25 389
Uitspraak Hof van Justitie van de EG inzake de notificatierichtlijn van de EG (Securitel-arrest)

nr. 15
BRIEF VAN DE MINISTERS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN VAN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 23 juni 1997

Op woensdag 11 juni jl. heeft Uw Kamer met ons gedebatteerd over de gevolgen van het Securitel-arrest en de in Nederland te treffen maatregelen. Ter afsluiting van dat debat heeft Uw Kamer vier moties aangenomen. In de motie-Voûte-Droste c.s. (Tweede Kamer, vergaderjaar 1996–1997, 25 389 nr. 8) wordt de regering verzocht uiterlijk 23 juni aan Uw Kamer te rapporteren over alle maatregelen die zij genomen heeft om de problemen rond de notificatieprocedure op te lossen. Door middel van deze brief stellen wij U op de hoogte van de genomen maatregelen. Tevens gaan wij in op de wijze van uitvoering van de andere drie moties.

In deze brief komen achtereenvolgens aan de orde:

1 Opzet van de hersteloperatie

2 De rechtsgevolgen van het Securitel-arrest

3 Voorlichting

4 De toekomstige organisatiestructuur

5 Verduidelijking van richtlijn 83/189/EEG

Ad 1. Opzet van de hersteloperatie

Lijst van genotificeerde regelingen

In de afgelopen jaren zijn tal van regelingen met technische voorschriften overeenkomstig richtlijn 83/189/EEG genotificeerd. Deze regelingen zijn opgenomen in de bijlage bij deze brief. In deze bijlage zijn ook de regelingen opgenomen, die een week geleden via de urgentieprocedure zijn genotificeerd en die op die grond terstond na vaststelling in werking kunnen treden, omdat de normaal gehanteerde standstill-periode bij toepassing van de urgentieprocedure niet geldt. De Minister van Justitie heeft U daarover bij brief van 18 juni jl. geïnformeerd.

Regelingen die in de hersteloperatie moeten worden meegenomen

Wij hebben de inventarisatie voortgezet van de regelingen, die mogelijk ten onrechte niet zijn genotificeerd. Deze inventarisatie is verwerkt in een zogenaamde herstellijst, waarin de regelingen zijn opgenomen die in de hersteloperatie moeten worden betrokken. Deze lijst is heden ook ter vertrouwelijke inzage aan Uw Kamer toegezonden. Voor de vraag of notificatie vereist was, is uiteraard bepalend de tekst van de richtlijn zoals die luidde ten tijde van inwerkingtreding van de desbetreffende (wijziging van de) Nederlandse regeling. Met de wijzigingen die de richtlijn heeft ondergaan, is rekening gehouden. Van belang is nog, dat technische voorschriften die slechts een integrale omzetting van een internationale of Europese norm inhouden, niet genotificeerd behoeven te worden (art. 8, lid 1 van de richtlijn).

Met de Europese Commissie zal overeenkomstig onderstaand tijdschema vooroverleg worden gevoerd, om te bezien welke van die regelingen inderdaad genotificeerd hadden moeten worden. Dat is een belangrijk punt, omdat het begrip «technisch voorschrift» niet scherp gedefinieerd is, zodat er in een aantal gevallen verschil van inzicht over kan bestaan of de nationale regeling inderdaad technische voorschriften bevat. De Commissie is bereid gevonden voor elk van de regelingen die in de herstellijst zijn opgenomen aan te geven of naar haar oordeel al dan niet notificatie vereist is. Dit doet zij naar haar «best assessment»; zo'n oordeel bindt de rechter formeel niet, maar het geeft wel een belangrijke indicatie over de juiste uitleg en toepassing van richtlijn 83/189.

Dit overleg met de Commissie kan er in de komende tijd derhalve toe leiden, dat minder regelingen daadwerkelijk moeten worden genotificeerd dan thans in het overleg met de Commissie zijn betrokken. De herstellijst kan dus korter worden. Zodra het overleg met de Commissie is afgerond, zullen wij U berichten welke regelingen van de herstellijst daadwerkelijk zijn genotificeerd.

Met betrekking tot de regelingen die in de notificatie-procedure worden gebracht merken wij nog het volgende op. Geconfronteerd met het Securitel-arrest acht het kabinet het noodzakelijk zoveel mogelijk te waarborgen dat discussie over voldoening aan de notificatieplicht wordt voorkomen. Op die grond worden ook de regelingen in procedure gebracht die mogelijk niet onder de verplichting vallen. Op het ontbreken van die verplichting wordt zonodig een beroep gedaan.

Tijdschema voor de hersteloperatie

De opzet van de hersteloperatie is, dat alle te notificeren regelingen uiterlijk 1 januari 1998 in werking moeten kunnen treden. Dat vereist een grote inzet van alle betrokken departementen, van de Europese Commissie, de Raad van State en de Staten-Generaal. Met de Commissie is afgesproken, dat zij inhoudelijk commentaar zal leveren op het materiaal dat haar ter bespreking wordt aangeleverd voordat tot formele notificatie wordt overgegaan. Dat is belangrijk teneinde zoveel mogelijk te voorkomen, dat de Commissie pas na de formele notificatie met zg. uitvoerig gemotiveerde meningen komt. Dergelijke uitvoerige meningen leiden er namelijk toe dat de standstill-periode automatisch van drie tot zes maanden wordt verlengd, waardoor de datum van 1 januari 1998 niet kan worden gehaald. Alle inspanning is er op gericht om tijdsverlies zoveel mogelijk te voorkomen.

Het materiaal dat met de Commissie zal worden besproken, zal door de departementen uiterlijk 30 juni a.s. bij het Ministerie van Economische Zaken worden aangeleverd volgens een nauwkeurig afgesproken format en tijdschema. Na een korte toets op vorm en inhoud door een interdepartementaal evaluatieteam zal het materiaal worden doorgeleid naar Brussel. Vanaf 8 juli a.s. zullen de eerste gesprekken met de Commissie plaatsvinden. In het gunstigste geval kan op dezelfde dag al de conclusie worden getrokken dat ofwel notificatie achterwege kan blijven ofwel zonder nadere aanpassing formele notificatie kan plaatsvinden. In de overige gevallen zal terugkoppeling naar Den Haag en onmiddellijke verwerking van de opmerkingen van de Commissie nodig zijn. Ingeval notificatie nodig blijkt, zal binnen een week na bespreking in Brussel worden genotificeerd. Notificatie wordt vóór verzending aan het evaluatieteam voorgelegd. Het Brusselse gedeelte van dit tijdschema wordt met de Commissie verder uitgewerkt.

Overzicht planning

20 junivaststelling herstellijst in MR
23 juni t/m 30 junilevering abstracts/ontwerp-regelgeving door departementen
24 juni t/m 1 julibeoordeling in Den Haag
24 juni t/m 1 julivoorleggen aan Commissie
8 juli t/m 6 septembergesprekken met Commissie
8 juli t/m 13 septemberformele notificaties
15 oktober t/m 31 decemberaanpassingen na afloop stand-still perioden + afronding nationaal wetgevingsproces

Dit is een zeer scherpe planning die slechts haalbaar is met grote inspanningen van alle betrokkenen. Hierbij moet echter worden aangetekend dat de haalbaarheid van de planning ook afhankelijk is van zaken die wij niet in eigen hand hebben; cruciaal hierbij is de lengte van de stand-still perioden.

