22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3355 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 maart 2022

De Europese Commissie heeft afgelopen zomer een pakket wetgevende voorstellen uitgebracht op het gebied van het voorkomen van het gebruik van het financiële stelsel voor witwassen en terrorismefinanciering (anti-money laundering/countering the financing of terrorism; AML/CFT). Een onderdeel van dit pakket betreft een verordening ter oprichting van een nieuwe autoriteit op het gebied van AML/CFT: de Authority for Anti-Money Laundering and Countering of Financing of Terrorism (AMLA). Uw Kamer heeft BNC fiches ontvangen over dit wetgevende pakket van de Europese Commissie.1

Nederland heeft meermaals opgeroepen tot de oprichting van een Europese AML/CFT-toezichthouder ter versterking van de effectiviteit van het AML/CFT-raamwerk van de Europese Unie. Het kabinet verwelkomt dan ook het voorstel voor de oprichting van AMLA.

Samen met een aantal andere lidstaten (Duitsland, Oostenrijk, Italië en Spanje) heeft Nederland op expertniveau een technisch non-paper opgesteld met betrekking tot een tweetal artikelen uit de verordening. Hiermee wordt beoogd de effectiviteit van AMLA te verhogen ten opzichte van het voorstel van de Europese Commissie. Bijgaand ontvangt uw Kamer, mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid, dit non-paper2.

De Minister van Financiën, S.A.M. Kaag


X Noot
1

Kamerstuk 22 112, nrs. 3202, 3203 en 3205.

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven