25 720
Organisch Psychosyndroom

nr. 12
BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 september 1999

Inleiding

Met mijn brief van 8 februari jl. (TK, 1998–1999, 25 720, nr. 10) informeerde ik u over de subsidiëring van de diagnostiek van de beroepsziekte organo-psychosyndroom (OPS) over het jaar 1997, het zogenaamde Solvent Team Project. Bij brief van 27 mei 1999 heeft de Ziekenfondsraad (nu: College voor zorgverzekeringen) mij de «Rapportage 1998 Solvent Team Project met vooruitblik 2000; Subsidiëring diagnostiek beroepsziekte OPS» gezonden. Een afschrift van deze rapportage treft u bijgaand aan.1 Hierbij informeer ik u over een aantal belangrijke bevindingen met betrekking tot de subsidiëring van de diagnostiek van OPS in 1998. Voorts licht ik mijn besluit toe om deze subsidiëring na 1999 met drie jaar te verlengen. Een afschrift van mijn brief hieromtrent aan het College voor zorgverzekeringen treft u eveneens bijgaand aan.1

Diagnostiek OPS in 1998

In 1998 hebben de Solvent Teams 339 personen voor een intake gezien. De meest voorkomende beroepen onder diegenen die voor een intake werden gezien waren:

– schilders (33%);

– verfspuiters (15%);

– drukkers (14%);

– medewerkers verf-/inktfabriek (6%);

– stoffeerders (3%).

In 1998 zijn 165 personen in de Solvent Teams besproken die het volledige traject van intake tot eindbeoordeling hebben doorlopen. Bij 39 personen werd de diagnose OPS gesteld. De Ziekenfondsraad stelt in zijn rapportage vast dat de inspanningen van de Solvent Teams in 1998 er inmiddels toe hebben geleid dat binnen een redelijke termijn een intake plaatsvindt. De wachttijd van intake en eindbeoordeling, de zogenaamde doorlooptijd, is in 1998 teruggebracht tot 8,5 maanden (in 1997 bedroeg de doorlooptijd gemiddeld nog 17 maanden). De Solvent Teams verwachten dat de doorlooptijd in 1999 verder zal dalen. De activiteiten van de Solvent Teams in 1998 vonden plaats binnen het vastgestelde subsidiebedrag van f 1 miljoen per jaar.

Reiskostenvergoeding

De Solvent Teams besteden eveneens aandacht aan de begeleiding van de OPS-patiënt, waarbij het leren omgaan van de patiënt en zijn of haar partner met het verlies aan cognitieve vaardigheden centraal staat. In verband met het bijwonen van deze begeleidingsbijeenkomsten komen de OPS-patiënt en zijn of haar partner in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten van herhaaldelijk vervoer. Deze tegemoetkoming wordt door de Solvent Teams verstrekt op basis van openbaar vervoer tweede klasse. De Ziekenfondsraad heeft onderzocht of de reiskostenvergoeding in overeenstemming kan worden gebracht met de reiskostenvergoeding in het kader van de wettelijke ziektekostenverzekeringen. De Ziekenfondsraad ziet veel voordelen in de huidige vergoedingensystematiek omdat daaraan veel minder administratie is verbonden. Bovendien sluit de huidige reiskostenvergoeding aan op de wensen van de patiënten en de patiëntenvereniging. Ik heb het College voor zorgverzekeringen inmiddels meegedeeld dat deze vergoedingensystematiek kan worden gecontinueerd.

Vooruitblik: verlenging van de subsidieregeling

Aanvankelijk ben ik er van uitgegaan dat de problematiek van de OPS diagnostiek tijdelijk zou zijn. De huidige subsidieregeling geldt daarom voor een periode van drie jaar: 1997, 1998 en 1999. Eén van de overwegingen die daarbij een rol speelde was dat werknemers vanaf 1 januari 1998 in beginsel een beroep kunnen doen op arbozorg, hetgeen afzonderlijke financiering ten laste van het Algemeen Fonds Bijzondere Ziektekosten overbodig zou maken.

In zijn rapport heeft de Ziekenfondsraad uiteengezet dat het in de praktijk niet altijd mogelijk is om de kosten van de diagnostiek van OPS ten laste te brengen van de werkgever of de arbozorg. In 1998 werd 20% van de kosten van de diagnostiek in het kader van arbozorg door de werkgevers gedragen. Zoals ik ook in reactie op vragen van het lid van uw kamer De Wit (298914980) heb aangegeven, wordt de subsidiëring van de diagnostiek van OPS gecontinueerd in de jaren 2000, 2001 en 2002. Na deze periode zal ik een definitieve beslissing nemen omtrent de vraag of en zo ja hoe de diagnostiek van OPS moet worden gefinancierd. Ik heb het College voor zorgverzekeringen inmiddels gevraagd de subsidieregeling te verlengen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E. Borst-Eilers


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij de afdeling Parlementaire Documentatie.

Naar boven