Procedure Raad van State en Staten-Generaal

Voor het welslagen van de hersteloperatie is voor wat betreft de wetten en algemene maatregelen van bestuur ook de medewerking van de wetgevingspartners van groot belang. Het kabinet is graag beschikbaar voor overleg teneinde een zodanige werkwijze te kiezen bij het aanleveren van de wetsvoorstellen en ontwerp-AMvB's, dat een vruchtbare en voortvarende behandeling van de herstelregelgeving mogelijk wordt en dat alle herstelregelgeving uiterlijk per 1 januari 1998 in werking kan treden.

Ad 2 De rechtsgevolgen van het Securitel-arrest

Aan de beslissing van het Europese Hof in de Securitel-zaak zijn aanvankelijk, zoals bekend, zeer verstrekkende conclusies verbonden. Zo is de indruk gewekt, dat de regelgeving voor zover niet genotificeerd, niet meer zou gelden, en dat strafrechtelijke handhaving die in enig opzicht verband houdt met dergelijke voorschriften, niet meer mogelijk zou zijn. In het debat van 11 juni jl. is duidelijk gemaakt, dat het kabinet dit betreurt en het zich aanrekent deze verwarring niet te hebben voorkomen. Er is dan ook alle aanleiding nader in te gaan op de gevolgen die redelijkerwijze wel en niet aan het genoemde arrest kunnen worden verbonden.

Op het Securitel-arrest kan uiteraard geen beroep worden gedaan in het aanzienlijke aantal gevallen waarin regelingen met technische voorschriften overeenkomstig de richtlijn wel zijn genotificeerd. Een overzicht van die gevallen is opgenomen in de bijlage. Evenzeer is duidelijk, dat het beroep niet kan worden gedaan met betrekking tot de regelingen waarvoor ingevolge de richtlijn uitzonderingen op de verplichting tot notificatie zijn gemaakt, bijv. omdat de technische voorschriften slechts tot omzetting van een internationale of Europese norm dienen. Tenslotte zijn de mogelijkheden van een beroep op het arrest beperkt tot de gevallen, waarin de betrokkene wordt getroffen in een belang dat de richtlijn beoogt te beschermen. De betrokkene moet, wil hij op de niet-toepasselijkheid een beroep kunnen doen, door die toepassing geraakt worden in een belang dat de richtlijn beoogt te beschermen. In dit verband wijzen wij er op dat bedoelde richtlijn strekt tot bescherming van het vrij verkeer van goederen.

De mogelijke gevolgen van het Securitel-arrest voor de actuele strafrechtelijke handhaving zijn in algemene zin uiteengezet in de brief van het College van Procureurs-generaal aan de parketten van 11 juni jl. die aan de Tweede Kamer ter kennis is gebracht. Kort gezegd komt het er op neer, dat alleen in specifieke gevallen van handhaving moet worden afgezien. Dat betreft de gevallen waarin de niet naleving van een technisch voorschrift als zodanig is verboden, terwijl dit verbod een handelsbelemmering oplevert en de verdachte is getroffen in zijn belang bij een vrij handelsverkeer. In het grote aantal gevallen waarin de technische voorschriften betrekking hebben op meetinstrumenten met behulp waarvan bewijsmateriaal is verzameld, kan niet met succes een beroep op het Securitel-arrest worden gedaan. Waar de bewijsvergaring overigens rechtmatig is verlopen, zou slechts de betrouwbaarheid van bewijsmateriaal in twijfel kunnen worden getrokken. Daarvoor is de vraag of ten onrechte niet is genotificeerd, zonder betekenis.

De gevolgen op bestuursrechtelijk gebied verschillen afhankelijk van de bestuursrechtelijke bevoegdheden die in concreto aan technische voorschriften zijn verbonden. Daarbij zijn enkele algemene uitgangspunten van betekenis. In de eerste plaats geldt ten aanzien van bestuursrechtelijk sancties mutatis mutandis hetgeen hiervoor ten aanzien van de strafrechtelijke is opgemerkt. Wat betreft de bevoegdheden in de sfeer van het toezicht, is van belang vast te stellen, dat de uitoefening van deze bevoegdheden veelal een groter complex van voorschriften betreft zodat voldoende grondslag voor de uitoefening van toezicht overblijft. Daarnaast blijft bestuurlijke handhaving in vele gevallen ook mogelijk op grond van minder gedetailleerde «vangnetbepalingen». In de sfeer van handelen dat aan vergunningen is gebonden, zal in concreto moeten worden bezien welke rol de technische voorschriften in verband daarmee spelen. Wat betreft in het verleden door bestuursorganen genomen besluiten (mede) berustend op technische voorschriften, geldt niet de verplichting tot ambtshalve herziening.

De vraag naar mogelijke schadeclaims heeft vanzelfsprekend ook veel aandacht getrokken. Een verkenning van de gevallen waarom het hier zou kunnen gaan, biedt het volgende beeld. In de eerste plaats kan worden gedacht aan gevallen waarin in het verleden schade is ontstaan ten gevolge van de vaststelling en handhaving van technische voorschriften, die binnen de hierboven uiteengezette reikwijdte van het Securitel-arrest vallen. Het zal daarbij moeten gaan om schade die is geleden als gevolg van de handelsbelemmeringen die deze voorschriften hebben opgeworpen in de periode dat zij op grond van het arrest buiten toepassing hadden moeten worden gelaten. In de tweede plaats kan het gaan om gevallen waarin schade wordt gevorderd die het gevolg is van de thans ontstane (tijdelijke) situatie dat bepaalde technische voorschriften niet in alle gevallen onverkort kunnen worden gehandhaafd. Het zal in al deze situaties sterk van de omstandigheden afhangen of daadwerkelijk aanspraak bestaat op de vergoeding van schade.

Ad 3 Voorlichting

Voor informatie kan men terecht bij de Postbus 51 info-lijn, de informatiedienst van de Rijksoverheid (0800–8051). Dit (gratis) nummer is bedoeld voor vragen van algemene aard. Voor meer specifieke vragen zal de informatiedienst doorverwijzen naar het desbetreffende ministerie.

Ad 4 De toekomstige organisatiestructuur

Tijdens het Kamerdebat van 11 juni jl. is een aantal moties aanvaard die betrekking hebben op een verbetering van de interdepartementale bewaking van de naleving van internationale voorschriften (motie Voûte-Droste c.s., Tweede Kamer, vergaderjaar 1996–1997, 25 389 nr. 9; motie-Van Oven c.s. Tweede Kamer, vergaderjaar 1996–1997, 25 389 nr. 11).

De Minister van Economische Zaken heeft drs. R.H.P.W. Kottman, voorzitter van de Berenschot Groep B.V., gevraagd op korte termijn over de volgende onderwerpen te adviseren:

1. de te nemen organisatorische maatregelen ter oplossing van de problemen rondom de notificatieprocedure;

2. de inrichting en positionering van een eventueel in te stellen interdepartementaal coördinatiepunt («algemeen notificatiebureau»);

3. de taken van een dergelijke voorziening.

Om tot zijn organisatorische advies te komen zal de heer Kottman op korte termijn een aantal gesprekken voeren met de verschillende departementen.

Mede aan de hand van het advies van de heer Kottman zal de minister van Economische Zaken op 11 juli aanstaande een voorstel terzake voorleggen aan de ministerraad.

