23 900
Nota over de toestand van 's Rijks Financiën

nr. 20
BRIEF VAN DE MINISTERS VAN ALGEMENE ZAKEN, VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN VAN VERKEER EN WATERSTAAT EN VAN DE STAATSSECRETARISSEN VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN EN VAN BINNENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 21 december 1994

In de troonrede is aangekondigd dat er eind 1994 een Nationaal Actieplan naar de Kamer gestuurd zou worden, gericht op proefprojecten van overheid en bedrijfsleven op het terrein van de zogenoemde elektronische snelwegen.

Hierbij bieden wij u dit Nationale Actieplan: VAN METAFOOR NAAR ACTIE aan.1

Doelstelling van het Actieplan is de aansluiting van Nederland op de ontwikkeling van de grensoverschrijdende elektronische infrastructuur, zodat nieuwe kernen van economische groei worden gestimuleerd in dienstverlening, informatica, telematica, communicatie en andere toepassingen van kennis en technologie.

Het Actieplan gaat daarbij uit van twee doelstellingen: het creëren van een goede uitgangspositie via wet- en regelgeving èn het versnellen van de ontwikkeling via een aantal gerichte projecten. Beide doelstellingen worden gezien als noodzakelijke, elkaar versterkende, elementen die in samenhang moeten worden bezien.

Op de Europese Raad van 9 en 10 december in Essen is gesproken over de informatiemaatschappij en het rapport Bangemann. In de conclusies van de Raad wordt de lidstaten verzocht een gunstig klimaat te scheppen voor initiatieven vanuit het bedrijfsleven. Het Nederlandse Nationale Actieplan is een snel en adequaat antwoord op het verzoek van de Europese Raad.

In het plan zijn verschillende actielijnen opgenomen, zoals liberalisering en vernieuwing randvoorwaarden, het stimuleren van projecten in de markt- en openbare sector, invulling publieke zorgtaak voor de informatieverzorging en stimulering informatievrijhaven.

Op het punt van mededingings- en concentratie-aspecten is in de mediawereld veel gaande. Staatssecretaris Nuis en Minister Wijers zullen over deze kwestie, die nadrukkelijk niet verward moet worden met de plannen voor de elektronische snelwegen, de Kamer via een afzonderlijk schrijven berichten.

De Minister van Algemene Zaken,

W. Kok

De Minister van Economische Zaken,

G. J. Wijers

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

A. Jorritsma-Lebbink

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen,

A. Nuis

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken,

J. Kohnstamm


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij de afdeling Parlementaire Documentatie.

Naar boven