25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1937 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 augustus 2022

Tijdens de Regeling van Werkzaamheden van 28 juni jl. hebben de leden Omtzigt (Omtzigt) en Agema (PVV) enkele vragen gesteld naar aanleiding van het gepubliceerde onderzoek naar oversterfte tijdens de coronacrisis (Handelingen 2021/22, nr. 97, item 28). Hierbij ga ik in op de gestelde vragen.

Het lid Omtzigt heeft gevraagd naar de timing van de openbaarmaking van het rapport in relatie tot de toezending aan uw Kamer. Op 22 juni heb ik via een aanbiedingsbrief (Kamerstuk 25 295, nr. 1886) met uw Kamer gedeeld dat de onderzoeksresultaten van traject 2 van het oversterfte onderzoek op 23 juni om 00:00 uur beschikbaar zouden komen via de websites van het CBS en het RIVM. Ik heb uw Kamer daarmee voorgaand aan de publicatie van de resultaten over het moment van beschikbaar komen geïnformeerd. Daarbij merk ik op dat het RIVM dit rapport niet heeft verspreid onder journalisten. Wel heeft het CBS het rapport aan journalisten ter beschikking gesteld binnen het door het CBS gehanteerde embargobeleid1. Dit is in overeenstemming met de richtlijnen van het CBS.

Het lid Omtzigt vroeg ook naar de koppeling met gezondheidsdata en waarom 171 overlijdenscertificaten waarop corona voorkomt niet gedeeld zijn met Lareb. Een melding bij Lareb kan door de patiënt zelf of de zorgverlener gedaan worden2. Dit betekent, in het geval van de overlijdenscertificaten, dat de zorgverlener die deze meldt bij het CBS, ook de taak heeft dit te melden bij Lareb. Het CBS is niet de zorgverlener en kan geen overlijdenscertificaten met derden (in dit geval Lareb) delen om de volgende, door hen aangegeven, twee redenen:

  • Ten eerste vallen overlijdenscertificaten conform de Wet op de Lijkbezorging onder het medisch beroepsgeheim;

  • Ten tweede gaat het om gegevens waar op basis van de CBS-wet geheimhouding op rust.

Het CBS heeft daarom niet de overlijdenscertificaten met Lareb gedeeld.

Het lid Omtzigt vroeg tot slot naar de verdere planning van het onderzoek. Momenteel wordt gewerkt aan de verdere invulling van traject 3 van het oversterfte onderzoek. Gedurende dit traject zal via een subsidieprogramma van ZonMw onderzoek gedaan kunnen worden door onafhankelijke academische wetenschappers, die niet gelieerd zijn aan het RIVM of het CBS. ZonMw heeft een beoordelings- en begeleidingscommissie ingesteld om de uitvoering van traject 3 te ondersteunen. Het streven is om zorginformatie, testdata en vaccinatiedata op een veilige manier beschikbaar te stellen ten behoeve van het oversterfte onderzoek. De begeleidingscommissie heeft inmiddels een onderzoeksagenda opgesteld en gepubliceerd waarin de belangrijkste kennishiaten zijn geïnventariseerd, gestructureerd en geprioriteerd. Ook is het eerste deel van de subsidieoproep opengezet voor wetenschappers om op te kunnen reageren. Volgens de huidige planning zullen de aanvragen vanaf eind september beoordeeld worden waarna in oktober 2022 de gehonoreerde onderzoeken van start kunnen gaan. Naar verwachting zullen deze onderzoeken voor de zomer 2023 afgerond worden. Hierbij is het van belang te vermelden dat ik er, binnen de juridische kaders, alles aan doe om partijen die over COVID-19 data beschikken, te stimuleren en te faciliteren om deze data toegankelijk te maken voor wetenschappelijk onderzoek zoals hierboven benoemd. De voortgang van dit proces heeft invloed op de bovengenoemde planning. Meer informatie is te vinden op www.zonmw.nl/oversterfte.

Het lid Agema vroeg naar een persbericht, waarbij er sprake zou zijn van de kop: «vaccin speelde geen rol bij hogere sterftecijfers tijdens de laatste coronagolf». Zij vroeg wie deze insteek heeft bedacht. Het bericht waaraan gerefereerd wordt door het lid Agema is afkomstig van het AD3. De kop boven het artikel is door het AD zelf opgesteld. Ik heb geen inzicht in de achterliggende beweegredenen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers

Naar boven