23 328
Arbeidsmarktbeleid onderwijs

nr. 16
VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 12 mei 1995

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen1 heeft een aantal vragen voorgelegd aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, T. Netelenbos, over de extra taakrealisatie in het basisonderwijs (23 328, nr. 15).

De staatssecretaris heeft deze vragen bij brief van 12 mei 1995 beantwoord.

De vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,

M. M. H. Kamp

De griffier van de commissie,

Roovers

1

Waarom is de regeling voor kleine scholen met een basisformatie vanaf 4,0 t/m 5,9 fte niet structureel? Ook aan directeuren van kleine scholen worden immers in verband met autonomievergroting extra managementseisen gesteld.

Voor de uitbreiding van de taakrealisatie in het basisonderwijs is een budget beschikbaar van 35 miljoen. Dit budget wordt grotendeels structureel ingezet voor scholen vanaf 7,0 fte basisformatie (middelgrote en grote scholen), en voor een deel niet-structureel toegekend aan scholen die minder dan 7,0 fte basisformatie hebben (kleine scholen).

Door het fusieproces in het basisonderwijs in het kader van Toerusting en Bereikbaarheid neemt het aantal scholen dat in aanmerking komt voor de structurele toekenning van extra taakrealisatie toe. Dit betekent dat het bedrag dat beschikbaar is voor de kleine scholen vermindert. De toename van het aantal middelgrote en grote scholen is van dien aard, dat vanaf 1 augustus 1996 ruim 3 miljoen gulden extra nodig is voor de scholen vanaf 7,0 fte.

Door de noodzakelijke verhoging van het budget voor de scholen vanaf 7,0 fte is het niet mogelijk voor de kleine scholen een structurele regeling te maken, zonder daarmee het totaal beschikbare budget van 35 miljoen te overschrijden.

2

Wat zijn de kosten van de in vraag 1 bedoelde regeling voor 1995/1996?

Met de regeling voor de kleine scholen met een basisformatie vanaf 4,0 t/m 5,9 fte die de enige school voor basisonderwijs van een bestuur zijn, is in 1995/1996 een bedrag van ruim 3 miljoen gulden gemoeid.

3

Maakt de clustering de formatieregeling niet onnodig ingewikkeld?

De clusterregeling zoals die voor 1995/1996 is geïntroduceerd, is voor de betrokken scholen niet ingewikkeld. De besturen van de clusterscholen hoeven niet zelf een berekening te maken, doch ontvangen van Cfi bericht voor hoeveel uur extra taakrealisatie zij in aanmerking komen. Van de besturen wordt alleen gevraagd aan te geven hoe de toe te kennen uren over de betrokken clusterscholen verdeeld moeten worden. De toekenning geschiedt vervolgens automatisch.

4

Wat zijn de geschatte kosten van de extra taakrealisatie die de clustering oplevert?

De kosten van de clusterregeling voor kleine scholen onder één bestuur bedragen in 1995/1996 ruim 4 miljoen gulden.

5

Waarom heeft de staatssecretaris niet gekozen voor de eenvoudige regeling: 2 uur extra taakrealisatie voor scholen met een basisformatie vanaf 4,0 t/m 5,9 fte?

Zie het antwoord op vraag 1.

6

Wat zouden de kosten zijn van de in vraag 5 bedoelde verbetering?

De kosten die gemoeid zijn met een structurele regeling van 2 uur extra taakrealisatie voor scholen met een basisformatie vanaf 4,0 t/m 5,9 fte (voor 1995/1996 ruim 7 miljoen gulden) zouden voor 1995/1996 nog wel vallen binnen het budget dat voor kleine scholen beschikbaar is. Voor 1996/1997 is met een dergelijke regeling circa 6 miljoen gulden gemoeid; voor de kleine scholen is dan echter slechts circa 5 miljoen beschikbaar.


XNoot
1

Samenstelling: Leden: Van der Vlies (SGP), M. M. H. Kamp (VVD), voorzitter, De Cloe (PvdA), Janmaat (CD), Van Gelder (PvdA), ondervoorzitter, Van de Camp (CDA), Boers-Wijnberg (CDA), Huys (PvdA), Mulder-van Dam (CDA), Hendriks (HDRK), Rabbae (GroenLinks), Jorritsma-van Oosten (D66), De Koning (D66), Koekkoek (CDA), J.M. de Vries (VVD), Hirsch Ballin (CDA), Liemburg (PvdA), Stellingwerf (RPF), Lambrechts (D66), Rijpstra (VVD), Cornielje (VVD), Cherribi (VVD), Dijksma (PvdA), Sterk (PvdA), Van Vliet (D66).

Plv. leden: Schutte (GPV), Dees (VVD), Valk (PvdA), Marijnissen (SP), Duivesteijn (PvdA), Beinema (CDA), Reitsma (CDA), Lilipaly (PvdA), Van der Hoeven (CDA), Verkerk (AOV), Sipkes (GroenLinks), Bakker (D66), Van 't Riet (D66), Deetman (CDA), Van Heemskerck Pillis-Duvekot (VVD), Lansink (CDA), Middel (PvdA), Leerkes (U55+), Versnel-Schmitz (D66), Essers (VVD), Korthals (VVD), Van Erp (VVD), Van Nieuwenhoven (PvdA), Van Zuijlen (PvdA), Verhagen (CDA).

Naar boven