24 095 Frequentiebeleid

Nr. 527 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 februari 2021

Hierbij bied ik u het Jaarplan Toezicht 2021 van Agentschap Telecom aan. Hierin beschrijft het agentschap de programmering van het toezicht in 20211.

Het economische en maatschappelijke belang van de digitale infrastructuur is groot, wat ook duidelijk zichtbaar is geworden tijdens de COVID-19-pandemie. Het domein waar Agentschap Telecom als toezichthouder voor staat, omvat de beschikbaarheid, weerbaarheid en veiligheid van digitale infrastructuren en het vertrouwen in het gebruik en veiligheid van apparaten, zodat Nederland veilig verbonden is. Ook houdt Agentschap Telecom toezicht op de kabel- en leidingeninfrastructuur en de meet- en weeginfrastructuur in Nederland.

De centrale thema’s in de programmering voor 2021 zijn: weerbaarheid van vitale infrastructuren, veilige apparaten, uitrol van 5G en duiding van nieuwe technieken. Ik beschrijf hieronder kort deze thema’s en de speerpunten in het toezicht van Agentschap Telecom daarbij.

Allereerst zet Agentschap Telecom in haar programmering in op weerbaarheid en veiligheid van (digitale) infrastructuur. Volgens het agentschap zijn de eerder door haar gesignaleerde ontwikkelingen en speerpunten inzake continuïteit, weerbaarheid en (cyber)veiligheid onverminderd relevant gebleken. Een speerpunt is het toezicht op de aangescherpte eisen die worden gesteld aan de veiligheid en integriteit van de mobiele telecommunicatienetwerken2, zoals de extra hoge eisen die worden gesteld aan leveranciers van diensten en producten in de kritieke onderdelen in het telecomnetwerk. En in haar toezicht op aanbieders van essentiële diensten en digitale dienstverleners (vanuit de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen, Wbni) zet het agentschap in op onderzoek naar het volwassenheidsniveau van cyberweerbaarheid en thematische inspecties. Verder wordt in 2021 de nieuwe taak van AT als nationale cyberbeveiligingscertificeringsautoriteit vanuit de Cyber Security Act verder voorbereid. Daarbij zal AT toezicht houden op cyberbeveiligingscertificeringsregelingen en conformiteitsbeoordelingsinstanties. Daarnaast krijgt AT een uitvoeringstaak bij de uitgifte van certificaten met zekerheidsniveau hoog.

Op het gebied van veilige apparaten, benoemt Agentschap Telecom dat ze in 2021 ook haar toezicht op apparaten zal intensiveren. Dit toezicht is erop gericht dat burgers en bedrijven erop moeten kunnen vertrouwen dat apparatuur veilig en betrouwbaar is in het gebruik en ongestoord werkt. Daarbij kijkt het agentschap in haar toezicht integraal naar diverse veiligheidsaspecten, waaronder storingsgevoeligheid, elektromagnetische velden en elektrische veiligheid. Verder breidt het agentschap haar focus op het toezicht van apparaten uit met cyberweerbaarheid wanneer in de EU digitale veiligheidseisen onder de radioapparatuur richtlijn (Radio Equipment Directive) van kracht worden. Dit met het doel om de markt aan de voorkant te beïnvloeden en een beweging richting «security by design» te creëren.

De uitrol van 5G is een ander centraal thema in het programma van Agentschap Telecom. Afgelopen zomer heeft de multibandveiling plaatsgevonden en is, naast andere banden, de 700 MHz-band geveild die gebruikt wordt voor 5G. AT zal proactief toezicht houden op de dekkings- en capaciteitsverplichting die gekoppeld is aan het gebruik van deze band. Daarnaast intensiveert het agentschap de veldsterktemetingen om te controleren of de niveaus van nieuwe 5G-apparatuur beneden de gestelde limieten blijven en om op te treden indien dit onverhoopt niet zo is.

Ten slotte benoem ik nog dat Agentschap Telecom in 2021 ook als centraal thema «Duiding nieuwe technieken» heeft staan in haar programmering. Daartoe beoogt het agentschap diverse thematische onderzoeken uit te voeren, waaronder op het gebied van AI bij persoonsidentificatie en een vervolg op het onderzoek naar metrologie- en cyberweerbaarheidsaspecten van laadpalen. De uitkomsten worden door het agentschap gebruikt om zich een beeld te vormen of als gevolg van de effecten van nieuwe digitale toepassingen bestaande regels waar het agentschap op toeziet nog steeds worden nageleefd.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

X Noot
2

Kamerstuk 30 821, nr. 92.

Naar boven