25 270
Intensivering buitenlands cultuurbeleid

nr. 3
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARISSEN VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 12 december 1997

In verband met het Algemene Overleg op 17 december aanstaande treft U hierbij een overzicht aan van de projecten die zijn gefinancierd in het kader van de intensivering van het internationaal cultuurbeleid1.

Bij de begroting voor 1997 is aanvankelijk 6 miljoen gulden, later bij motie Van Traa verhoogd tot 16 miljoen gulden, beschikbaar gesteld voor de intensivering van het internationaal cultuurbeleid.

Als gevolg van de herijking is deze intensiveringsruimte niet alleen een zaak van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar ook van het Ministerie van OCenW.

Beide ministeries zijn dan ook gezamenlijk belast met het inhoud geven aan dit beleid.

Dit gezamenlijke beleid moest allereerst worden ontwikkeld en vastgelegd. Dit laatste gebeurde in onze brief aan U van 5 maart jongstleden. De basisgedachte van deze brief is dat beide ministeries uitgaan van een ongedeeld buitenlands cultureel beleid, maar vanuit hun eigen uitgangspunten tot een verschillende waardering en accentlegging kunnen komen. Het samenwerkingsverband is echter wezenlijk complementair en het aan elkaar koppelen van de inhoudelijke expertise en contacten op cultureel gebied van OCenW aan het buitenlands postennetwerk en de daarmee gepaard gaande kennis van lokale omstandigheden van BZ, brengt een grote meerwaarde met zich mee.

Er werden vier aandachtsvelden voor dit beleid gesignaleerd, waaraan bij de uitvoering prioriteit zou worden toegekend, te weten: regionale prioriteiten, twee grote thematische prioriteiten (cultureel erfgoed in het buitenland en Nederland-vrijhaven), culturele manifestaties en de professionalisering van het apparaat dat bij de uitvoering van dit beleid betrokken is.

Op beheersmatig gebied is er een constructie in het leven geroepen met een projectencommissie met paritaire vertegenwoordiging van beide ministeries onder voorzitterschap van de Ambassadeur voor Internationale Culturele Samenwerking.

De projectencommissie is in de loop van het jaar tot een goed functionerende eenheid uitgegroeid. De samenwerking en afstemming zowel ambtelijk als politiek tussen beide departementen verloopt goed.

Het culturele «veld» heeft positief gereageerd op deze ontwikkeling.

Het is dan ook verheugend dat, ondanks het relatief late beschikbaar komen van het grote bedrag van 16 miljoen gulden (hetgeen de-facto meer dan een verdubbeling inhield van de gecombineerde budgetten van BZ en OCenW tot dan toe) en ondanks het feit dat het gezamenlijk beleid nog – nauwkeuriger – geformuleerd moest worden, thans geconstateerd kan worden dat het budget voor 1997 vrijwel volledig en op verantwoorde wijze is besteed aan projecten die bijdragen aan de intensivering van ons internationaal cultuurbeleid.

Bijgaand treft U een lijst met een overzicht van de projecten aan1. Hieruit blijkt dat in 1997 aan de thematische prioriteiten, Nederland-vrijhaven en Cultureel Erfgoed circa 3 miljoen gulden is besteed. Ongeveer 4 miljoen gulden werd ingezet voor regionale prioriteiten.

Grootschalige culturele manifestaties scoren hoog met bijna 8 miljoen gulden, maar dit wordt verklaard door de garantiesom ten behoeve van Rotterdam Culturele Hoofdstad van 6 miljoen. Professionaliseringsactiviteiten tenslotte vonden in dit aanloopjaar vooralsnog vooral plaats in de vorm van conferenties voor culturele medewerkers van ambassades en consulaten-generaal die intensief bij de uitvoering van echt nieuw beleid betrokken zijn.

In het komende jaar zal door beide ministeries verder worden gewerkt aan het nader vormgeven en structureren van het Nederlands buitenlands cultureel beleid. De ervaringen dit jaar hebben geleerd dat de ingeslagen weg goede mogelijkheden biedt om Nederland in cultureel opzicht verder te profileren.

De Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken,

M. Patijn

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen,

A. Nuis


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij de afdeling Parlementaire Documentatie.

XNoot
1

Ter inzage gelegd bij de afdeling Parlementaire Documentatie.

Naar boven