Ad 5 Verduidelijking van de richtlijn

Naar aanleiding van de motie-De Graaf c.s. (Tweede Kamer, vergaderjaar 1996–1997, 25 389 nr. 12) heeft de Minister van Economische Zaken 20 juni jl. een brief geschreven aan Commissaris Bangemann waarin hij hem op de hoogte heeft gesteld van deze motie van de Kamer en hem verzocht binnenkort daarover van gedachten te wisselen.

De Minister van Economische Zaken,

G. J. Wijers

De Minister van Justitie,

W. Sorgdrager

Overzicht Nederlandse 83/189-notificaties (versie 19 juni 1997)

Nummer:Besluit:
85/0009/nlspeelgoedbesluit (warenwet) 1984
85/0013/nlbesluit draagbaar klimmateriaal (warenwet) regeling nadere eisen draagbaar klimmateriaal regeling methoden van onderzoek draagbaar klimmaterieel
85/0037/nlwet heffingen luchtverontreiniging benzine. wet houdende tijdelijke fiscale maatregelen ter bevordering van het gebruik van ongelode benzine en de aankoop van schone personenauto's
85/0039/nlontwerpbesluit tot wijziging van het cosmeticabesluit (warenwet) 1979
85/0060/nlregelen ter bescherming van mens en milieu tegen gevaarlijke stoffen en preparaten (wet milieugevaarlijke stoffen)
85/0065/nlauto's met een motor, gevoed door benzine, die weinig luchtverontreiniging veroorzaken. Besluit voorwaarden schone personenauto's.
85/0078/nlbesluit houdende regelen m.b.t. spaanplaat (spaanplaatbesluit (warenwet)).
85/0080/nlbesluit emissie-eisen stookinstallaties wet inzake luchtverontreiniging
86/0011/nlontw.-besluit tot wijziging v.h. aanduidingsbesluit sigaretten en shag (warenwet)(stb. 1981, 329)
86/0012/nlradiozend/ontvangapparatuur voor de landmobiele frequentiebanden
86/0028/nlbesluit draagbare blustoestellen
86/0041/nlwijziging van een ministeriele regeling van feb. 1982 inzake het onderzoeken en beproeven van hijskranen door een door de minister van sociale zaken en werkgelegenheid erkende instantie
86/0057/nltechnische eisen voor radio-elektrische zendinrichtingen waarvoor geen machtiging is vereist, bedoeld in artikel c. 1 van het besluit radio-elektrische inrichtingen (stb. 1985, 445)
86/0058/nlradiozend/ontvangapparatuur voor de frequentieband 933–935 mhz
86/0125/nlministerieel besluit op grond van art. 31 van de wet milieugevaarlijke stoffen
87/0002/nltechnische eisen voor mini-hoogfrequent oproepinrichtingen (kv 04–05), waarvoor geen machtiging is vereist, bedoeld in artikel c.1. van het besluit «radio-elektrische inrichtingen» (stb. 1985, 445).
87/0029/nlcadmium besluit wet milieugevaarlijke stoffen
87/0065/nlregeling organisch halogeengehalte van brandstoffen
87/0066/nlregeling van 16 april 1987 houdende toepassing van artikel 1, eerste, derde en vierde lid van de wet chemische afvalstoffen
87/0069/nltechnische eisen en meetmethoden voor lokale omroep-stations
87/0115/nlontwerp-besluit, inzake de beperking van produktie, invoer en toepassing van de stof ddb (dbb-besluit wet milieugevaarlijke stoffen)
87/0124/nlontwerp-wet inzake bloedtransfusie
87/0172/nlbesluit tot wijziging van het besluit kinderveilige verpakkingen huishoudchemicalien warenwet (stb. 1984, 688).
87/0198/nlontwerp-besluit tot wijziging van het wasmiddelenbesluit (warenwet) 1976
88/0004/nltot wijziging van het aanduidingsbesluit sigaratteen en shag (warenwet)
88/0010/nlwijziging van het veiligheidsbesluit electrische schrikdraden en het landbouwveiligheidsbesluit
88/0020/nlontwerpbesluit sterilisatiebedrijven medische hulpmiddelen
88/0050/nltechnische eisen en meetmethoden voor draadloze audio-verbindingen (dao4–1)
88/0053/nlbesluit brandveilige nachtkleding (warenwet)
88/0054/nlbesluit electromedische apparaten
88/0063/nlregeling ugilec wet milieugevaarlijke stoffen
88/0064/nlregeling ugilec wet milieugevaarlijke stoffen
88/0075/nlontwerp-regeling aanwijzing normen contactdozen en contactstoppen
88/0087/nlwet houdende tijdelijke fiscale maatregelen na 1988 ter bevordering van de aankoop van personenauto's met een verlaagde uitworp van luchtverontreinigende stoffen en het gebruik van ongelode benzine
88/0103/nlaanpassing van de regeling voor reflecterende voorzieningen voor fietsen
88/0107/nlpcb-besluit wet milieugevaarlijke stoffen
88/0108/nlbesluit kinderveilige verpakking geneesmiddelen
88/0109/nlbiologische afbreekbaarheid oppervlakte-actieve stoffen in wasmiddelen
88/0112/nlOntwerp besluit wet milieugevaarlijke stoffen (de stoffen ugilec dbbt, PCB-vervangers)
89/0012/nlaanpassing van de regels voor de keuring van autobussen
89/0040/nlgenetisch gemodificeerde organismen wet milieugevaarlijke stoffen
89/0063/nlbesluit emissie eisen stookinstallaties hinderwet
89/0074/nlwarenwetbesluit zoetstoffen
89/0089/nlwarenwetregeling nabehandeling garnalen
89/0105/nlverordening tot wijziging van mvo-verordening 1958, algemene bepalingen verordening tot wijziging van mvo-verordening 1957, margarine verordening tot wijziging van mvo-verordening 1968, halvarine.
89/0113/nlverordening tot wijziging van mvo-verordening 1958, alg. bepalingen verordening tot wijziging van mvo-verordening 1957, margarine verordening tot wijziging van mvo-verordening 1968, halvarine
89/0115/nlwarenwetbesluit zoetstoffen
89/0116/nlwarenwetbesluit zoetstoffen
89/0117/nlwarenwetbesluit zoetstoffen
89/0157/nlontwerp-besluit asbestvrije frictiematerialen wet milieugevaarlijke stoffen
89/0164/nlwarenwetbesluit kinderbedden en -boxen
89/0172/nlwarenwetregeling dioxine in melk
89/0185/nlwijziging van de ijkregeling benzinepompen van vloeistofmeters
89/0185/nlwijziging van de ijkregeling benzinepompen, van vloeistofmeters
89/0186/nlwijziging technische voorschriften centrale en gemeenschappelijke antenneinrichtingen delen i t/m iii en v
89/0194/nlcadmium besluit wet milieugevaarlijke stoffen
89/0200/nlontwerp-besluit kwaliteits- en bruikbaarheidseisen rolstoelen, algemene arbeidsongeschiktheidswet
89/0229/nllandbouwkwaliteitsverordening leverworst en leverkaas 1989
89/0237/nlontwerp-beschikking van het comite van ministers van de benelux economische unie inzake de harmonisatie der wetgevingen betreffende koffie en chicorei
89/0240/nlontwerp-beschikking van het comite van ministers van de benelux economische unie inzake de harmonisatie der wetgevingen betreffende thee
