24 587 Justitiële Inrichtingen

Nr. 603 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 september 2014

In eerdere correspondentie met uw Kamer heb ik de toezegging gedaan u op Prinsjesdag te informeren over de personele gevolgen van de definitieve cijfers in het kader van het Prognose Model Justitiële ketens (PMJ) en de aanvullende besparingsmaatregelen bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Met deze brief doe ik mijn toezegging gestand.

Masterplan DJI

Zoals bij u bekend is het Masterplan DJI 2013–2018 (Kamerstuk 24 587, nr. 535) opgesteld om een bezuinigingsopdracht uit te kunnen voeren bij DJI. Conform het Masterplan dient een afname van de personeelsbezetting met 2.700 fte gerealiseerd te worden, waarvan 700 fte als gevolg van de bij de opstelling van dit Masterplan reeds lopende reorganisaties bij DJI.

Personele gevolgen recente PMJ en aanvullende besparingsmaatregelen

Op Prinsjesdag heeft uw Kamer de conceptbegroting 2015 voor Veiligheid en Justitie ontvangen (Kamerstuk 34 000 VI, nrs. 1 en 2). Daarin zijn zoals gebruikelijk de PMJ-ramingen voor de capaciteitsbehoefte in de gehele strafrechtsketen voor de komende vijf jaar opgenomen. De ramingen laten voor het gevangeniswezen een capaciteitsoverschot zien ten opzichte van het Masterplan uit juni 2013 dat oploopt tot ruim 700 plaatsen. Het is duidelijk dat dit capaciteitsoverschot noopt tot een aanpassing van de vigerende capaciteitsplanning voor het gevangeniswezen. Zoals ik ook heb aangegeven in de brief over elektronische detentie die ik heden aan de Voorzitter van de Eerste Kamer heb verzonden, en als bijlage1 bij deze brief heb gevoegd, zijn daarom in de conceptbegroting voor 2015 twee capacitaire maatregelen opgenomen: het omzetten van 300 intramurale plaatsen in reservecapaciteit, en het verlagen van de taakstelling voor elektronische detentie naar 400 plaatsen op jaarbasis. Deze maatregelen vertalen zich in een daling van de personeelsbehoefte bij het gevangeniswezen van ongeveer 180 fte. Met deze maatregelen wordt evenwel voorkomen dat er extra penitentiaire inrichtingen moeten worden gesloten, wat een veelvoud aan arbeidsplaatsen zou kosten.

Met de zogenaamde «Breukelen-maatregelen» wordt extra financiële problematiek van rond de zestig miljoen euro binnen het gevangeniswezen opgelost. Ik heb dit pakket van maatregelen in mijn eerdere brieven die ik deze zomer aan uw Kamer

heb toegezonden, toegelicht. Vergrijzing en het uitblijven van loon- en prijsbijstellingen liggen ten grondslag aan het ontstaan van deze problematiek. Verder vindt een afbouw plaats van de huidige overbezetting bij DJI. Personele gevolgen zijn onvermijdelijk, maar de maatregelen leiden niet tot additionele sluitingen van penitentiaire inrichtingen. Door de aanvullende besparingsmaatregelen en de afbouw van de huidige overbezetting bij DJI zal de benodigde bezetting met ongeveer 740 fte afnemen. De Breukelen-maatregelen worden momenteel door de sector gevangeniswezen in overleg met de vestigingen en de medezeggenschap nader uitgewerkt.

Daar staat tegenover dat als gevolg van het begrotingsakkoord 2014 de tbs-kliniek Veldzicht te Balkbrug open kan blijven. Hiermee kan blijvend 250 fte werkgelegenheid behouden blijven in de regio.

Ik heb uw Kamer bij brief van 8 september 2014 (Kamerstuk 24 587, nr. 598) geïnformeerd over voorbereidende gesprekken die hebben plaatsgevonden met de Noorse regering over het beschikbaar stellen van Nederlandse detentiecapaciteit om gedetineerden uit Noorwegen te huisvesten. Een verdrag met de Noorse regering over terbeschikkingstelling van enkele honderden Nederlandse detentieplaatsen aan Noorwegen zou betekenen dat werkgelegenheid voor het DJI-personeel gedurende de looptijd van het verdrag behouden blijft. Ik ga ervan uit dat het gezien de Noorse behoefte hierbij gaat om enkele honderden medewerkers. In de komende periode zal duidelijk worden hoe dit zich verder gaat ontwikkelen (omvang en looptijd van het verdrag).

Een positieve ontwikkeling is ook dat door alle mobiliteitsmaatregelen en het natuurlijk verloop al een substantiële afname van de personeelsbezetting is gerealiseerd. Sinds januari 2013 (de berekeningsgrondslag voor de personele uitgangspunten van het Masterplan) is de personele bezetting van DJI met circa 1.000 fte afgenomen. Om de DJI-medewerkers ander werk buiten DJI aan te bieden zijn er met enkele grote organisaties zoals de Rijks Beveiligings Organisatie, Reclassering Nederland, de Douane en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers convenanten afgesloten. Ongeveer 200 DJI-medewerkers zijn tijdelijk dan wel structureel werkzaam bij een convenant partner.

Voor de zomer is met de vakbonden een akkoord bereikt over een nieuwe SBF-regeling. Dit neemt veel onzekerheid bij het personeel weg. De nieuwe regeling maakt het ook mogelijk om het van werk naar werk-beleid en de SBF-uitkering in samenhang toe te passen. Dit biedt perspectieven voor mobiliteit in met name de krimpregio’s. De externe mobiliteit geeft ook aanleiding tot veel interne mobiliteit. De DJI-mobiliteitsorganisatie ondersteunt de medewerkers in beide trajecten.

De behoefte aan detentiecapaciteit en personeel blijft immer een dynamisch proces. Nieuwe ontwikkelingen zullen altijd weer leiden tot een bijstelling van de huidige capaciteitsplanning en de daaraan gekoppelde personeelsbehoefte.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven