24 336
Wijziging van bepalingen van de Mediawet in verband met een herziening van de reclameregeling voor de publieke lokale en regionale omroep, het bevorderen van de samenwerking tussen de publieke regionale en landelijke omroep en het toestaan van commerciële omroep op niet-landelijk niveau

nr. 1
KONINKLIJKE BOODSCHAP

Aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Wij bieden U hiernevens ter overweging aan een voorstel van wet tot wijziging van bepalingen van de Mediawet in verband met een herziening van de reclameregeling voor de publieke lokale en regionale omroep, het bevorderen van de samenwerking tussen de publieke regionale en landelijke omroep en het toestaan van commerciële omroep op niet-landelijk niveau.

De toelichtende memorie (en bijlagen) die het wetsvoorstel vergezelt, bevat de gronden waarop het rust.

En hiermede bevelen Wij U in Godes heilige bescherming.

's-Gravenhage

8 september 1995

Beatrix

nr. 2
Voorstel van wet

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is de huidige experimentele reclameregeling voor de publieke lokale en regionale omroep te vervangen door een definitieve regeling, en mogelijkheden te creëren voor de publieke regionale en landelijke omroep om programmatisch samen te werken op het gebied van televisie, en dat het voorts wenselijk is commerciële omroep op niet-landelijk niveau mogelijk te maken;

Zo is het, dat Wij, de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

ARTIKEL I

De Mediawet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel h wordt «door middel van een draadomroepinrichting» vervangen door «door middel van een of meer draadomroepinrichtingen in Nederland» en wordt «op een draadomroepinrichting» vervangen door «op die draadomroepinrichting(en)».

2. Onderdeel l wordt vervangen door:

l. binnenlandse omroep: landelijke, regionale, lokale en commerciële omroep;

3. De onderdelen ff tot en met hh worden vervangen door:

ff. commerciële omroep: omroep door een commerciële omroepinstelling;

gg. commerciële omroepinstelling: een natuurlijke of rechtspersoon die een omroepprogramma verzorgt voor uitzending door middel van een of meer draadomroepinrichtingen in Nederland en voor de toepassing van deze wet onder de bevoegdheid van Nederland valt, met uitzondering van de instellingen die zendtijd hebben verkregen;

hh. verzorger van een abonneeprogramma: een natuurlijke of rechtspersoon die een abonneeprogramma verzorgt en voor de toepassing van deze wet onder de bevoegdheid van Nederland valt;

B

Artikel 10, derde lid, onderdeel c, wordt vervangen door:

c. een bestuurslidmaatschap bij – of een betrekking in dienst van – een instelling die in aanmerking komt voor zendtijd voor binnenlandse omroep, een commerciële omroepinstelling, een verzorger van een abonneeprogramma, een verzorger van een programma als bedoeld in artikel 167, eerste lid, het Bedrijf of een andere instelling die gelijksoortige activiteiten verricht, dan wel een uitgever van een persorgaan.

C

Artikel 43a wordt vervangen door:

Artikel 43a

Het is een lokale of regionale omroepinstelling waaraan zendtijd is toegewezen, toegestaan programma-onderdelen te verzorgen die bestaan uit reclameboodschappen die zijn aangeboden door derden, alsmede een omlijsting daarvan.

D

Artikel 43b vervalt.

E

Artikel 43d wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «de kosten van de uitkering aan uitgevers van lokale, onderscheidenlijk regionale dag- en nieuwsbladen» vervangen door: het met toepassing van artikel 128 vastgestelde bedrag.

2. Onder vernummering van het tweede en derde lid tot derde en vierde lid, wordt een nieuw tweede lid ingevoegd:

2. Lokale en regionale omroepinstellingen die programma-onderdelen als bedoeld in artikel 43a verzorgen, voldoen jaarlijks het met toepassing van artikel 128 vastgestelde bedrag aan het Commissariaat voor de Media. Het Commissariaat stelt dit bedrag ter beschikking van Onze Minister.

3. In het vierde lid wordt «waaraan een toestemming als bedoeld in artikel 43a is verleend,» vervangen door: die programma-onderdelen als bedoeld in artikel 43a verzorgen,.