89/0242/nlgeen formele titel, betreft wijziging van reeds bestaande landbouwkwaliteitsbeschikking boterprodukten
89/0277/nlwijziging regeling nitraatgehalte bladgroenten
89/0291/nlwarenwetregeling invoer van wilde varkens
89/0302/nlverordening statiegeld hervulbare kunststofflessen en daarbij gebruikte kisten voor koolzuurhoudende alcoholvrije dranken 1989
89/0303/nlverordening tot wijziging van de verordening statiegeld flessen en kosten voor koolzuurhoudende alcoholvrije dranken 1962
90/0026/nl verordening pgf 1990 verbod gebruik daminozide.
90/0243/nl:uitvoeringsbesluit 1990/1 kwaliteitsvoorschriften appelen en peren
90/0032/nlspecificaties voor conformiteit voor randapparatuur bestemd voor aansluiting op de telefoondienst, telexdienst en vaste verbindingen voor diverse functies.
90/0038/nlwijziging warenwetregeling dioxine in melk
90/0068/nlwegenverkeerswet 1990 (onderdeel voertuigreglementering)
90/0110/nlwarenwetbesluit bereiding en behandeling van levensmiddelen
90/0111/nlwarenwetregeling levensmiddelenhygiene
90/0155/nlontwerp bouwbesluit (2 delen)
90/0192/nlwarenwetbesluit doorstraalde waren
90/0200/nllandbouwkwaliteitsverordening gekookte ham 1990
90/0213/nlontw. verordening grootte aanduiding voorverpakte verse mosselen
90/0216/nlontw. verordening PVS 1990 aanduiding bloembollen (inzake wilde bollen)
90/0223/nltechnische eisen en meetmeth.voor vhf en uhf radiotelefonie voor landmobiel gebruik(mb 04–1)
90/0224/nlter wijziging van de besluiten typegoedkeuring en permanente eisen motorrijtuigen luchtverontreiniging
90/0229/nlwijziging warenwetregeling dioxine in melk
90/0230/nlwijziging warenwetregeling dioxine in melk
90/0233/nlbesluit van ....1990 tot wijziging van het liftenbesluit 1 (stb. 1956, 167)
90/0234/nlontwerp-wijziging kennisgevingsbesluit wet milieugevaarlijke stoffen
90/0243/nluitvoeringsbesluit 1990/1 kwaliteitsvoorschriften appelen en peren
90/0279/eegvan het ministercomite van de benelux economische unie inzake het maximumgehalte van bepaalde zware metalen in levensmiddelen
90/0304/nlontwerp bouwbesluit (2 delen)
90/0313/nlverordening scharreleieren 1990 (produktschap voor pluimvee en eieren)
90/0321/nlwijziging van de eeg-ijkbeschikking vloeistofmeetinstallaties in verband met de verlaging van maximaal toelaatbare fouten
90/0355/nlwijziging warenwetregeling dioxine in melk
90/0380/nlverordening tot wijziging van de landbouwkwaliteitsverordening rookworst (1990 i)
90/0381/nlverordening tot wijz.van de landbouwkwaliteitsverord. leverworst en leverkaas 1989 (1990 i)
91/0018/nltoestemmingsregeling laag gedoseerde vitaminepreparaten (warenwet)
91/0019/nltoestemmingsregeling laag gedoseerde vitaminepreparaten(warenwet)
91/0035/nlverordening tot wijziging van de m.v.o. verordening 1968, halvarine
91/0036/nlverordening tot wijziging van de mvo-verordening 1957, margarine
91/0043/nltechnical requirements for land mobile earth stations (mes) (mb04/3)
91/0063/nlverordening tot wijziging van de verordening statiegeld hervulbare kunststofflessen en daarbij gebruikte kisten voor koolzuurhoudende alcoholvrije dranken 1989
91/0085/nlnadere regelen mijnreglement 1964 elektrische installaties nadere regelen mijnreglement continentaal plat elektrische installaties.
91/0090/nlwijz.warenwetregeling importverbod bepaalde eetwaren uit peru(stort. 1991, 73)
91/0099/nlwijziging technische voorschriften voor centrale en gemeenschappelijke antenne-inrichtingen
91/0110/nlontwerp bouwbesluit hoofdstuk vi t/m xv
91/0130/nlon-site datacommunicatie voor landmobielgebruik
91/0133/nlwijziging landbouwkwaliteitsbeschikking poedervormige melkprodukten
91/0142/nlontw. verordening vis, schaal en schelpdieren (geen dossier aanwezig)
91/0182/nlbesluit houdende regelen met betrekking tot in vitro diagnostica
91/0205/nlregeling eisen farmaceutische preparaten (apotheken)
91/0212/nlwijziging landbouwkwaliteitsbeschikking keuring groenten en fruit
91/0213/nllandbouwkwaliteitsverordening pgf 1991 groenten en fruit
91/0214/nlwijziging landbouwkwaliteitsbesluit groenten en fruit
91/0222/nlontwerp vuurwerkbesluit wet milieugevaarlijke stoffen
91/0223/nlhomeopatische en antroposofische farmaceutische produkten
91/0235/nlregeling kwik bevattende arm en beenbanden wet milieugevaarlijke stoffen
91/0249/nlbouwstoffenbesluit
91/0256/nlinzake stoffen die de ozonlaag aantasten
91/0292/nlwijziging warenwetregeling dioxine in melk
91/0293/nlwijziging warenwetregeling dioxine in melk
91/0340/nlspecificaties van conformiteit voor randapparatuur bestemd voor aansluiting op de telecommunicatie-infrastructuur voor de functie van: telefoondienst, isdn
91/0396/eegregeling typegoedkeuring navigatielantaarns binnenvaart
91/0430/nlhoudende wijziging van het besluit emissie eisen stookinstallaties wet inzake de luchtverontreiniging
91/0431/nlregels betref. het elektriciteitsverbruik van huishoudelijke koel en vriesapparatuur (besluit energiebesparing huishoudelijke koel- en vriesapparatuur)
91/0064/nlwarenwetregeling importverbod bepaalde eetwaren uit peru
92/0030/nlwijziging warenwetregeling monsterneming.
92/0031/nlwijziging regeling nitraatgehalte groenten (warenwet).
92/0048/nlregeling inwerkingtreding eiwitproduktenbesluit (warenwet).
92/0049/nlregeling soja-eiwitprodukten (warenwet).
92/0050/nlregeling tarwe-eiwitprodukten (warenwet).
92/0054/nlspecificaties van conformiteit voor randapparatuur bestemd voor aansluiting op de telecommunicatie- infrastructuur voor de functie: draadloze telefoon: t 11–08 (telefoondienst).
92/0055/nltoepassingen voor telemetrie-systemen t.b.v. energietransportmetingen door hoogspanningskabels (specifieke apparatuur).
92/0056/nltoepassingen voor medische-telemetrie-systemen (specifieke apparatuur) (t104–1).
92/0057/nltoepassingen voor draadloze intercom systemen (da04–2).
92/0076/nlbesluit inzake stoffen die de ozonlaag aantasten.
92/0092/nlontwerp-verordening tot wijziging van de zuivelverordening 1958, consumptiemelk.
92/0093/nlvrijstellingsregeling alcoholvrije en alcoholarme cider.
92/0118/nlontwerp-besluit aanwijzing gebieden als bedoeld in de verordening voorkoming introductie van uitheemse toxische dinoflagellaten.
