25 000 XV
Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 1997

nr. 13
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 29 november 1996

In de begroting van SZW voor 1997 heeft het kabinet aangegeven dat het tot een efficiënter beheer van de middelen van de sociale fondsen en het Rijk wil overgaan (Kamerstukken II, 1996–1997, 25 000 hoofdstuk XV, nr. 2). Het efficiëntere middelenbeheer kan worden gerealiseerd door tussen de sociale fondsen en het Rijk een rekeningcourantverhouding te creëren (geïntegreerd middelenbeheer).

Als gevolg van het geïntegreerd middelenbeheer kunnen de normvermogens van de sociale fondsen worden verlaagd. Het voordeel van de verlaging van de normvermogens komt via de premies ten gunste van de premiebetalers. Met dit effect is in de begroting 1997 reeds rekening gehouden. Het geïntegreerd middelenbeheer leidt voorts tot schaal- en concentratievoordelen. Tot slot is er sprake van een positief effect op de EMU-staatsschuld.

In de begroting is aangegeven dat het kabinet in goed overleg met de betrokken besturen van de fondsbeheerders na zal gaan hoe langs de weg van het geïntegreerd middelenbeheer de rationalisering van het middelenbeheer in de collectieve sector tot stand kan worden gebracht. In aanvulling op de antwoorden gegeven op de vragen (15, 16 en 17) bij de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid informeer ik u mede namens de minister van Financiën en VWS over de uitkomst van het bestuurlijk overleg met de beheerders van de sociale fondsen.

Kort na het verschijnen van de begroting is het bedoelde overleg gestart. In een overleg tussen bestuurlijke vertegenwoordigers van de SVB, de Zfr en het Tica en de bewindslieden van SZW en de Minister van VWS hebben de besturen van de fondsbeheerders aangegeven sympathiek te staan tegenover het streven naar een vergroting van de efficiency van het middelenbeheer voor de collectieve sector als geheel. Zij hadden echter wel een aantal vraagpunten bij de wijze waarop het kabinet de efficiencywinst wil bereiken. De uitkomst van dit bestuurlijk overleg was dat een technische werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de fondsbeheerders en de departementen van SZW, Financiën en VWS zich zouden buigen over een aantal vraagpunten, waaronder de baten en lasten en vormgeving van het geïntegreerd middelenbeheer.

De resultaten van de werkzaamheden van de technische werkgroep waren het onderwerp van een tweede bestuurlijk overleg waaraan ook door de Minister van Financiën werd deelgenomen. Dit bestuurlijk overleg heeft geresulteerd in een akkoord over de technische invulling van het geïntegreerd middelenbeheer. De beheerders van de sociale fondsen hebben begrip voor het streven van het kabinet om tot een efficiënter middelenbeheer voor de collectieve sector als geheel te komen en zien geen belemmeringen bij de wijze waarop het kabinet voornemens is invulling te geven aan het geïntegreerd middelenbeheer. Het kabinet is de fondsbeheerders erkentelijk voor hun constructieve medewerking.

De nu gemaakte afspraken hebben onder meer betrekking op zaken als: het rente-arrangement, de gegevensverstrekking en de vrije beschikkingsmacht over de middelen door de fondsbeheerders.

In het kort zijn op deze punten de volgende afspraken gemaakt.

Er is een rente-arrangement overeengekomen dat zich kan meten met de rendementen die de individuele fondsbeheerders momenteel behalen. Er worden voor de fondsen dan ook geen rendementsverliezen verwacht als gevolg van het feit dat de individuele fondsbeheerders niet meer op de geld- en kapitaalmarkt kunnen opereren. Overigens hecht het kabinet er aan op dit punt op te merken dat de fondsbeheerders in de huidige situatie ook efficiënt opereren, maar dit geschiedt wel in een voor de collectieve sector als geheel minder efficiënte situatie.

Er zijn afspraken gemaakt over het verstrekken van gegevens door het Rijk aan de fondsbeheerders met betrekking tot de door het Rijk beheerde middelen. Ook zijn afspraken gemaakt over het door de fondsbeheerders aanleveren van prognoses van uitgaven door de fondsbeheerders ten laste van de sociale fondsen.

Uitdrukkelijk is afgesproken dat de beschikkingsmacht over de door het Rijk beheerde middelen van de fondsen geheel en alleen bij de fondsbeheerders ligt. Betalingen, ook die aan het Rijk, kunnen slechts geschieden na opdracht van de fondsbeheerder. Het Rijk zal betalingsopdrachten van de fondsbeheerders te allen tijde zonder voorbehoud uitvoeren.

Om het geïntegreerd middelenbeheer te kunnen realiseren is wijziging van de Wet financiering volksverzekeringen en de Organisatiewet sociale verzekeringen nodig. Bij die gelegenheid zal uitvoerig op het waarom en de wijze waarop van het geïntegreerd middelenbeheer worden ingegaan. Het kabinet streeft er naar het geïntegreerd middelenbeheer medio 1997 te kunnen realiseren. Op afzienbare termijn zal u een daartoe strekkend wetsvoorstel worden aangeboden. De voorbereidingen van de benodigde wet- en regelgeving vindt plaats in goede samenwerking met de beheerders van de sociale fondsen.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

F. H. G. de Grave

Naar boven