25 701
Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Spaarfonds AOW voor het jaar 1998

nr. 4
VERSLAG

Vastgesteld 2 december 1997

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid1, belast met het voorbereidend onderzoek van het wetsvoorstel, brengt als volgt verslag uit van haar bevindingen. Indien de regering de vragen en opmerkingen tijdig zal hebben beantwoord, acht de commissie de openbare beraadslaging voldoende voorbereid.

De commissie wijst erop dat gelijktijdig met onderhavig wetsvoorstel ook het wetsvoorstel Wijziging van de Wet financiering volksverzekeringen, houdende regels omtrent de maximering van het premiepercentage en de mogelijkheid van verstrekking van rijksbijdragen voor de algemene ouderdomsverzekering, alsmede de vorming van een Spaarfonds AOW (Kamerstukken 25 699) bij de Tweede Kamer aanhangig is gemaakt. Gelijktijdig met dit verslag heeft de commissie het verslag over genoemd wetsvoorstel vastgesteld. Voor meer algemene beschouwingen verwijst de commissie naar dat verslag.

De leden van de fractie van Groep Nijpels hebben behoefte enkele vragen te stellen en opmerkingen te maken.

Deze leden hebben de begroting 1998 voor het Spaarfonds AOW met gemengde gevoelens ontvangen. Zij vinden het teleurstellend dat ondanks de economisch zeer gunstige prognoses slechts 1,5 miljard gulden in 1998 is gereserveerd om de kosten van de vergrijzing in de toekomst op te vangen. De leden van deze fractie zijn er niet van overtuigd dat het AOW Spaarfonds overtuigend zal bijdragen aan de betaalbaarheid van de AOW. Zij zijn van mening dat de voeding van dit fonds onvoldoende is om de AOW in de toekomst betaalbaar te houden. Deze leden maken zich daarom grote zorgen over het AOW-pensioen van een groeiende groep mensen die na 2010 de leeftijd van 65 jaar bereikt. Volgens deze leden zullen mogelijke belastingmeevallers uit 1998 aangewend moeten worden voor het AOW Spaarfonds. Hoe denkt de regering hierover?

Volgens de leden van deze fractie ontbreekt de motivering waarom de regering heeft besloten de instelling van een AOW Spaarfonds vorm te geven als een begrotingsfonds ex artikel 2 van de Comptabiliteitswet. Op welke wijzen had het AOW Spaarfonds nog meer vormgegeven kunnen worden? Wat zijn de voor- en nadelen van vormgeving via een begrotingsfonds?

Waarom is voor de voeding van het AOW Spaarfonds slechts gekozen voor bijdragen vanuit de begroting van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid? Welke afweging ligt hieraan ten grondslag en is overwogen meerdere ministeries te betrekken bij de voeding van het fonds?

Voor deze leden is onduidelijk op welke gronden is gekozen voor reservering van 1,5 miljard gulden in 1998. Waarom is niet gekozen voor een hogere voeding om het AOW-pensioen na 2010 veilig te stellen?

Waarom is gekozen voor staatsobligaties? Wordt de 1,5 miljard gulden ook belegd in aandelen en infrastructurele projecten? Zo nee, waarom niet? Deze laatste beleggingen zullen volgens deskundigen meer geld opleveren. In welke mate speelt de toetreding tot de EMU en de daarmee gepaard gaande berekening van de staatsschuld een rol bij de beleggingskeuze van de gereserveerde gelden? Voor de leden van deze fractie is nog onduidelijk hoe de rentevergoedingen worden zekergesteld.

De voorzitter van de commissie,

Wolters

De griffier van de commissie,

Van Dijk


XNoot
1

Samenstelling: Leden: Wolters (CDA), voorzitter, Van Nieuwenhoven (PvdA), Doelman-Pel (CDA), Biesheuvel (CDA), Vliegenthart (PvdA), ondervoorzitter, Scheltema-de Nie (D66), Van Middelkoop (GPV), Schimmel (D66), Rosenmöller (GroenLinks), Van Zijl (PvdA), Bijleveld-Schouten (CDA), Middel (PvdA), Van Hoof (VVD), Noorman-den Uyl (PvdA), Van Nieuwenhoven (PvdA), Adelmund (PvdA), Dankers (CDA), Giskes (D66), Marijnissen (SP), Essers (VVD), Van der Stoel (VVD), Van Dijke (RPF), Bakker (D66), Klein Molekamp (VVD), Van Blerck-Woerdman (VVD), R. A. Meyer (Groep Nijpels).

Plv. leden: Terpstra (CDA), Oudkerk (PvdA), Soutendijk-van Appeldoorn (CDA), Mulder-van Dam (CDA), A. de Jong (PvdA), Visser-van Doorn (CDA), Van der Vlies (SGP), Fermina (D66), Rabbae (GroenLinks), Van der Ploeg (PvdA), G. de Jong (CDA), Dijksma (PvdA), M. M. H. Kamp (VVD), Kalsbeek-Jasperse (PvdA), Oudkerk (PvdA), Apostolou (PvdA), Heeringa (CDA), Van Boxtel (D66), vacature CD, J. M. de Vries (VVD), B. M. de Vries (VVD), Leerkes (U55+), Van Vliet (D66), Hofstra (VVD), Hoogervorst (VVD), Nijpels-Hezemans (Groep Nijpels).

Naar boven