktober 1997, no. W11.97.0557, met redactionele kanttekeningen die de Raad in overweging geeft.

– In artikel I, in het voorgestelde derde lid van artikel 56 van de Visserijwet 1963 het woord «vrijstellingen» schrappen, aangezien bij of krachtens artikel 21, eerste lid, van de Visserijwet 1963 geen vrijstellingen worden verleend.

– In de memoire van toelichting, aanwijzing 93 van de Aanwijzigingen voor de regelgeving (Ar) in acht nemen.

– In de memorie van toelichting, aanwijzing 219 Ar in acht nemen.

– In de memorie van toelichting, onder «Inleiding», «(Handelingen II 1994/95, blz. 545)» vervangen door: Aanhangsel van de Handelingen II 1994/95, blz. 545).

Tevens verwijzen naar: Aanhangsel van de Handelingen II 1994/95, blz. 371 en Aanhangsel van de Handelingen II 1996/97, blz. 1785.

– In de memorie van toelichting, onder «Voorgestelde maatregel», «AID» vervangen door: Algemene Inspectiedienst.

– In de artikelsgewijze toelichting, na «boete van de vierde categorie» toevoegen: (f 25 000).

Naar boven