92/0120/nlontwerp-verordening voorkoming introductie van uitheemse toxische dinoflagellaten.
92/0126/nlontw.regeling tot wijz.v.d. landbouwkwaliteitsbeschikking scharreleierenkeuring en -merken.
92/0131/nlontwerp-warenwetbesluit uitvoer van waren alsmede ontwerp-uitvoer vrijstelling (warenwet).
92/0154/nlwijziging van de ijkregeling gasmeters.
92/0165/nlbesluit kca-logo en uitvoeringsregeling kca-logo.
92/0166/nlwijziging regeling normen pcb's (warenwet).
92/0167/nlspecificaties van conformiteit voor randapparatuur bestemd voor: aansluiting op de telecommunicatie- infrastructuur, t10–00.
92/0175/nlontwerp-besluit geluidproduktie sportmotoren.
92/0176/nlontwerp-besluit typekeuring cv-ketels luchtverontreiniging stikstofoxiden.
92/0186/nlwijziging warenwetregeling melk en dioxine.
92/0191/nlverordening p.p.e. regulering doorstralen vlees van pluimvee.
92/0193/nlwijziging 1992/1 verordening pgf 1981 verduurzaamde groenten.
92/0201/nlwijziging xiv verordening pvs kwaliteitsvoorschriften bloembollen (iris, lelie).
92/0204/nlontw.verord. integraal keten beheersingsprogramma kuikenvlees (produktie en verwerking).
92/0207/nlspecificaties van conformiteit voor randapparatuur bestemd voor aansluiting op de openbare telecommunicatie-infrastrucuur voor de functie van: draadloze telefonie t 11–08, aanvulling cto, apparatuur werkend in de 30/40 mhz band.
92/0223/nlverordening vvr erkenningsregeling pmp diervoedersektor 1992.
92/0225/nlwijziging beschikking residuen van bestrijdingsmiddelen.
92/0229/nlwijziging beschikking van de minister van landbouw en visserij van 20 maart 1987, no. j. 757 (stcrt. 59).
92/0237/nlwarenwetregeling produkten voor personen bij wie de glucosestofwisseling is verstoord.
92/0249/nlspecificaties van conformiteit voor randapparatuur bestemd voor aansluiting op de nederlandse semafoondienst voor wat betreft: ontvanger voor het smf-3 systeem (t 15–01).
92/0251/nlontwerp beschikking van het comite van ministers van de benelux economische unie tot afschaffing van beschikkingen en wijziging van een aantal in bijlage bij beschikkingen inzake levensmiddelen gaande reglementen.
92/0258/nlregeling schimmeleiwitprodukten (warenwet).
92/0286/nlvoertuigreglement (amvb).
92/0288/nlwijziging broodbesluit (warenwet) 1985.
92/0354/nlwijziging 1992/2 verordening pgf 1981 verduurzaamde groenten.
93/0026/nlspecificaties van conformiteit voor apparatuur bestemd voor aansluiting op de nederlandse telefoondienst voor wat betreft-t 11–05 spraaktransmissie -t 11–09 «handfree» telefoneren-t 11–10 spreek-hoorgarnituren -t 11–54 transmissie.
93/0027/nlverordening akk wijnverpakking 1992.
93/0028/nlwijziging xvi verordening pvs kwaliteitsvoorschriften bloembollen (bijzondere bolgewassen).
93/0035/nlbesluit broomhoudende bifenylen en difenyloxiden wet milieugevaarlijke stoffen.
93/0068/nlvoorstel tot wijz.v.d. regeling verpakkingen en gebruiksartikelen (warenwet) (stcrt.1980,n 18).
93/0109/nlwijziging xviii verordening pvs kwaliteitsvoorschriften bloembollen (dahlia).
93/0119/nlwijziging xvii verordening pvs kwaliteitsvoorschriften bloembollen (dahlia).
93/0150/nlspecificatie van conformiteit voor apparatuur bestemd voor aansluiting op de nederlandse telefoondienst voor wat betreft: -t 18–01 digital european cordless telecommunications (dect).
93/0157/nlwarenwetregeling nieuwe voedingsmiddelen.
93/0175/nlontwerp-beschikking van het com.van min.van de benelux economische unie tot wijziging van de beschikking betreffende de harmonisatie der wetgevingen inzake limonades, m (88) 13.
93/0177/nlontwerp-verordening gezondheidsvoorschriften visdetailhandel.
93/0182/nlwijziging xix verordening pvs kwaliteitsvoorschriften bloembollen.
93/0227/nldelegatiebesluit ontheffingen statiegeldverordening.
93/0232/nldelegatiebesluit ontheffingen statiegeldverordening.
93/0235/nltoepassing van artikel 14 van de ijkwet betreffende statistisch onderzoek van kilowatt-uurmeters en lengtematen (besluit statistisch onderzoek ijkwet) wijziging van de ijkregeling kilowattuurmeters wijziging van de ijkregeling lengtematen.
93/0239/nlontwerp-vrijstellingsregeling vitaminepreparaten.
93/0267/nlmeetmethodiek energie-opbrengst zonneboilers en zonnecollectoren.
93/0290/nlwarenwetregeling motor- en bromfietshelmen.
93/0303/nlspecificatie van conformiteit voor randapparatuur bestemd voor aansluiting op de nederlandse telecommunicatie-infrastructuur betreft: –t 18–02 european radio message system /ermes.
93/0307/nlontwerp lozingenbesluit tandartspraktijken.
93/0332/nlverordening w aflevering franse landwijn nieuwe oogst 1993.
93/0337/nlverordening w aflevering franse aoc-wijn nieuwe oogst 1993.
93/0341/nlbesluit milieutoelatingseisen bestrijdingsmiddelen op grond van artikel 3a van de bestrijdingsmiddelenwet 1962.
93/0371/nlbekendmaking van de minister van v en w mbt de toepassing van richtlijn 91/263/eeg.
94/0002/nlontwerp-besluit verwijdering batterijen artikel 4 t/m 6.
94/0003/nlspecificatie van conformiteit voor radio-apparatuur (satellietplaatsbepalingsystemen werkend op 401,650 mhz/sp 04–1).
94/0016/nlbouwstoffenbesluit bodem- en oppervlaktewateren-bescherming
94/0036/nlregeling nadere eisen aan vuurwerk.
94/0074/nlontwerp-warenwetregeling vrijstelling verduurzaamde vruchtenprodukten.
94/0082/nlontwerp-verordening inspectiesysteem hervulbare kunststofflessen.
94/0090/nlontwerp-warenwetbesluit zuivel.
94/0101/nlwijziging van het ijkreglement, het algemeen eeg-ijkbesluit en het besluit personenvervoer (taxameters) (ijkregeling taxameters).
94/0128/nlverlenen van ontheffing voor autobussen van 15 meter.
94/0130/nlverordening gebruik verdeelapparaat van gewasbeschermingsmiddelen.
94/0138/nlattachments to public switched telephone network (pstn); general technical requirements for equipments conn. to an analogue subscriber interface in the pstn/ets 300 001/nl supplement.
94/0145/nlontwerp wijziging warenwetbesluit bereiding en behandeling van levensmiddelen.
94/0167/nlontwerp-warenwetregeling vrijstelling gekoeld bewaren in kantines en restaurants.
94/0177/nlontwerp-besluit verwijdering batterijen, artikel 4.
94/0179/nlontwerp-toelatingsregeling conserveermiddelen in kaas (warenwet).
94/0180/nlontwerp wijziging warenwetregeling geur- en smaakstoffen.
94/0181/nlontwerp-vrijstellingsregeling zetmeel in vermalen kaas.
94/0210/nlspecificaties van conformiteit voor radioapparatuur: rf-transpondersystemen werkend tussen 2,4 en 2,5 ghz: ts 04–1.
94/0211/nlverordening 1 tot wijziging van de garnalen-verordening.
94/0215/nlspecificaties van conformiteit voor radioapparatuur: radio local area networks (rlan's), werkend tussen 2400 en 2483,5 mhz: rl 04–1.
94/0249/nlontwerp wijziging warenwetregeling vrijstelling vitaminepreparaten.
94/0253/nlontwerp lozingenbesluit wvo huishoudelijk afvalwater.
94/0258/nlontwerp-warenwetbesluit frisdranken en ontwerp-warenwetregeling gebruik levensmiddelen-additieven in frisdranken en siropen.
94/0291/nlspecificatie van conformiteit voor randapparatuur bestemd voor aansluiting op de nederlandse telecommunicatie-infrastructuur betreft: –t 11–12 nummerpresentatie.
94/0292/nlontwerp-wijziging 11 verordening vvr erkennings-regeling gmp diervoeder 1992.
94/0317/nlontwerp-meetregeling cv-ketels typekeuring luchtverontreiniging stikstofoxiden.
94/0327/nlontwerp-besluit tot wijziging van het bouwbesluit inzake energiepresentatie.
94/0329/nluitvoeringsbesluit authenticiteit vruchtenlimonades 1994.
94/0330/nlontwerp-verordening en uitvoeringsbesluit kwaliteitseisen limonadesiropen 1994.
94/0335/nlwarenwetregeling methoden van onderzoek kinderbedden en -boxen.
94/0339/nlvoorschriften voor automatische weegwerktuigen (ijkregeling automatische weegwerktuigen).
94/0358/nlspecificatie van technische eisen voor radioapparatuur (niet in luchtvaartuigen ingebouwd) voor de luchtvaartmobiele dienst, werkend in de frequentieband 118–137 mhz.
94/0359/nlnl-ets 300 065 specificatie van minimum eisen voor maritieme radiocommunicatieapparatuur voor de ontvangst van veiligheidsberichtgeving in het sysyteem navtex, werkend op 518 khz.
94/0360/nlnl-ets 300 066 specificatie van minimum eisen voor maritieme radiocommunicatieapparatuur.
94/0361/nlnl-ets 300 067/067a1 specificatie van minimum eisen voor maritieme radiocommunicatieapparatuur, radiotelexapparatuur werkend in de mf/hf-banden.
94/0362/nlnl-ets 300 152 specificatie van minimum eisen voor maritieme radiocommunicatieapparatuur, satelliet noodradiobakens, epirb's, werkend op 121,5 mhz of 121,5 mhz en 243 mhz voor richting-bepaling.
94/0363/nlnl-ets 300 162 specificatie van minimum eisen voor maritieme radiocommunicatieapparatuur, vhf zenders en ontvangers, werkend tussen 156 en 174 mhz.
94/0364/nlnl-ets 300 225 specificatie van minimum eisen voor maritieme radiocommunicatieapparatuur, draagbare vhf radioinstallaties voor gebruik in groepsreddingsmiddelen (gmdss portofoon).
94/0365/nlontwerp wijziging iii verordening vvr erkenningsregeling gmp diervoeder 1992.
94/0389/nluitvoeringsregeling bouwstoffenbesluit.
95/0004/nlontwerp-amvb typekeuring houtkachels luchtverontreiniging koolstofmonoxide.
95/0005/nlontwerp-amvb, houdende uitvoering van artikel 2 van de wet geluidhinder met betrekking tot de geluidproduktie van motorkettingzagen (besluit geluidproduktie motorkettingzagen).
95/0006/nlontwerp-besluit lozingsvoorschriften niet-inrichtingen milieubeheer.
95/0007/nlbesluit houdende het opnemen van voorschriften voor het lozen van bedrijfsafvalwater op een openbaar riool in enkele alg.maatregelen van best. gebaseerd op artikel 8.40 wet milieubeheer
95/0008/nlontwerp-verordening statiegeld groothandelsverpakkingen en ontwerp-uitvoeringsbesluit statiegeld groothandelsverpakkingen.
95/0010/nlwijziging 1994–1: verordening handelsnormen slachtpluimvee.
95/0011/nlverordening ppr/ikb-kalkoenprogramma.
95/0021/nlvoertuigreglement – algemene maatregel van bestuur, behorende bij de wegenverkeerswet 1994. invoeringswet, behorende bij de wegenverkeerswet 1994.
95/0026/nlspecificatie van technische eisen voor rand/radioapparatuur; terrestrial flight telephone system, werkend in de frequentiebanden 1670 mhz – 1675 mhz en 1800 mhz – 1805 mhz.
95/0028/nlwijziging beschikking residuen van bestrijdingsmiddelen.
95/0062/nlontwerp-besluit pak-houdende coatings wet milieugevaarlijke stoffen.
95/0084/nlwijziging 11 verordening vvr handel in mengvoeders.
95/0087/nlverordening vvr regeling voor de produktie van varkensvlees volgens japan standaard 1995.
95/0089/nlontwerp-warenbesluit nieuwe voedingsmiddelen.
95/0090/nlspecificatie van conformiteit voor radio-apparatuur, sv 04–04, straalverbindingsapparatuur, werkend tussen 40,5 en 42,5 ghz, voor het doorgeven van video-signalen.
95/0091/nlspecificatie van conformiteit voor radio-apparatuur, sv 04–03, straalverbindingsapparatuur, werkend in de frequentieband 37 -39,5 ghz.
95/0124/nlontw.verord. integrale ketenbeheersing en salmonella controle pluimveesector ppe/ikb 1995
95/0131/nlkoninklijk besluit ter intrekking van het besluit van 16 oktober 1993.
95/0133/nlspecificatie van conf. voor apparatuur bestemd voor aansluiting op het nederlandse isdn voor wat betreft: -t 17–07 euro-isdn d-kanaal packet mode barer services (d-pmbs).
95/0138/nlwijzigingsverordening V van de verordening handelsnormen slachtpluimvee bpi
95/0139/nlwijzigings-verordening iv van de verordening handelsnormen slachtpluimvee.
95/0156/nlbesluit invoering dampretour stage-ii tankstations.
95/0192/nl–ontwerp-wijziging van het warenwetbesluit zuivel en van het algemeen aanduidingenbesluit (warenwet); en-de ontwerp-warenwetregeling kaaskorstbedekkingsmiddelen.
95/0204/nlspecificatie van conformiteit voor radio-apparatuur sv 04–06: straalverbindingsapparatuur werkend in de18 ghz band.
95/0205/nlspecificatie van conformiteit voor radio-apparatuur sv 04–05: straalverbindingsapparatuur werkend in de 23 ghz band.
95/0221/nleerste wijziging verordening hervulbare kunststofflessen.
95/0243/nlspecificatie van technische eisen voor radioapparatuur lv04–2: radioapparatuur voor rondstralende radiobakens (non-directional radio beacons) werkend in de lf/mf-banden.
95/0247/nlingrepenbesluit.
95/0248/nlverordening dagvers gerookte paling.
95/0249/nlbesluit scheiden van dieren.
