24 578
MAVO/VBO/VSO

nr. 15
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Zoetermeer, 9 maart 1999

Op 3 februari jl. heeft met de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen een algemeen overleg over het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) plaatsgevonden. In dat overleg is gevraagd naar een overzicht van nog toe te zenden stukken. Dit overzicht zou inzicht moeten geven in de voortgang van het invoeringsproces en van nut zijn bij het vaststellen van de behandeling van Tweede Kamerstukken. In de bijlage bij deze brief is een dergelijk overzicht voor dit kalenderjaar opgenomen. Een eerstvolgend algemeen overleg over het vmbo staat gepland voor 11 maart a.s. Het overleg is dan gericht op de problematiek rond het leerlingenvervoer. Ook de ontwerp-regeling inzake nevenvestigingen van scholen voor praktijkonderwijs is dan geagendeerd.

Gevraagd is ook naar een zogenaamde quick scan, een incidenteel en kortlopend onderzoek naar de bevindingen van scholen met het invoeringsproces op dit moment. Die gedachte wil ik graag overnemen: halfjaarlijks zal een onderzoek naar de stand van zaken op scholen worden verricht. Het onderzoek wordt breed ingezet, dat wil zeggen dat gekeken zal worden naar leerwegen én zorgstructuur. De uitkomsten van het eerste onderzoek hoop ik u in mei/juni van dit jaar te kunnen toezenden. De quick scan werkt aanvullend op de reeds ingezette monitoringsinstrumenten. Bij de quick scan worden individuele scholen, schoolleiders en docenten bevraagd.

Naast de producten uit het overzicht en de resultaten van de quick scan zullen er periodiek gegevens beschikbaar komen vanuit de Inspectie, het Technisch Overleg «nieuwe stijl» en het Procesmanagement Voortgezet Onderwijs (PMVO). Dit in de vorm van voortgangsrapportages, knelpuntensignaleringen en adviezen. Voor een deel behoort dit tot de reguliere taken en werkzaamheden van deze organisaties en instellingen. Deze werkzaamheden en taken laten zich slecht in het hier bijgevoegde schema opnemen. Immers voor een deel zullen daar nog nadere afspraken over gemaakt moeten worden. Na ontvangst zal ik u deze rapportages zo spoedig mogelijk toesturen.

Naar aanleiding van opmerkingen in genoemd algemeen overleg hecht ik er in het bijzonder aan nog in te gaan op de rol van het PMVO. Nu het invoeringsproces op schoolniveau vorm wordt gegeven, vindt er een accentverschuiving plaats in de werkzaamheden van het PMVO. In het wetgevingsproces tot nu toe heeft het PMVO veel aandacht moeten geven aan de voorlichting. Dit heeft onder meer geresulteerd in de drukbezochte regionale bijeenkomsten als «De smaak van vmbo» en «Zicht op zorg», en de landelijke conferenties «Leerwegen in uitvoering». Daarnaast is het omvangrijke inscholingstraject «VMBO-2000» voor het management gestart, dat zich nu in het derde en laatste jaar bevindt. Ook is veel energie gestoken in het afronden van het bijstellingstraject van de examenprogramma's en de opzet van de pilotprojecten zorgstructuur.

Het accent in de werkzaamheden van het PMVO komt nu meer te liggen op het inrichten, begeleiden en volgen van de netwerken vmbo, de ontwikkelingen binnen de samenwerkingsverbanden vo/svo, de pilots «leerwegen» en de pilots «zorg». Bij de zorgpilots is het PMVO reeds actief betrokken wat betreft de advisering en monitoring. Bovendien worden er in het voor- en najaar overdrachtsconferenties georganiseerd over de opbrengsten van de pilots zorgstructuur.

Het advies «Zorgvernieuwing Gestimuleerd 1998–2000» heeft u reeds eerder van mij ontvangen. Met de Vereniging voor het Management in het Voortgezet Onderwijs oriënteert het PMVO zich momenteel op de mogelijkheid van het inrichten van een scholenpanel: een overleggroep/netwerk van een twaalftal scholen waarin periodiek ervaringen worden uitgewisseld over de voortgang van het invoeringstraject vmbo.

Dit vergelijkbaar met de bijdrage van de VVO aan het invoeringstraject Tweede Fase. Zodra hier meer duidelijkheid over is, verneemt u dit van mij.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen,

K. Y. I. J. Adelmund

Producten 1999Geplande Verzending TKNadere gegevens
Algemeen  
   
Wetsvoorstel met o.m. technische aanpassing van enkele VMBO-voorschriftenApril 1999ligt momenteel bij de Raad van State
   
Quick scanmei/juni 1999 
   
Hoofdlijnenbrief SLOA inzet ondersteuningsinstellingen 2000begin april 1999 
   
Start publiekscampagneapril/mei 1999 
   
Quick scandecember 1999 
   
Tussenresultaten publiekscampagne 1999december 1999 
   
Leerwegen  
   
Inrichtingsbesluiteind april 1999 (start voorhangprocedurebegin april 1999 verwerking advies Raad van State begin mei 1999 publicatie in Staatsblad
   
Eindexamenbesluiteind september 1999 (start voorhangprocedure)medio mei 1999 verzending naar Onderwijsraad begin juli 1999 naar Raad van State begin oktober 1999 publicatie in Staatsblad
Examenprogramma'sapril 199915 maart 1999 ontvangst tweede generatie concepten definitieve vaststelling en publicatie is afhankelijk van vaststelling Eindexamenbesluit
   
Notitie inrichting pilots en netwerkenapril 1999 
   
Periodieke rapportages diverse actoren over «vmbo-2000», pilots leerwegen en netwerken vmbonovember 1999 
   
Infrastructuur  
   
Keuzerapportage Regievoerder en provinciale adviseringhalf april 1999 
   
Toetsingskader art. 65eind april 1999voor de zomer overeenstemming op hoofdlijnen voor 1 oktober 1999 vaststelling (Plan van Scholen)
   
Toetsingskader art. 75eind april 1999voor zomer vaststelling
   
Voortgangsrapportages aanvragen intrasectorale programma's en gemengde leerweg, inclusief reactie op provinciale advisering, en resultaat beslissingen op de aanvragenjuni 1999 
   
Reactie op de keuzerapportage van de Regievoerder/totale voortgang infrastructuurjuni 1999 
   
Leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs  
   
Amvb salarisgarantie/OPDC (Stb. 1999, 44)4 februari 1999 (start voorhangprocedure) 
   
Rapportage omzetting samenwerkingsver-banden en vsojuni 1999 
   
Evaluatie overgangsjaar RVC's, werkwijze en toepassing indicatiecriteriaeind november 1999op basis van monitoring WPRO en PMVO
   
Eindrapportage pilotprojecten eerste rondeeind november 1999 
   
Periodieke rapportages diverse actoren over samenwerkingsverbanden vo/vso en pilots tweede rondeeind november 1999 
Naar boven