25 289
Wijziging van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren, in verband met het opnemen van de mogelijkheid om medewerking te vorderen van een samenwerkingslichaam als bedoeld in artikel 110 van de Wet op de bedrijfsorganisatie

nr. 51
VERSLAG

Vastgesteld 27 mei 1997

De vaste commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij2, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer van haar bevindingen als volgt verslag uit te brengen. Onder het voorbehoud dat de regering de gestelde vragen en gemaakte opmerkingen tijdig zal hebben beantwoord, acht de commissie de openbare beraadslaging over dit voorstel van wet genoegzaam voorbereid.

De leden van de fractie van D66 hebben met instemming kennis genomen van het wetsvoorstel.

De gedachten om in verband met de opheffing van het Landbouwschap te bewerkstelligen dat er gemeenschappelijke lichamen worden ingesteld om de taken die het landbouwschap thans uitoefent over te nemen, wordt op deze manier concreet vorm gegeven.

Naast deze tevredenheid zijn deze leden vooral geïnteresseerd om te weten hoe de veelheid aan cryptische formuleringen in het memorie van toelichting in praktijk nader zal worden uitgewerkt. Zij zijn van mening dat voor de diverse veehouderijsectoren duidelijke beslissingen van de regering over de noodzakelijke herstructurering van de hier in het geding zijnde publiekrechtelijke taken geboden is. Dus zijn ze zo vrij om van de gelegenheid gebruik te maken om enkele concrete suggesties te doen voor de ophanden zijnde reorganisatie:

Ze willen graag weten wat de regering vindt van de suggestie om de Stichting Gezondheidsdienst voor Dieren (SGD) een eigen PBO-status te geven. De reorganisatie van de SGD zou moeten worden benut om het boer-(klant) vriendelijke karakter van deze dienst te verbeteren. Het imago van SGD is er een van dienst die wordt bestierd door veterinairen en rentenierende boeren in hun bungalows.

Daaraan te verbeteren is in eerste instantie de opdracht voor een nieuw te formeren bestuur; de PBO-status zal dan inhouden dat het bestuur het beheer voor het Identificatie- en Registratiesysteem wordt toevertrouwd. Dit op aanwijzing en tot genoegdoening van de minister.

De SGD nieuwe stijl zou daarnaast een andere activiteit in de rundveehouderij onder haar hoede kunnen nemen. Gedoeld wordt op de burgerlijke stand (stamboek-registratie) en het objectief vaststellen van

belangrijke produktiegegevens (melkcontrole), exterieurbeoordeling en berekenen van de fokwaardeschattingen (indexberekeningen). De leden van de fractie van D66 willen graag weten of de minister met hen van mening is dat dan de RVN overbodig zou worden en dat bemoeienissen via het NIS op deze manier een lange termijn blijvend positief effect zouden kunnen sorteren.

Tenslotte willen ze graag weten of de minister met hen van mening is dat het overnemen van het D66-voorstel met zich meebrengt dat de voorgenomen fusie tussen NRS en HG daarmee onmogelijk zou worden? Zij willen ook weten of dat niet maar beter is ook. De nieuw aangenomen wet economische mededinging zou zich tegen de fusie kunnen verzetten. En het Nederlands imago in het buitenlandse handelsverkeer evenzeer. Beide bezwaren zijn regelmatig te beluisteren en niet steekhoudend te weerleggen.

De voorzitter van de commissie,

Blauw

De griffier van de commissie,

Coenen


XNoot
1

De eerder gedrukte versie komt hiermee te vervallen.

XNoot
2

Samenstelling: Leden: Van der Linden (CDA), Blauw (VVD), voorzitter, Van der Vlies (SGP), ondervoorzitter, M. M. H. Kamp (VVD), Smits (CDA), Reitsma (CDA), Huys (PvdA), Swildens-Rozendaal (PvdA), Ter Veer (D66), Feenstra (PvdA), Witteveen-Hevinga (PvdA), Feenstra (PvdA), Aiking-van Wageningen (Groep Nijpels), Woltjer (PvdA), Schuurman (CD), Augusteijn-Esser (D66), Van den Bos (D66), Van Ardenne-van der Hoeven (CDA), Stellingwerf (RPF), Crone (PvdA), M. B. Vos (GroenLinks), Van Waning (D66), Keur (VVD), O. P. G. Vos (VVD), Passtoors (VVD) en Th. A. M. Meijer (CDA).

Plv. leden: De Haan (CDA), Te Veldhuis (VVD), Van Middelkoop (GPV), Remkes (VVD), Bijleveld-Schouten (CDA), Biesheuvel (CDA), Van Gijzel (PvdA), Liemburg (PvdA), Hoekema (D66), M. M. van der Burg (PvdA), Verspaget (PvdA), Verkerk (AOV), Dijksma (PvdA), Poppe (SP), Van Walsem (D66), Jorritsma-van Oosten (D66), Gabor (CDA), Leerkes (U55+), Van Zijl (PvdA), Oedayraj Singh Varma (GroenLinks), Doelman-Pel (CDA), Cornielje (VVD), Verbugt (VVD), H. G. J. Kamp (VVD) en Beinema (CDA).

Naar boven