Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 3 december 2019
Hierbij stuur ik u de THC-monitor 2018–2019, het rapport aanbod van cannabisproducten
door coffeeshops en de factsheet gebruikswijzen van cannabis en de effecten en risico’s
daarvan1. Ik heb het Trimbos instituut opdracht gegeven hier onderzoek naar te doen en mij
over de bevindingen te rapporteren. Hieronder vat ik de belangrijkste bevindingen
kort samen.
THC-monitor 2018–2019
Het Trimbos instituut doet inmiddels 20 jaar onderzoek naar de THC-concentraties in
wiet en hasj die door coffeeshops wordt aangeboden en afkomstig is van Nederlandse
teelt en van import uit het buitenland. Uit het meest recente onderzoek blijkt dat
het gemiddelde THC-percentage van Nederwiet op hetzelfde niveau is gebleven als de
voorgaande meting (16,7%). Het THC-percentage van geïmporteerde hasj neemt de laatste
jaren geleidelijk toe. Tijdens dit onderzoek is het gemiddelde percentage van 24,8%
vastgesteld. In tegenstelling tot Nederwiet bevat geïmporteerde hasj een substantiële
hoeveelheid CBD. Die hoeveelheid neemt de laatste jaren overigens geleidelijk af maar
bedroeg bij dit laatste onderzoek nog ruim 6%. De gemiddelde verhouding in door coffeeshops
aangeboden Nederwiet en geïmporteerde hasj is 80:20. Gemiddeld bedraagt de verkoopprijs
per gram afgerond € 10,00.
Aanbod en gebruik van cannabisproducten in coffeeshops
In dit onderzoek is door middel van vragenlijsten aan coffeeshopeigenaren en via een
focusgroep van coffeeshopeigenaren en cannabisconsumenten het aanbod en gebruik van
cannabisproducten in Nederlandse coffeeshops in kaart gebracht. Dit aanbod bestaat
nog altijd voornamelijk uit zakjes wiet (62% van de omzet) en hasj (20%) en uit zogenaamde
voorgedraaide joints (16%). Het aanbod van eet- en drinkbare cannabisproducten is
beperkt tot gemiddeld 2% van de omzet. Zo’n 90% van de consumenten rookt wiet en hasj
in combinatie met tabak.
Gebruikswijzen van cannabis en hun effecten en gezondheidsrisico’s
Deze factsheet geeft een overzicht van de verschillende gebruikswijzen van cannabis
en hun effecten en gezondheidsrisico’s op basis van beschikbare wetenschappelijke
gegevens. Een belangrijke bevinding is dat het roken van cannabis in combinatie met
tabak een groter gezondheidsrisico lijkt te vormen dan het puur roken van cannabis,
vanwege de waarschijnlijke versterking van het risico op cannabisafhankelijkheid.
Verder lijkt het verdampen (verhitten van cannabis en inhaleren van de vrijkomende
damp) minder ongezond dan het roken van cannabis, omdat in dat geval minder schadelijke
stoffen worden ingeademd. De afwezigheid van controle op achtergebleven resten van
bestrijdingsmiddelen en schimmels op te consumeren cannabis vormt een gezondheidsrisico.
Hoewel het eten van cannabis niet leidt tot klachten aan de luchtwegen vormt bij deze
gebruikswijze, onder andere vanwege de lastige dosering en de tijdspanne tussen het
eten en merkbare effecten, de onvoorspelbaarheid van mogelijk optredende onwenselijke
effecten een risico.
Vooral de informatie die is neergelegd in de rapporten over het aanbod van cannabisproducten
en de gebruikswijzen daarvan zal worden gebruikt bij de ontwikkeling van de preventie-aanpak
zoals ik die in de brief, die ik samen met de Minister van Justitie en Veiligheid,
op 29 oktober 2019 heb geschetst. Daarin is ook aangegeven dat zodra de precieze invulling
van de aanvullende (Kamerstuk 34 997, nr. 32) preventieaanpak beschikbaar is, uw Kamer daarover informatie ontvangt.
De Minister voor Medische Zorg,
B.J. Bruins