25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1182 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT EN VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 april 2021

Uw Kamer heb ik eerder geïnformeerd over het Fieldlab Evenementen1. In opvolging van de aangenomen motie van het lid Van der Plas over het toesturen van alle onderzoeksvragen en onderzoeksplannen van Fieldlab activiteiten waar reeds toestemming voor is verleend, lever ik u de onderzoeksplannen aan van de tien uitgevoerde praktijktesten van het onderzoeksprogramma Fieldlab Evenementen2. U kunt alle informatie over de onderzoeksplannen – evenals de bijbehorende bijlagen – van het Fieldlab Evenementen ook vinden op: https://fieldlabevenementen.nl/protocollen.

Het betreft de onderzoeksplannen voor de reeds uitgevoerde praktijktesten:

  • Theatervoorstelling in het Beatrixtheater

  • Zakelijk Congres in het Beatrixtheater

  • Voetbalwedstrijd NEC in de Goffertstadion

  • Voetbalwedstrijd Almere City in het Yanmar Stadion

  • Popconcert in de Ziggodome

  • Danceconcert in de Ziggodome

  • Popfestival op Walibi

  • Dancefestival op Walibi

  • WK Voetbalinterland in de Johan Cruijf Arena

  • Indoor Concert 3FM Award in Tivoli Utrecht.

Tevens ontvangt u op uw verzoek de eerste resultaten van het Onderzoeksprogramma Fieldlab Evenementen. Dit betreft type 1 (indoor passief zoals een zakelijk congres of een theater) en type 3 (outdoor actief zoals een voetbalwedstrijd) van fase 1. Voor type 1 is reeds een OMT-advies uitgebracht en worden de resultaten meegenomen in het openingsplan. Voor type 3 wordt momenteel gewerkt aan een OMT-adviesaanvraag.

De onderzoeksplannen zijn tot stand gekomen in overleg tussen het kabinet, de evenementsector, wetenschappelijke partners zoals Buas, TNO, TU Delft, Radboud en TU Twente, en lokale partners zoals de GGD en gemeenten.

Momenteel zijn er daarnaast enkele projecten voor de maand mei in voorbereiding. Daarvoor zijn de concept- onderzoekplannen nog in ontwikkeling en worden momenteel met alle betrokken partijen afgestemd. Zodra deze definitief zijn, zal ik deze met u delen. Deze komen inhoudelijk in grote mate overeen met deze aangeleverde onderzoeksplannen.

Zoals eerder met u gedeeld in de Kamerbrief Fieldlab-Evenementen 5383 acht ik het van belang om te leren hoe wij op termijn toch weer veilig bepaalde sectoren kunnen openen en belangrijke sociale activiteiten kunnen ondernemen. Ook nu de vaccinatiegraad toeneemt, is de verwachting dat we nog wel een periode tegemoet gaan waarbij voor bepaalde activiteiten, zoals grote publieksevenementen, een aantal maatregelen van kracht blijft.

Daarbij biedt de inzet van toegangstesten toegevoerde waarde. Het onderzoeksprogramma van Fieldlab Evenementen geeft waardevol inzicht in gedrag en veilige organisatie en dragen bij aan de totstandkoming van belangrijke alternatieven voor de basismaatregelen, mocht de situatie waarin maatregelen noodzakelijk zijn langer aanhouden.

Het kabinet geeft met het onderzoeksprogramma Fieldlab Evenementen, gericht op economie, cultuur en sport, tevens uitvoering aan de motie van de leden Aartsen en Van Weyenberg4 om grootschalig Fieldlabs op te starten.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven


X Noot
1

Op 6 april jl. «Pilots tot testen voor toegangstesten en Fieldlabs»(Kamerstuk 25 295, nr. 1178), 13 april jl. «Onderzoeksprogramma Fieldlab Evenementen» (Kamerstuk 25 295, nr. 1167) en op 20 april jl. «Fieldlab-evenement 538» (Kamerstuk 25 295, nr. 1181).

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
3

Kamerstuk 25 295, nr. 1181

X Noot
4

Kamerstuk 35 420, nr. 115

Naar boven