23 900 XIII
Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het ministerie van Economische Zaken (XIII) voor het jaar 1995

nr. 30
BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 22 december 1994

Gelet op artikel 2, zesde lid van de Kaderwet verstrekking financiële middelen EZ deel ik u het volgende mede.

Ik ben voornemens het Besluit subsidies energiebesparingstechnieken (BSET) in 1995 op een aantal punten te wijzigen. Deze wijzigingen vinden mede plaats in vervolg op de in de zgn. Kaderbrief van 11 oktober jl. aangekondigde ombuigingen op de EZ-begroting.

Ter toelichting het volgende.

In 1994 werd middels het onderhavige Besluit een negental categorieën technieken ondersteund. Ik stel voor in 1995 subsidiëring van warmte-krachtkoppeling (WKK), foto-voltaïsche zonnecellen, frequentieomvormers en lange termijn-koude-opslag te beëindigen (categorieën 1, 3, 8 en 9.1).

Voor WKK, frequentieomvormers en lange termijn-koude-opslag is inmiddels een situatie bereikt, waarin geen financiële stimulering meer nodig is om verspreiding van de toepassing van deze technieken in de markt te bevorderen.

Voor foto-voltaïsche zonnecellen is generieke stimulering via het onderhavige Besluit niet meer adequaat. In dit marktsegment zijn in plaats van het stimuleren van kleinschalige systemen, demonstratieprojekten gewenst van grootschalige net-gekoppelde systemen. Stimulering van demonstratieprojecten zal op programmatische basis plaatsvinden via één van de NOVEM energiebesparingsprogramma's.

Voorts ben ik voornemens een nieuwe categorie «rookgas condensors en warmtebuffers in combinatie met warmtekracht» (cat. 10) in het Besluit op te nemen. Het is namelijk noodzakelijk bestaande installaties energiezuiniger te laten draaien; d.i. mogelijk door warmtebuffers en rookgascondensors toe te voegen. Aldus wordt een aanzienlijk extra besparingspotentieel aangeboord.

Tenslotte ben ik voornemens het subsidiepercentage voor de categorieën 4, 5, 6, 7, 9.2 en 10 te verlagen van 25% naar 20%.

De Minister van Economische Zaken,

G. J. Wijers

Naar boven