23 249
Bangladesh/Flood Action Plan

nr. 6
BRIEF VAN DE MINISTER VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 30 januari 1996

Onder verwijzing naar mijn brief aan U d.d. 21 november j.l. (23 249, nr. 5), waarin ik een samenvatting gaf van de recente ontwikkelingen ten aanzien van het FAP, heb ik het genoegen U hierbij verslag te doen van de vierde FAP conferentie welke plaatsvond te Dhaka, Bangladesh, op 30 november en 1 december 1995.

De vierde FAP conferentie is constructief verlopen. Alle betrokken partijen, d.w.z. overheid, donoren, internationale organisaties, onderzoeksinstellingen en NGO's, hebben actief aan de conferentie deelgenomen. NGO's zijn door de overheid in de gelegenheid gesteld visies te presenteren op het gebied van bevolkingsparticipatie en milieu en zij hebben tevens als panellid deelgenomen aan de verschillende technische sessies. Mede dankzij de actieve opstelling van een aantal hunner hebben zich tijdens verschillende technische sessies interessante discussies ontsponnen. Opmerkelijk was de aandacht, ook van de zijde van de overheid, voor de noodzaak de bevolking in het besluitvormingsproces over de activiteiten binnen het FAP te betrekken. Verschillende sprekers wezen op de rol die NGO's als spreekbuis van arme en zwakke groeperingen in de samenleving in dit proces kunnen spelen. Hoewel NGO's gedurende de eerste fase van het FAP geen formele ontwikkelingspartners waren en veel kritiek hebben uitgeoefend op het FAP, hebben vertegenwoordigers van verschillende NGO's tijdens de recente conferentie kenbaar gemaakt betrokken te willen worden bij de tweede fase. De voorwaarde die zij aan participatie stellen is dat de bevolking wordt ingeschakeld tijdens alle fasen van de projectcyclus, inclusief de identificatie van projecten.

Na afloop van de conferentie heeft een donorvergadering plaatsgevonden die heeft geresulteerd in een gezamenlijke verklaring opgesteld door overheid en ontwikkelingspartners. Deze verklaring luidt als volgt:

1. De overheidsnotitie «Bangladesh Water and Flood Management Strategy» is een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van een coherent watersectorbeleid. De ontwikkelingspartners zijn verheugd dat de notitie tegemoet is gekomen aan zorgen die in het verleden zijn geuit met betrekking tot bevolkingsparticipatie, milieu en projectbeoordeling. De overheid heeft bevestigd dat de notitie van toepassing is op alle lopende projecten (waar mogelijk) en alle toekomstige watersectorprojecten.

2. De ontwikkelingpartners verwelkomen het samengaan van de Flood Plan Coordination Organisation (FPCO) met de Water Resources Planning Organisation (WARPO) en de verdere hervorming van de Bangladesh Water Development Board (BWDB). De overheid heeft ingestemd met het formuleren van een werkplan voor institutionele hervorming voor de gehele watersector. Dit plan zal een mechanisme verschaffen voor intersectorale planning en samenwerking tussen alle belanghebbenden in de watersector.

3. De ontwikkelingspartners zijn ingenomen met de beslissing van de overheid om de richtlijnen voor projectbeoordeling, Milieu Effect Rapportage en bevolkingsparticipatie uit te voeren voor alle activiteiten en investeringen in de watersector.

4. De ontwikkelingspartners waarderen de bereidheid van de overheid tot voortzetting en uitbreiding van de samenwerking met NGO's in de watersector en verwelkomen de toezegging van NGO's met de overheid in de watersector samen te willen werken. Zij verwelkomen tevens de toezegging van de overheid een mechanisme voor regelmatig overleg met NGO's te zullen opzetten en te zullen samenwerken met NGO's op het gebied van bevolkingsparticipatie, «cost recovery» en milieu in toekomstige watersectorprojecten.

5. De overheid en ontwikkelingspartners erkennen de noodzaak alle «stakeholders» (inclusief benadeelde groepen, overheidsinstanties, gekozen vertegenwoordigers van lokale overheden en NGO's) bij alle fasen van de projectcyclus te betrekken. De ontwikkelingspartners verwelkomen de eensgezinde benadering in de overheidsnotitie en NGO doelstellingen op het terrein van bevolkingsparticipatie.

6. De ontwikkelingpartners waarderen de nieuwe richtlijnen met betrekking tot landacquisitie en hervestiging, inclusief het volledig compenseren van verloren eigendommen en inkomen en het verlenen van assistentie aan benadeelde groepen bij het vinden van nieuwe bronnen van inkomsten. De overheid zal deze richtlijnen op alle lopende projecten (waar mogelijk) en alle toekomstige watersectorprojecten toepassen en prioriteit geven aan nog niet afgehandelde claims. Er zal in het bijzonder aandacht worden gegeven aan compenserende maatregelen in geval van schade aan visserij, milieu, navigatie, etc.

7. De ontwikkelingspartners ondersteunen en waarderen de toezegging van de overheid snelle en concrete stappen te zullen nemen om het publiek beter te informeren. Ze verwelkomen de in de overheidsnotitie aangekondigde plannen om een openbaar documentatie- en informatiecentrum voor de watersector bij WARPO op te zetten en informatiecentra bij BWDB projectkantoren.

8. De ontwikkelingspartners bevestigen dat zij afzonderlijk met de overheid van Bangladesh besprekingen zullen voeren over de financiering van nieuwe projecten.

Geconcludeerd mag voeren dat de watersector in Bangladesh zich ontwikkelt langs de lijnen van de aanbevelingen die de IOV in 1993 heeft gedaan ten aanzien van een eventuele betrokkenheid van Nederland bij een tweede fase van het FAP1 , namelijk:

– een duidelijke en expliciete doelgroeporiëntatie;

– een verdergaande integratie in de benadering waarbij effecten op milieu en visserij daadwerkelijk onderwerp worden van afweging, naast economische en civieltechnische factoren;

– een adequate institutionele inbedding van het FAP, inclusief bevolkingsparticipatie, flexibiliteit, interdisciplinaire opbouw, toenemende openheid, verbeterde voorlichting en sterk verbeterd leervermogen.

Op grond van de gesignaleerde positieve ontwikkelingen, de aanbevelingen van de IOV en het beleid zoals is uiteengezet in mijn brieven van 22 mei en 23 augustus 1995, stel ik vast dat het in de rede ligt dat Nederland blijft deelnemen aan het FAP na 1995.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

J. P. Pronk


XNoot
1

IOV. Het Flood Action Plan, Bangladesh. Den Haag, juni 1993; pp. 15–18.

Naar boven