F

Artikel 61 wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het eerste lid wordt na «landelijke omroep» toegevoegd: , alsmede ten behoeve van de Wereldomroep.

2. In het tweede lid wordt na «landelijke omroep,» ingevoegd: alsmede ten behoeve van de Wereldomroep,.

G

Artikel 66 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel b wordt na «of» ingevoegd «buitenlandse instellingen die een abonneeprogramma verzorgen, dan wel van» en wordt na «omroepprogramma's» ingevoegd «, onderscheidenlijk abonneeprogramma's,».

2. De onderdelen d tot en met f worden vervangen door:

d. programma's van commerciële omroepinstellingen die zijn ingeschreven krachtens artikel 71a;

e. abonneeprogramma's van verzorgers die zijn ingeschreven krachtens artikel 72;

f. programma's als bedoeld in artikel 167, eerste lid; en

g. programma's van de Wereldomroep.

H

Artikel 67 wordt vervangen door:

Artikel 67

1. De beheerder van een draadomroepinrichting kan een door of vanwege hem verzorgd programma dat uitsluitend of hoofdzakelijk bestaat uit mededelingen met betrekking tot de dienstverlening door middel van de draadomroepinrichting, alsmede toetsbeelden uitzenden naar alle aangeslotenen.

2. Bij regeling van het Commissariaat voor de Media wordt nader omschreven in welke gevallen het programma voldoet aan de eis dat het uitsluitend of hoofdzakelijk bestaat uit mededelingen als bedoeld in het eerste lid.

I

Artikel 69 vervalt.

J

Artikel 71 vervalt.

K

Het opschrift boven artikel 71a wordt vervangen door:

Paragraaf 2.2.1. De inschrijving van commerciële omroepinstellingen

L

Artikel 71a wordt vervangen door:

Artikel 71a

1. Het is een commerciële omroepinstelling slechts toegestaan een programma te verzorgen dat wordt uitgezonden door middel van een of meer draadomroepinrichtingen, indien zij zich bij het Commissariaat voor de Media als commerciële omroepinstelling heeft ingeschreven.

2. Bij algemene maatregel van bestuur wordt bepaald welke gegevens een commerciële omroepinstelling ten behoeve van de inschrijving aan het Commissariaat dient over te leggen.

3. Een commerciële omroepinstelling meldt een wijziging in de ingeschreven gegevens binnen vier weken aan het Commissariaat.

4. Het Commissariaat kan ten behoeve van de inschrijving en het melden van wijzigingen formulieren vaststellen.

5. Het Commissariaat houdt een openbaar register bij van alle ingeschreven commerciële omroepinstellingen.

M

Het opschrift boven artikel 71b vervalt.

N

De artikelen 71b tot en met 71d worden vervangen door:

Artikel 71b

De inschrijving kan uitsluitend worden geweigerd, indien:

a. inschrijving in strijd zou zijn met artikel 70a;

b. de door de commerciële omroepinstelling verstrekte gegevens onjuist of onvolledig zijn;

c. redelijkerwijs te verwachten is dat de commerciële omroepinstelling de bij of krachtens deze wet gestelde verplichtingen niet in acht zal nemen;

d. de commerciële omroepinstelling, of een of meer van de rechtspersonen of vennootschappen waarmee zij in een groep is verbonden, alleen of samen een aandeel van één vierde of meer hebben op de dagbladmarkt; of

e. een rechtspersoon, of een of meer van de rechtspersonen of vennootschappen waarmee hij in een groep is verbonden, alleen of samen een aandeel van één vierde of meer hebben op de dagbladmarkt en, al dan niet krachtens overeenkomst met andere stemgerechtigden, alleen of samen:

1°. ofwel meer dan één derde van de stemrechten in de algemene vergadering van de aanvrager kunnen uitoefenen;

2°. ofwel meer dan één derde van de bestuurders of van de commissarissen van de aanvrager kunnen benoemen of ontslaan.

Artikel 71c

1. Het Commissariaat voor de Media haalt de inschrijving door, indien:

a. de commerciële omroepinstelling het Commissariaat daarom verzoekt;

b. de commerciële omroepinstelling in gebreke blijft met de betaling van hetgeen krachtens artikel 71k verschuldigd is;

c. de commerciële omroepinstelling, of een of meer van de rechtspersonen of vennootschappen waarmee zij in een groep is verbonden, alleen of samen gedurende twee achtereenvolgende kalenderjaren een aandeel van één vierde of meer hebben op de dagbladmarkt; of

d. een rechtspersoon, of een of meer van de rechtspersonen of vennootschappen waarmee hij in een groep is verbonden, alleen of samen een aandeel van één vierde of meer hebben op de dagbladmarkt en, al dan niet krachtens overeenkomst met andere stemgerechtigden, alleen of samen:

1°. ofwel meer dan één derde van de stemrechten in de algemene vergadering van de desbetreffende commerciële omroepinstelling kunnen uitoefenen;

2°. ofwel meer dan één derde van de bestuurders of van de commissarissen van de desbetreffende commerciële omroepinstelling kunnen benoemen of ontslaan.

2. Het Commissariaat kan de inschrijving doorhalen, indien:

a. de door de commerciële omroepinstelling verstrekte gegevens onjuist blijken te zijn; of

b. de commerciële omroepinstelling overigens niet voldoet aan de verplichtingen gesteld bij of krachtens deze wet.

Artikel 71d

1. De weigeringsgronden, bedoeld in artikel 71b, onderdelen d en e, onderscheidenlijk de doorhalingsgronden, bedoeld in artikel 71c, eerste lid, onderdelen c en d, zijn niet van toepassing, indien de commerciële omroepinstelling een televisieprogramma verzorgt dat, voor zover het de beeldinhoud betreft, uitsluitend of nagenoeg uitsluitend bestaat uit een aantal beelden met alfanumerieke gegevens en andere stilstaande beelden.

2. Bij regeling van het Commissariaat voor de Media wordt nader omschreven in welke gevallen het televisieprogramma voldoet aan de eis dat het uitsluitend of nagenoeg uitsluitend bestaat uit een aantal beelden met alfanumerieke gegevens en andere stilstaande beelden.

O

Artikel 71e vervalt.

P

Het opschrift boven artikel 71f wordt vervangen door:

Paragraaf 2.2.2. Overige rechten en verplichtingen van commerciële omroepinstellingen

Q

In artikel 71f vervalt «die toestemming heeft verkregen».

R

Artikel 71g wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervalt «die toestemming heeft verkregen,».

2. In het tweede lid wordt na de eerste volzin een nieuwe tweede volzin ingevoegd: Hierbij kunnen ten aanzien van nader te bepalen categorieën commerciële omroepinstellingen afwijkende regels worden gegeven, voor zover de artikelen 9 en 20 van de Europese richtlijn zulks toestaan.

3. In het derde lid wordt in de tweede volzin «Onze Minister» vervangen door: Het Commissariaat voor de Media.

S

Artikel 71h wordt vervangen door:

Artikel 71h

Een commerciële omroepinstelling doet jaarlijks aan het Commissariaat voor de Media een opgave toekomen van het aantal aangeslotenen op draadomroepinrichtingen in Nederland, dat het programma op een door het Commissariaat te bepalen peildatum kan ontvangen.

T

Artikel 71i vervalt.

U

In artikel 71j vervalt «die toestemming heeft verkregen,».

V

Artikel 71k wordt vervangen door:

Artikel 71k

1. Een commerciële omroepinstelling is aan het Commissariaat voor de Media jaarlijks een bedrag verschuldigd ter vergoeding van de kosten die verbonden zijn aan het toezicht.

2. De hoogte van de verschuldigde bedragen wordt vastgesteld bij regeling van Onze Minister, die hierbij een onderscheid maakt tussen radio- en televisieprogramma's en voorts in ieder geval rekening houdt met de gemiddelde duur van de uitzendingen en met het aantal aangeslotenen op draadomroepinrichtingen in Nederland, dat het programma kan ontvangen.

3. Een commerciële omroepinstelling voldoet jaarlijks het met toepassing van artikel 128 vastgestelde bedrag aan het Commissariaat. Het Commissariaat stelt dit bedrag ter beschikking van Onze Minister.

