25 076
Wijziging van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen en van de Wet op de inkomstenbelasting 1964 (uitbreiding definitie speur- en ontwikkelingswerk en verlaging urennorm in de zelfstandigenaftrek in verband met speur- en ontwikkelingswerk)

nr. 4
VERSLAG

Vastgesteld 14 november 1996

De vaste commissie voor Financiën1, belast met het voorbereidend onderzoek inzake bovenstaand wetsvoorstel, brengt als volgt verslag uit van haar bevindingen.

Met een tijdige beantwoording van de onderstaande vragen en opmerkingen acht de commissie de openbare beraadslagingen over dit voorstel van wet voldoende voorbereid.

1. Inleidende opmerkingen

De leden van de PvdA-fractie hebben met waardering kennis genomen van het onderhavige wetsvoorstel. Deze leden menen dat technologische vernieuwing, vooral in de sfeer van nieuwe software-projecten en bij zelfstandigen, van groot belang is voor onze economische groei en werkgelegenheid. In de praktijk blijkt de regeling eenvoudig en doeltreffend. Deze leden hebben reeds in het verleden aangedrongen op uitbreiding van deze regeling.

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennis genomen van het onderhavige wetsvoorstel. Deze leden juichen de beide voorgestelde faciliteiten toe.

De leden van de VVD-fractie hebben kennis genomen van het voorstel tot wetswijziging. Deze leden hebben evenwel een aantal vragen naar aanleiding van de voorgestelde wijziging.

2. Uitbreiding definitie speur- en ontwikkelingswerk

De bewindslieden handhaven, anders dan het geval is voor programmatuur, het fysieke vereiste op andere technisch nieuwe producten en productieprocessen. De leden van de CDA-fractie vragen de bewindslieden aan te geven waarom het fysieke vereiste op andere nieuwe producten en productieprocessen wordt gehandhaafd. Ontstaat hierdoor niet een vreemd verschil, zo vragen deze leden?

De leden van de VVD-fractie stemmen in met uitbreiding van de reikwijdte van de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk tot softwareproducten. Met deze uitbreiding wordt onder meer invulling gegeven aan het beleidsvoornemen Nederland koploper te maken op de elektronische snelweg.

3. Verlaging urennorm zelfstandigenaftrek

De leden van de CDA-fractie vragen welk effect de verlaging van de urennorm heeft? Hoeveel zelfstandigen zullen hierdoor meer gebruik maken van de S- en O-regeling, zo vragen deze leden?

De leden van de VVD-fractie zijn verheugd over de verlaging van de urennorm voor zelfstandigenaftrek. Het midden- en kleinbedrijf zal hierdoor gestimuleerd worden meer onderzoek te verrichten. Wel vragen deze leden hoe de normering gecontroleerd kan worden. Leidt dit tot extra belasting voor de ondernemer en van het ambtelijk apparaat? Of is hiervoor een accountantsverklaring nodig? Leidt zo'n verklaring tot extra kosten?

5. Wijziging van de indieningstermijn

De Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) is met name gericht op de stimulering van onderzoek in het midden- en kleinbedrijf. Gezien de werkwijze van kleinere bedrijven is administratieve flexibiliteit belangrijk. De leden van de VVD-fractie vragen de regering of zij bereid is bij een volgende evaluatie wederom een uitbreiding van het aantal indieningstermijnen te betrekken? Meer termijnen betekent immers meer inspelen op de behoefte van de kleine technologische hoogwaardige bedrijven. Welke mogelijkheden ziet de regering meer termijnen te combineren met goede budgettaire beheersbaarheid?

6. Budgettaire gevolgen

Kan een onderbouwing worden gegeven voor de budgettaire gevolgen van de uitbreiding van de WBSO-regeling zo vragen de leden van de PvdA-fractie?

De memorie van toelichting stelt dat de regering in 1997 50 miljoen en structureel 75 miljoen extra uittrekt voor de stimulering van technologische innovatie. Hiervan is 35 miljoen bestemd voor software. Is dit bedrag een indicatie? Of is het een ge-«earmarked» bedrag, dat uitsluitend besteed kan worden aan de nieuwe positie voor software, zo vragen de leden van de VVD-fractie?

7. Overige opmerkingen

De leden van de PvdA-fractie vragen, gezien de effectiviteit van deze regeling, of de regering overweegt de WBSO-regeling komende jaren verder uit te breiden.

De leden van de VVD-fractie vragen in hoeverre de kennisinstellingen daadwerkelijk hun opdrachtgevers zullen laten profiteren van de vruchten van de regeling, temeer daar dit een van de oogmerken van de wetswijziging is. Heeft de regering instrumenten om deze doorwerking te meten? Is de regering voornemens maatregelen te nemen als de instellingen het voordeel niet doorgeven aan hun klanten?

De leden van de VVD-fractie worden graag geïnformeerd over problemen die zich kunnen voordoen op fiscaal-technisch en op uitvoerings-technisch gebied.

Wat is de betekenis van de wetswijziging voor de administratievelastendruk voor de bedrijven? Verlaagt de voorlichting en instructie de drempel zodanig dat met name kleinere bedrijven moeiteloos gebruik kunnen maken van de regeling, zo vragen de leden van de VVD-fractie?

De voorgenomen verruiming van het «plafond» van tien naar vijftien miljoen gulden zal in de eerste plaats ten goede komen aan grote bedrijven. Hoe denkt de regering de MKB-participatie op hetzelfde peil te houden, zo vragen de leden van de VVD-fractie?

De voorzitter van de commissie,

Ybema

De griffier van de commissie,

Van Overbeeke


XNoot
1

1

Samenstelling: Leden: Schutte (GPV), Van Rey (VVD), Terpstra (CDA), Smits (CDA), Reitsma (CDA), Vliegenthart (PvdA), Ybema (D66), voorzitter, Schimmel (D66), Van Gijzel (PvdA), Witteveen-Hevinga (PvdA), Hillen (CDA), Hoogervorst (VVD), ondervoorzitter, Van Wingerden (AOV), Rabbae (GroenLinks), Voûte-Droste (VVD), Adelmund (PvdA), Giskes (D66), H. G. J. Kamp (VVD), Zonneveld (CD), Van Dijke (RPF), Van der Ploeg (PvdA), B. M. de Vries (VVD), Van Zuijlen (PvdA), Van Walsem (D66), Ten Hoopen (CDA). Plv. leden: Van der Vlies (SGP), Van Hoof (VVD), De Hoop Scheffer (CDA), Van der Linden (CDA), Wolters (CDA), Noorman-den Uyl (PvdA), Bakker (D66), Jeekel (D66), Van Zijl (PvdA), Liemburg (PvdA), De Jong (CDA), Rijpstra (VVD), Verkerk (AOV), Rosenmöller (GroenLinks), Hofstra (VVD), Crone (PvdA), Assen (CDA), M. M. H. Kamp (VVD), Marijnissen (SP), Leerkes (U55+), Verspaget (PvdA), Hessing (VVD), Van Nieuwenhoven (PvdA), vacature (D66), Van de Camp (CDA)

Naar boven