95/0250/nlbesluit voortplantingstechniek bij dieren.
95/0252/nlbesluit veiligheid attractie- en speeltoestellen.
95/0253/nlWetsvoorstel v.h. lid Vos tot wijz.van de wet milieubeheer (duurzaam geproduceerd hout).
95/0298/nlspecificatie van conformiteit voor radio-apparatuur sv 04–2, straalverbindingsapparatuur werkend in de frequentieband 57,2–58,2 ghz.
95/0310/nlbesluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 5 februari 1970 (stb. 33), houdende toepassing van de artikelen 6, vijfde lid, 7, derde lid, onder b, 8, derde lid, 20, derde lid, 21, tweede lid en 27, derde lid, van de ijkwet 1937 (stb. 627) ten aanzien van kilowattuurmeters.
95/0313/nlontwerp-warenwetbesluit toevoeging micro-voedingsstoffen aan levensmiddelen.
95/0315/nlregeling houdende hernieuwde vaststelling eisen meetmiddelen ten behoeve van de in het voertuigreglement gestelde eisen.
95/0316/nlhernieuwde vaststelling regeling kentekens en kentekenplaten.
95/0317/nlhernieuwde vaststelling regeling kentekens en kentekenplaten.
95/0340/nlontwerp-besluit verwijdering land- en tuinbouwfolie.
95/0383/nlbesluit houdende bepaling van de gehalten waarop wordt gewaarborgd overeenkomstig het verdrag inzake onderzoek en stempeling van edelmetalen werken.
95/0395/nlregeling geluidproduktie sportmotoren.
95/0436/nlwijziging warenwetregeling hygine van levensmiddelen.
96/0009/nlbier verordening 1995.
96/0020/nlwijziging regeling residuen van bestrijdingsmiddelen.
96/0033/nlbesluit tot wijz.v.h.binnenschepenbesluit (technische eisen voor rijksvaartuigen en veerboten).
96/0041/nlregeling lekdichtheidsvoorschriften koelinstallaties.
96/0050/nlvrijstellingsregeling frisdranken met hoog cafeïnegehalte.
96/0059/nlbesluit veiligheid attractie- en speeltoestellen.
96/0062/nlbesluit houdende wijziging van het besluit organisch halogeengehalte van brandstoffen (stb. 1994, 854. n.b.: nog niet in werking getreden).
96/0063/nltypekeuringsregeling houtkachels luchtverontreiniging koolstofmonoxide.
96/0071/nlontwerp-verordening loopvogels 1996.
96/0073/nltijdelijke stimuleringsregeling duurzaam bouwen.
96/0093/nlbesluit houdende regels voor tandartspraktijken, wijziging van het inrichtingen- en vergunningenbesluit milieubeheer en intrekking van het lozingenbesluit wvo tandartspraktijken (besluit tandartspraktijken milieubeheer), alsmede twee bijbehorende ministeriële regelingen: regeling testmethoden amalgaamafscheiders en regeling amalgaamafscheiders tandartspraktijken milieubeheer.
96/0095/nlwet tot wijziging van de woningwet inzake aanschrijving en energiebesparende voorzieningen.
96/0120/nl(ontwerp) warenwetregeling azo-kleurstoffen.
96/0121/nlontwerp-verordening vergoeding behandeling extra retouremballage 1996 met bijbehorend uitvoeringsbesluit.
96/0138/nlvrijstellingsregeling anti-klontermiddelen in poedersuiker (warenwet) – regeling van de staatsecretaris van welzijn, volksgezondheid en cultuur.
96/0139/nlwarenwetregeling vloeibare paraffine en glutaminezuur in levensmiddelenregeling van de staatssecretaris van welzijn, volksgezondheid en cultuur.
96/0140/nl(wijziging) besluit sterkte-eisen frisdrankflessen (warenwet).
96/0141/nlvrijstellingsregeling margarinebesluit (warenwet) -regeling van de staatssecretaris van welzijn, volksgezondheid en cultuur.
96/0142/nlwarenwetregeling vrijstelling doorstralen van verpakkingen en gebruiksartikelen. regeling van de staatssecretaris van volksgez., welzijn & sport.
96/0143/nlwarenwetbesluit verduurzaamde vruchtenprodukten.
96/0145/nlregeling nadere eisen aan vuurwerk.
96/0158/nlvrijstellingsbesluit 1996/1 verordening pgf 1981 verduurzaamde groenten (champignons).
96/0159/nlvrijstellingsbesluit 1996/1 verordening pgf 1976: vruchtensappen en bepaalde aanverwante produkten (toegevoegd calcium,).
96/0175/nlontwerp-besl. houdende wijziging van het besluit organisch halogeengehalte van brandstoffen.
96/0176/nlregels voor toestellen onder druk; blad t 0102 «periodieke herbeoordeling».
96/0177/nlregels voor toestellen onder druk; blad a 1303 «niet-afblazende drukbeveiliging».
96/0178/nlregeling tot wijziging van de regeling zeilschepen met passagiers, met bijlage.
96/0188/nl«eerste wijziging uitvoeringsbesluit kwaliteitseisen limonadesiropen».
96/0210/nlverordening pvs kwaliteitsvoorschriften bloembollen 1996.
96/0211/nlregeling houdende wijziging van de beschikking samenstelling, indeling, verpakking en etikettering bestrijdingsmiddelen.
96/0218/nlvrijstellingsbesluit 1966/1 kwaliteitsvoorschriften (radijs).
96/0219/nlregeling verpakking en verpakkingsafval.
96/0229/nlverordening technische eiprodukten 1996 (ppe).
96/0235/nlregeling voorschr. meetmiddelen: concept voorschr.instrumenten voor het meten van opaciteit.
96/0245/nlontwerp meerjarenplan gevaarlijke afvalstoffen ii (mjp-gaii).
96/0268/nlwarenwetbesluit drukverpakkingen.
96/0269/nlvoorstel tot wijz.v.d. regeling verpakkingen en gebruiksartikelen (warenwet) (stcrt.1980 n 18).
96/0274/nlwarenwet sterkte-eisen frisdrankflessen.
96/0275/nlbesluit tot wijz. van het bouwbesluit inzake toegankelijkheid van woningen en woongebouwen.
96/0294/nlconcept regeling voorschriften meetmiddelen voor het vaststellen van remwerking.
96/0307/nlregeling nadere regels attractie- en speeltoestellen.
96/0313/nlverordening tot wijziging (37) van de zuivelverordening 1958, consumptiemelk.
96/0314/nlwijziging i verordening pvs kwaliteitsvoorschriften bloembollen 1996 (diverse produkten), onderscheidenlijk wijziging ii verordening pvs kwaliteitsvoorschriften bloembollen 1996 (gladiool, lelie en narcis)
96/0347/nlbekendmaking aan de scheepvaart inzake voorschriften voor de bouw en uitrusting van gastankers, gebouwd op/na 1 oktober 1994; igs-code 1994.
96/0353/nlwijziging i verordening vvr regeling diervoeders voor de produktie van varkensvlees volgens japanstandaard 1995.
96/0370/nl(ontwerp)besluit houdende intrekking van het wasmiddelenbesluit (warenwet) 1976.
96/0383/nlontwerp-regeling houdende wijziging van de regeling samenstelling, indeling, verpakking en etikettering bestrijdingsmiddelen.
96/0384/nlontwerp-besluit houdende wijziging van het besluit emissie-eisen stookinstallaties milieubeheer en het besluit emissie-eisen stookinstallaties milieubeheer b.