4. Bij algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden gegeven met betrekking tot de betaling van voorschotten op hetgeen een commerciële omroepinstelling ingevolge deze wet aan het Commissariaat verschuldigd zal zijn.

W

Artikel 71l vervalt.

X

Artikel 71m wordt vervangen door:

Artikel 71m

1. Indien een omroepvereniging die een concessie heeft verkregen, voornemens is na afloop van de concessieperiode, bedoeld in artikel 31, derde lid, als commerciële omroepinstelling een programma te verzorgen, dan wel een belang te verwerven in een commerciële omroepinstelling, meldt zij dit aan het Commissariaat voor de Media.

2. Na de melding is het die omroepvereniging in het laatste jaar van de concessieperiode toegestaan die activiteiten te verrichten die noodzakelijk zijn om ervoor zorg te dragen dat zij of de rechtspersoon waarin zij een belang verwerft, na afloop van de concessieperiode als commerciële omroepinstelling een programma kan verzorgen. Indien zij daardoor niet meer voldoet aan een of meer van de eisen genoemd in artikel 14, eerste lid, wordt zij voor de toepassing van de wet toch aangemerkt als een omroepvereniging.

Y

De artikelen 72 tot en met 73a worden vervangen door:

Artikel 72

1. Het verzorgen van een abonneeprogramma is slechts toegestaan, indien de verzorger van het abonneeprogramma zich bij het Commissariaat voor de Media als zodanig heeft ingeschreven.

2. Bij algemene maatregel van bestuur wordt bepaald welke gegevens een verzorger van een abonneeprogramma ten behoeve van de inschrijving aan het Commissariaat dient over te leggen.

3. Een verzorger van een abonneeprogramma meldt een wijziging in de ingeschreven gegevens binnen vier weken aan het Commissariaat.

4. Het Commissariaat kan ten behoeve van de inschrijving en het melden van wijzigingen formulieren vaststellen.

5. Het Commissariaat houdt een openbaar register bij van alle ingeschreven verzorgers van een abonneeprogramma.

6. De inschrijving kan uitsluitend worden geweigerd, indien:

a. inschrijving in strijd zou zijn met artikel 70a;

b. de door de verzorger van het abonneeprogramma verstrekte gegevens onjuist of onvolledig zijn; of

c. redelijkerwijs te verwachten is dat de verzorger van het abonneeprogramma de bij of krachtens deze wet gestelde verplichtingen niet in acht zal nemen.

7. Het Commissariaat haalt de inschrijving door, indien:

a. de verzorger van het abonneeprogramma het Commissariaat daarom verzoekt; of

b. de verzorger van het abonneeprogramma in gebreke blijft met de betaling van hetgeen krachtens artikel 73a verschuldigd is.

8. Het Commissariaat kan de inschrijving doorhalen, indien:

a. de door de verzorger van het abonneeprogramma verstrekte gegevens onjuist blijken te zijn; of

b. de verzorger van het abonneeprogramma overigens niet voldoet aan de verplichtingen gesteld bij of krachtens deze wet.

Artikel 73

1. Iedere verzorger van een abonneeprogramma bepaalt, onverminderd het bij of krachtens de wet bepaalde, vorm en inhoud van zijn programma en is daarvoor verantwoordelijk.

2. Indien in een abonneeprogramma films of gedeelten van films worden uitgezonden die krachtens de Wet op de filmvertoningen niet zijn toegelaten voor vertoning aan personen beneden de leeftijd van twaalf, onderscheidenlijk zestien jaren, doet de verzorger van het abonneeprogramma hiervan in het programma mededeling direct vóór de aanvang van de uitzending van het desbetreffende programma-onderdeel.

3. Artikel 59 is van overeenkomstige toepassing op verzorgers van een abonneeprogramma.

4. Bij algemene maatregel van bestuur worden voor verzorgers van een abonneeprogramma voor televisie ten aanzien van deze programma's regels gegeven ter uitvoering van de artikelen 4 tot en met 7 en 10 tot en met 18 van de Europese richtlijn. Hierbij kunnen ten aanzien van nader te bepalen categorieën verzorgers van een abonneeprogramma voor televisie afwijkende regels worden gegeven, voor zover de artikelen 9 en 20 van de Europese richtlijn zulks toestaan. Bij deze algemene maatregel van bestuur kunnen over deze onderwerpen tevens overeenkomstige regels worden gesteld ten aanzien van radioprogramma's. Voor zover regels worden gegeven ter uitvoering van de artikelen 4 tot en met 6 van de Europese richtlijn, zal rekening worden gehouden met het bijzondere karakter van abonneeprogramma's.

5. De verzorger van een abonneeprogramma kan gedurende ten hoogste twintig procent van de uitzendtijd per dag, met een maximumduur van één uur per dag, het programma doen uitzenden naar het algemene publiek. Gedurende die tijd blijven op het programma de regels van toepassing die zijn gesteld ten aanzien van een abonneeprogramma.

6. De verzorger van abonneeprogramma doet jaarlijks aan het Commissariaat voor de Media een opgave toekomen van het aantal aangeslotenen op draadomroepinrichtingen in Nederland, dat het programma op een door het Commissariaat te bepalen peildatum kan ontvangen op grond van een overeenkomst als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel h.

7. Het is de verzorger van een abonneeprogramma niet toegestaan een programma-onderdeel als bedoeld in artikel 51d, tweede lid, voor zover het betreft een onderdeel van een televisieprogramma waarvan de verspreiding in Nederland slechts mogelijk is na verwerving van de daarop betrekking hebbende rechten, uit te doen zenden, indien:

a. de verzorger niet tijdig aan de Stichting heeft medegedeeld dat hij de rechten, bedoeld in de aanhef, wenst te verwerven met uitsluiting van de instellingen die zendtijd hebben verkregen voor landelijke omroep; en

b. de Stichting binnen een redelijke termijn na de mededeling, bedoeld in onderdeel a, aan de verzorger te kennen heeft gegeven dat zij of een andere instelling die zendtijd heeft verkregen voor landelijke omroep, het desbetreffende programma-onderdeel in haar programma wenst op te nemen.

Artikel 73a

1. Een verzorger van een abonneeprogramma is aan het Commissariaat voor de Media jaarlijks een bedrag verschuldigd ter vergoeding van de kosten die verbonden zijn aan het toezicht.

2. De hoogte van de verschuldigde bedragen wordt vastgesteld bij regeling van Onze Minister, die hierbij een onderscheid maakt tussen radio- en televisieprogramma's en voorts in ieder geval rekening houdt met de gemiddelde duur van de uitzendingen en met het aantal aangeslotenen op draadomroepinrichtingen in Nederland, dat het programma kan ontvangen op grond van een overeenkomst als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel h.

3. Een verzorger van een abonneeprogramma voldoet jaarlijks het met toepassing van artikel 128 vastgestelde bedrag aan het Commissariaat. Het Commissariaat stelt dit bedrag ter beschikking van Onze Minister.

4. Bij algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden gegeven met betrekking tot de betaling van voorschotten op hetgeen een verzorger van een abonneeprogramma ingevolge deze wet aan het Commissariaat verschuldigd zal zijn.

Z

Artikel 75a wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid wordt vervangen door:

1. In afwijking van artikel 70a kan het Commissariaat voor de Media aan een instelling die voor toewijzing van zendtijd voor regionale omroep in aanmerking komt, op verzoek van die instelling, in plaats van of naast het toewijzen van zendtijd toestemming verlenen een regionaal omroepprogramma te verzorgen dat wordt uitgezonden door middel van de draadomroepinrichtingen in de desbetreffende provincie.

2. In het tweede lid wordt «televisieprogramma» telkens vervangen door: programma.

3. Het derde lid wordt vervangen door:

3. Bij algemene maatregel van bestuur worden nadere regels gesteld omtrent de dagen en uren waarop een programma als bedoeld in het eerste lid kan worden uitgezonden. Deze regels hebben uitsluitend betrekking op televisieprogramma's.

AA

Artikel 76, tweede lid, wordt vervangen door:

2. Het verzorgen van televisieprogramma's door de Wereldomroep geschiedt in samenwerking met de Stichting.

3. Het bepaalde bij of krachtens de artikelen 52 tot en met 53a, 54, eerste tot en met vierde lid, 56a, eerste, vijfde en zesde lid, 64, eerste lid, aanhef en onderdeel d, 64b, eerste lid, en 64c is van overeenkomstige toepassing op de Wereldomroep en de door haar verzorgde programma's.

BB

Na artikel 76 wordt een nieuw artikel 76a ingevoegd:

Artikel 76a

1. In de programma's van de Wereldomroep mogen programma-onderdelen van de Stichting Etherreclame worden opgenomen die bestaan uit reclameboodschappen die zijn aangeboden door derden, alsmede een omlijsting daarvan.

2. Het bepaalde bij of krachtens de artikelen 39b, 41a en 50, achtste lid, met betrekking tot de zendtijd van de Stichting Etherreclame, is van overeenkomstige toepassing op het opnemen van programma-onderdelen als bedoeld in het eerste lid in de programma's van de Wereldomroep.

CC

In artikel 111, vijfde lid, wordt in de tweede volzin «het regionale televisieprogramma, bedoeld in artikel 75a» vervangen door: een regionaal programma als bedoeld in artikel 75a.

DD

In artikel 128, eerste lid, wordt «onderscheidenlijk van de commerciële omroepinstellingen die toestemming hebben verkregen,» vervangen door: , de lokale en regionale omroepinstellingen, de commerciële omroepinstellingen en de verzorgers van een abonneeprogramma.

EE

In artikel 134, eerste lid, wordt «de artikelen 41 tot en met 41c» vervangen door: de artikelen 41, 41b en 41c.

FF

Artikel 135 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt na «het bepaalde bij of krachtens» ingevoegd «artikel 41a,», wordt «artikel 43d, eerste en tweede lid,» vervangen door «artikel 43d, eerste en derde lid,», vervalt «artikel 71,», vervalt «artikel 71h, eerste en tweede lid,» en wordt «artikel 72, derde en vierde lid,» vervangen door «artikel 73, vierde en zevende lid,».

2. Het tweede lid wordt vervangen door:

2. Het eerste lid is van overeenkomstige toepassing op de Wereldomroep, voor zover het betreft een overtreding van een of meer van de bepalingen die krachtens de artikelen 76, derde lid, 76a, tweede lid, en 138e, eerste lid, van overeenkomstige toepassing zijn verklaard op de Wereldomroep en de door haar verzorgde programma's.

GG

In artikel 138 wordt «instellingen die een programma voor binnenlandse omroep, een abonneeprogramma of een programma als bedoeld in artikel 167, eerste lid, verzorgen,» vervangen door: instellingen die een programma voor binnenlandse omroep verzorgen, verzorgers van een abonneeprogramma en verzorgers van een programma als bedoeld in artikel 167, eerste lid,.

HH

In artikel 138a, eerste lid, wordt «instellingen die een programma voor binnenlandse omroep, een abonneeprogramma of een programma als bedoeld in artikel 167, eerste lid, verzorgen,» vervangen door: instellingen die een programma voor binnenlandse omroep verzorgen, verzorgers van een abonneeprogramma en verzorgers van een programma als bedoeld in artikel 167, eerste lid,.

II

In artikel 138b, eerste lid, wordt «instellingen die een programma voor binnenlandse omroep, een abonneeprogramma of een programma als bedoeld in artikel 167, eerste lid, verzorgen,» vervangen door: instellingen die een programma voor binnenlandse omroep verzorgen, verzorgers van een abonneeprogramma en verzorgers van een programma als bedoeld in artikel 167, eerste lid,.

JJ

In artikel 138c wordt «Iedere instelling die een programma voor binnenlandse omroep, een abonneeprogramma of een programma als bedoeld in artikel 167, eerste lid, verzorgt,» vervangen door: Iedere instelling die een programma voor binnenlandse omroep verzorgt, iedere verzorger van een abonneeprogramma en iedere verzorger van een programma als bedoeld in artikel 167, eerste lid,.

KK

In artikel 138d wordt «Instellingen die een programma voor binnenlandse omroep, een abonneeprogramma of een programma als bedoeld in artikel 167, eerste lid, verzorgen,» vervangen door: Instellingen die een programma voor binnenlandse omroep verzorgen, verzorgers van een abonneeprogramma en verzorgers van een programma als bedoeld in artikel 167, eerste lid,.

