25 304
Regeling van de samenstelling en de werkzaamheden van de Staatscommissie tot voorbereiding van de te nemen maatregelen ter bevordering van de codificatie van het internationaal privaatrecht, ingesteld bij koninklijk besluit van 20 februari 1897, Stcrt. 1897, nr. 46 (Wet op de Staatscommissie voor het internationaal privaatrecht)

nr. 4
VERSLAG

Vastgesteld 1 juli 1997

De vaste commissies voor Buitenlandse Zaken1 en voor Justitie2, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, hebben de eer van hun bevindingen als volgt verslag uit te brengen.

Onder het voorbehoud, dat de regering tijdig en afdoende op de vragen en opmerkingen in dit verslag zal antwoorden, achten de commissies hiermee de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De leden van de commissies hebben met belangstelling kennisgenomen van het wetsvoorstel. Slechts bij één fractie bestaat behoefte een enkele opmerking te maken.

De leden van de VVD-fractie hebben met instemming kennis genomen van de regeling van de samenstelling en de werkzaamheden van de Staatscommissie voor het internationaal privaatrecht. Zij verwijzen in de eerste plaats naar het feit dat de staatscommissie zowel een internationale als een nationale taak uitoefent c.q. zal uitoefenen en verzoeken de regering mee te delen welke prioriteitstelling de commissie thans voor beide taakvelden hanteert. Hoe komen die prioriteiten tot stand?

In de tweede plaats hebben deze leden belangstelling voor de wijze waarop de staatscommissie de evaluatie van de Haagse verdragen met betrekking tot het internationaal privaatrecht voorbereidt. Heeft die evaluatie alleen betrekking op het in juridische zin functioneren van de betreffende verdragen, of wordt ook rekening gehouden met de ervaringen van de consumenten van het internationaal privaatrecht c.q. de rechtzoekenden? Welke instanties worden door de staatscommissie geraadpleegd om hun ervaringen met de toepassing van de voornoemde verdragen weer te geven?

In de memorie van toelichting wordt vermeld dat de staatscommissie ook de voorbereiding van adviezen in portefeuille heeft. Over welke adviezen gaat het te dezen? Recent is gebleken dat het advies over het conflictenrecht echtscheidingen betreffende het wetsvoorstel (24 709) nauwelijks over enig maatschappelijk draagvlak kon beschikken. Het grote aantal negatieve inspraakreacties die na de indiening van het wetsvoorstel naar voren zijn gekomen, heeft de minister van Justitie er uiteindelijk toe gebracht om, mede gelet op reacties uit de Kamer, het wetsvoorstel in te trekken. De leden van de VVD-fractie verzoeken de regering om met referte aan vernoemde advisering aan te geven of, en zo ja, op welke manier de staatscommissie het maatschappelijk draagvlak voor haar advies onderzoekt.

Ten slotte merken deze leden op dat zij zich kunnen voorstellen dat het internationaal privaatrecht ook in het verband van de Europese Gemeenschap, in het kader van de realisering van de gemeenschappelijke markt, een belangrijk onderwerp is. Worden door de Europese Commissie initiatieven voorbereid op het gebied van het internationaal privaatrecht? Is er sprake van enige interactie tussen de werkzaamheden van de staatscommissie en die van de Europese Commissie? Hoe vindt de samenwerking plaats?

De voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken,

Van Traa

De voorzitter van de vaste commissie voor Justitie,

Van der Burg

De griffier van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken,

Janssen


XNoot
1

Samenstelling: Leden: Beinema (CDA), Van der Linden (CDA), Blaauw (VVD), Weisglas (VVD), Van Heemskerck Pillis-Duvekot (VVD), H. Vos (PvdA), Van Traa (PvdA), voorzitter, Verspaget (PvdA), De Hoop Scheffer (CDA), Ybema (D66), Apostolou (PvdA), Van Middelkoop (GPV), Valk (PvdA), Sipkes (GroenLinks), Woltjer (PvdA), Hessing (VVD), Van den Bos (D66), Hoekema (D66), Marijnissen (SP), Verhagen (CDA), Roethof (D66), Rouvoet (RPF), Van den Doel (VVD), R. A. Meijer (Groep Nijpels), De Haan (CDA) en Visser-van Doorn (CDA).

Plv. leden: Leers (CDA), Bremmer (CDA), Korthals (VVD), Van der Stoel (VVD), Voûte-Droste (VVD), Van Nieuwenhoven (PvdA), Dijksma (PvdA), Lilipaly (PvdA), Gabor (CDA), De Graaf (D66), Van Gijzel (PvdA), Van den Berg (SGP), Houda (PvdA), Rosenmöller (GroenLinks), Van Oven (PvdA), Hoogervorst (VVD), Dittrich (D66), Hillen (CDA), vacature CD, Van Ardenne-van der Hoeven (CDA), Van Waning (D66), Leerkes (U55+), Bolkestein (VVD), Hendriks (HDRK), Bukman (CDA) en Gabor (CDA).

XNoot
2

Samenstelling: Leden: V. A. M. van der Burg (CDA), voorzitter, Schutte (GPV), Korthals (VVD), Janmaat (CD), Koekkoek (CDA), Soutendijk-van Appeldoorn (CDA), Van de Camp (CDA), Swildens-Rozendaal (PvdA), ondervoorzitter, M. M. van der Burg (PvdA), Scheltema-de Nie (D66), Kalsbeek-Jasperse (PvdA), Zijlstra (PvdA), Aiking-van Wageningen (Groep Nijpels), Rabbae (GroenLinks), Koekkoek (CDA), J. M. de Vries (VVD), Van Oven (PvdA), Van der Stoel (VVD), Dittrich (D66), Verhagen (CDA), Dijksman (PvdA), De Graaf (D66), Rouvoet (RPF), B. M. de Vries (VVD), O. P. G. Vos (VVD) en Van Vliet (D66).

Plv. leden: Smits (CDA), Van den Berg (SGP), Van Blerck-Woerdman (VVD), Marijnissen (SP), Biesheuvel (CDA), Bremmer (CDA), Doelman-Pel (CDA), Van Traa (PvdA), Van Heemst (PvdA), Bijleveld-Schouten (CDA), Rehwinkel (PvdA), Vliegenthart (PvdA), R. A. Meijer (Groep Nijpels), Sipkes (GroenLinks), Biesheuvel (CDA), Rijpstra (VVD), Middel (PvdA), Passtoors (VVD), Van Boxtel (D66), Van der Heijden (CDA), Apostolou (PvdA), Roethof (D66), Leerkes (U55+), Van den Doel (VVD), Weisglas (VVD), De Koning (D66).

Naar boven