96/0395/nlregeling voorschriften meetmiddelen voertuigreglement: concept specifieke eisen gesteld aan uitlaatgastesters.
96/0396/nlontwerp-verordening mestvrije, teeltvrije en gewasbeschermingsmiddelenvrije zone bloembollengrond
96/0416/nlRegeling tot wijziging van de Regeling groenprojecten
96/0447/nlWijziging 1996/01 Landbouwkwaliteitsverordening PGF 1991 Groenten en Fruit (spruiten)
96/0448/nlWijziging 1996/1 Verordening PGF 1988 Geconfijte vruchten
96/0449/nlWijziging 1996/01 PGF 1987 Zuurkool
96/0454/nlRegeling van de minister van Verkeer en Waterstaat tot wijziging van de Regeling medische uitrusting aan boord van zeeschepen en de Regeling medische uitrusting aan boord van vissersvaartuigen (uitrusting brancards) en de Regeling van de Minister van Verkeer en Waterstaat tot wijziging van de Regeling zeilschepen met passagiers (uitrusting brancards)
96/0455/nlVrijstellingsbesluit 1996/2 Verordening PGF 1976 vruchtesappen en aanverwante produkten
96/0479/nlFiscale stimulering van de schoonste LPG-techniek (G3) in personenauto's
96/0483/nlWijziging van de Tijdelijke stimuleringsregeling duurzaam bouwen
96/0509/nlTweede wijziging Uitvoeringsbesluit Kwaliteitseisen Limonadesiropen.
96/0513/nlDelegatiebesluit ontheffingen statiegeldverordening.
96/0514/nlOntwerp-Warenwetbesluit Smeerbare Vetproducten.
96/0519/nlBesluit houdende wijziging van het Schepenbesluit 1965 (Stb. 367) in verband met wijzigingen in het Internationaal verdrag voor de beveiliging van mensenlevens op zee, met bijlagen (Trb. 1977, 77), herijking van maritieme veiligheidsregelgeving en een aantal technische wijzigingen.
97/0022/nlBesluit houdende de vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van art. 66, eerste lid, onderdeel d, van de Gezondheidsen Welzijnswet voor dieren.
97/0023/nlWijzigingsverordening VI van de Verordening handelsnormen slachtpluimvee B.P.I.
97/0035/nlRegeling .... houdende wijziging van de Regeling IBC-Code en de Regeling BCH-Code in verband met aanvullende normen voor de medische uitrusting a.b.v. chemicaliëntankschepen.
97/0036/nlBekendmaking aan de Scheepvaart inzake het vervoer van deklast hout; Houtvaartcode.
97/0060/nlVrijstellingsbesluit 1996/9 Kwaliteitsvoorschriften (radijs)
97/0061/nlVrijstelling 1996/10 Kwaliteitsvoorschriften (radijs).
97/0062/nlBijlage bij de Ontwerp-Regeling van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken tot vaststelling van de voorwaarden en de procedure voor de goedkeuring van stemmachines (Regeling goedkeuring stemmachines).
97/0075/nlRegeling geluidniveaus a.b.v. vissersvaartuigen.
97/0078/nlTijdelijke vrijstelling keuringsplicht speeltoestellen.
97/0117/nlDelegatiebesluit ontheffingen statiegeldverordening.
97/0127/nlBesluit houdende uitvoering van art. 34, eerste lid, van de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren (Besluit aanwijzing voor productie te houden dieren).
97/0128/nlWijziging van de Tijdelijke stimuleringregeling duurzaam bouwen.
97/0144/nlVoorstel voor een Besluit houdende vaststelling van het Warenwetbesluit Pentachloorfenol.
97/0150/nlBesluit houdende wijziging van bijlage VI van het Binnenschepenbesluit i.v.m. de herziening van de voorschriften en bepalingen betreffende het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Nederlandse binnenwateren.
97/0185/nlWijziging IV Verordening erkenningsregeling GMP diervoedersector 1992, – Besluit Vvr normen GMP diervoedersector 1997.
97/0189/nlT 11–13 Randapparatuur; Technische voorschriften voor aansluiting op het openbare geschakelde telefoonnet in Nederland.
97/0193/nlConvenant Brandveiligheid Nachtkleding.
97/0198/nlOntheffing statiegeldverordening kunststofflesjes.
97/0199/nlWijziging van de IJkregeling automatische weegwerktuigen.
97/0205/nlBesluit gebruik dierlijke meststoffen 1998.
97/0206/nlWetsvoorstel houdende een wijziging van de Meststoffenwet.
97/0207/nlBesluit houdende wijziging van het Besluit kwaliteit en gebruik overige organische meststoffen.
97/0208/nlVerordening II tot wijziging van de garnalenverordening.
97/0209/nlVerordening tot intrekking van de verordening vangstregeling haring 1982.
97/0217/nlRegeling van NEN 7087 afwijkende voorschriften en merkteken voor slibvangputten en olie-afscheiders. (Regeling slibvangputten en vetafscheiders).
97/0218/nlRegeling van de Minister van Binnenlandse Zaken 1997, houdende vaststelling van de eisen aan de voertuigen van mobiele eenheden t.b.v. bijstandsverlening (bijlage 1).
97/0219/nlOntwerp-verordening van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel tot intrekking van de Verordening inrichting detailhandel in vis 1961.
97/0220/nlOntwerp-verordening van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel tot intrekking van de Verordening, inrichting detailhandel in wild en gevogelte 1991.
97/0229/nlOntwerp-Warenwetregeling Vrijstelling Warenwetbesluit Doorstraalde waren.
97/0262/nlWijziging van de Regeling uitzondering bestrijdingsmiddelen.
97/0296/nlGroepsontheffing Statiegeldverordening Frisdranken en Waters 1997.
97/0300/nlOntwerp-wijziging van de Warenwetregeling Dioxine in melk.
97/0301/nlA. Ontwerp-besluit houdende intrekking van negen besluiten, vallend onder de Warenwet, nl het Algemeen Aanduidingenbesluit, het Algemeen Besluit, het Azijnbesluit, het Eiwitproduktenbesluit, het Geconserveerde-aardappelenbesluit, het Geconserveerde-groentenbesluit, het Jusbesluit, het Mayonaise- en Slasausbesluit en het Wijnbesluit, en daarmee verband houdende wijziging van dertien andere besluiten. B. Ontwerp-Warenwetbesluit Eiwitproducten. C. Ontwerp-Warenwetbesluit Gereserveerde aanduidingen.
97/313/nlRegeling dna-onderzoeken 1997
97/314/nlRegeling voor de meetmiddelen van de politie
97/315/nlRegeling ijking meetmiddelen klpd 1997
97/0316/nlRegeling voorlopig ademonderzoek 1997.
97/0317/nlRegeling type-aanwijzing ademanalyse-apparaat 1
97/0318/nlRegeling bloed- en urine-onderzoek 1997
97/319/nlBesluit alcoholonderzoeken 1997
97/0320/nlRegeling ademanalyse 1997
97/0321/nlRegeling wapens en munitie 1997
97/322/nlWet wapens en munities 1997
Naar boven