LL

In artikel 138e, tweede lid, vervalt «een abonneeprogramma of».

MM

Artikel 165a vervalt.

NN

Vóór artikel 167 wordt een nieuw artikel 166ingevoegd:

Artikel 166

1. Het Commissariaat voor de Media kan eenmaal voor een periode van drie jaren zendtijd voor televisie toewijzen aan de Stichting ten behoeve van een programma dat bestaat uit een samenstel van ten minste zeven verschillende regionale programma-edities die tegelijkertijd op een van de televisieprogrammanetten, genoemd in artikel 40, eerste lid, worden uitgezonden.

2. De zendtijd, bedoeld in het eerste lid, wordt slechts verleend, indien:

a. de Stichting en de gezamenlijke regionale omroepinstellingen die zendtijd hebben verkregen, overeenstemming hebben bereikt zowel over de dagen en uren waarop het programma zal worden uitgezonden, als over de inhoud van de verschillende regionale programma-edities;

b. de Stichting en de gezamenlijke regionale omroepinstellingen die zendtijd hebben verkregen, overeenstemming hebben bereikt over de verdeling van de inkomsten uit de reclameboodschappen in en aansluitend op de verschillende regionale programma-edities; en

c. de verschillende regionale programma-edities worden geproduceerd door de regionale omroepinstellingen.

3. Voor de toepassing van deze wet wordt het programma, bedoeld in het eerste lid, aangemerkt als een programma voor landelijke omroep, onderscheidenlijk een programma van een instelling die zendtijd heeft verkregen voor landelijke omroep, met dien verstande dat op de verschillende programma-edities niet artikel 51d, maar artikel 51e van toepassing is.

OO

Artikel 167 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid wordt «die toestemming heeft verkregen,» vervangen door: die is ingeschreven krachtens artikel 71a,.

2. Het derde lid wordt vervangen door:

3. Het bepaalde bij of krachtens de artikelen 73, 73a en 128 is van overeenkomstige toepassing op een programma als bedoeld in het eerste lid, onderscheidenlijk op de verzorger van een programma als bedoeld in het eerste lid, tenzij het programma wordt verzorgd voor een instelling die voor de toepassing van deze wet valt onder de bevoegdheid van een van de Lid-Staten van de Europese Gemeenschappen, niet zijnde Nederland, of van een van de overige Staten die partij zijn bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte.

PP

Artikel 167a wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdeel b, wordt «artikel 66, onderdelen b, c en d» vervangen door: artikel 66, onderdelen b en c.

2. In het derde lid wordt «De artikelen 70, tweede lid, en 71, eerste en tweede lid, zijn» vervangen door: Artikel 70, tweede lid, is.

QQ

In artikel 175 wordt «43b, tweede lid, 43d, tweede lid,» vervangen door «43d, derde lid,», vervalt «71, derde lid,» en wordt «72, derde lid,» vervangen door «73, vierde lid,».

ARTIKEL II

1. Ten aanzien van diegenen die in de week, voorafgaande aan de inwerkingtreding van deze wet, anders dan als instelling die zendtijd heeft verkregen, rechtmatig een omroep- of abonneeprogramma verzorgden dat werd uitgezonden door middel van een of meer draadomroepinrichtingen, zijn de artikelen 71a, eerste lid, en 72, eerste lid, van de Mediawet van toepassing met ingang van 1 februari 1996.

2. Met ingang van de datum van inwerkingtreding van deze wet vervallen:

a. alle aan commerciële omroepinstellingen verleende toestemmingen voor het verzorgen van een programma voor landelijke omroep dat wordt uitgezonden door middel van draadomroepinrichtingen; en

b. alle vergunningen voor het verzorgen van een abonneeprogramma voor televisie voor uitzending door middel van een draadomroepinrichting.

ARTIKEL III

Deze wet treedt in werking met ingang van 1 januari 1996, met uitzondering van artikel I, onderdeel MM, dat in werking treedt met ingang van 31 december 1995.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren wie zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen,

Naar boven