24 228
Wijziging van de Wet op het basisonderwijs inzake de overboeking van niet bestede vergoedingen en wijziging van de Interimwet op het speciaal onderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs inzake de overboeking van niet bestede vergoedingen en het vervallen van de verplichte pauze

nr. 4
VERSLAG

Vastgesteld 3 oktober 1995

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen1, belast met het voorbereidend onderzoek, brengt als volgt verslag uit van haar bevindingen omtrent dit wetsvoorstel.

Onder het voorbehoud dat de regering de gestelde vragen en gemaakte opmerkingen afdoende beantwoordt, acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

Algemeen

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennis genomen van het voorliggende wetsvoorstel. Wel vragen zij zich af waarom het wetsvoorstel zo lang op heeft zich laten wachten, mede gelet op de fusieregeling die reeds geruime tijd in werking is.

De leden van de CDA-fractie kunnen zich vinden in de voorgestelde regeling en zijn van mening dat spaarzaamheid van schoolbesturen beloond behoort te worden.

De leden van de CDA-fractie stellen nog wel een vraag met betrekking tot de vergoedingen die uit de gemeentelijke kas ontvangen zijn. Welke feitelijke belemmeringen bestaan om de middelen uit de gemeentelijke kas ook niet in te brengen in de gefuseerde school, mede gelet op de financiële afwegingen die gemaakt worden bij de beslissing van schoolbesturen om te gaan fuseren?

Alhoewel de aan het woord zijnde leden de argumentatie van de regering begrijpen inzake het niet opnemen in de wet van de regeling voor fusiefaciliteiten, stellen zij wel een vraag naar de complexiteit. In hoeverre is voor schoolbesturen de beschreven procedure helder en in hoeverre wordt er tijdig en in welke omvang gebruik van gemaakt?

Tenslotte vragen de leden van de CDA-fractie zich af of er naast de voorliggende wijziging in verband met het vervallen van de verplichte pauze in het speciaal onderwijs nog nadere voorstellen te verwachten zijn inzake vereenvoudiging van de regelgeving. Tegen de achtergrond van de criteria omtrent deregulering die vastgelegd zijn in het in het Schevenings Akkoord zien de leden van de CDA-fractie nadere dereguleringsvoorstellen gaarne tegemoet.

De leden van de VVD-fractie ondersteunen de doelstelling van het onderhavige voorstel. Met de regering zijn deze leden van oordeel dat niet bestede vergoedingen ingeval van samenvoeging van scholen ten goede behoren te komen aan de rechtsopvolger van betreffende scholen. Ten aanzien van de wetstechnische invulling hebben deze leden nog een enkele vraag. Op welke wijze zal Onze Minister vaststellen dat er daadwerkelijk sprake is van een samenvoeging?

Daarnaast vragen de leden van de VVD-fractie of de in de memorie van toelichting genoemde budgettaire neutraliteit ook geldt voor het bevoegd gezag als bedoeld in artikel IV?

Het laten vervallen van de verplichte pauze in het speciaal onderwijs roept bij de leden van de VVD-fractie vooralsnog geen vragen op. Deze leden hebben geconstateerd dat de inspectie deze door de vakorganisaties geuite wens ondersteunt.

De leden van de fractie van D66 hebben met belangstelling kennis genomen van het wetsvoorstel inzake de overboeking van niet bestede vergoedingen en het vervallen van de verplichte pauze. De leden van de fractie van D66 kunnen instemmen met het voorstel de gefuseerde school de niet bestede vergoedingen te laten houden in plaats van de vergoedingen terug te moeten storten in de overheidskas.

De leden van de fractie van D66 hebben echter een opmerking over het vervallen van de verplichte pauze. De fractie van D66 kan op dit moment nog niet instemmen met het voorstel om de verplichte pauze in het speciaal onderwijs te laten vervallen. Deze leden zouden graag, alvorens zij een definitief standpunt innemen over dit onderdeel van het wetsvoorstel, advies willen hebben van onderwijsdeskundigen en pedagogen over het vervallen van de verplichte pauze. Zij kunnen zich namelijk goed voorstellen dat het in het belang van de leerling is om tijdens de schooldag een rustmoment te hebben.

De voorzitter van de commissie,

M. M. H. Kamp

De griffier van de commissie,

Roovers


XNoot
1

Samenstelling: Leden: Van der Vlies (SGP), M. M. H. Kamp (VVD), voorzitter, De Cloe (PvdA), Janmaat (CD), Van Gelder (PvdA), ondervoorzitter, Van de Camp (CDA), Boers-Wijnberg (CDA), Huys (PvdA), Mulder-van Dam (CDA), Hendriks (HDRK), Rabbae (GroenLinks), Jorritsma-van Oosten (D66), De Koning (D66), Koekkoek (CDA), J. M. de Vries (VVD), Liemburg (PvdA), Stellingwerf (RPF), Lambrechts (D66), Rijpstra (VVD), Cornielje (VVD), Cherribi (VVD), Dijksma (PvdA), Sterk (PvdA), Van Vliet (D66), Bremmer (CDA).

Plv. leden: Schutte (GPV), Klein Molekamp (VVD), Valk (PvdA), Marijnissen (SP), Duivesteijn (PvdA), Beinema (CDA), Reitsma (CDA), Lilipaly (PvdA), Van der Hoeven (CDA), Verkerk (AOV), Oedayraj Singh Varma (GroenLinks), Bakker (D66), Van 't Riet (D66), Deetman (CDA), Van Heemskerck Pillis-Duvekot (VVD), Van der Ploeg (PvdA), Leerkes (U55+), Versnel-Schmitz (D66), Essers (VVD), Korthals (VVD), Passtoors (VVD), Van Nieuwenhoven (PvdA), Van Zuijlen (PvdA), Verhagen (CDA), Lansink (CDA).

Naar boven