22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3224 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 november 2021

Bijgaand stuur ik u een verklaring over het European Payment Initiative (EPI) die Nederland samen België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Polen en Spanje heeft uitgebracht1. EPI is een initiatief van 33 Europese banken uit de genoemde landen, met als doel om een pan-EU-betaalsysteem en interbancair netwerk te creëren. EPI richt zich in eerste instantie op het aanbieden van een fysieke betaalkaart en digitale betaalmogelijkheden. Deze betaalmiddelen moeten in de gehele EU gebruikt kunnen worden.

Het kabinet steunt dit initiatief omdat het hierin een mogelijke bijdrage ziet aan een veilig, efficiënt, toegankelijk en betaalbaar betaalsysteem. Hoewel er met de invoering van de euro en verschillende initiatieven voor de harmonisatie van de betaalmarkt belangrijke stappen zijn gezet, is er nog steeds sprake van fragmentatie en is het bijvoorbeeld niet altijd mogelijk om met Nederlandse betaalkaarten in andere landen te betalen. Ook wordt een digitale betaalmogelijkheid als iDeal maar heel weinig aangeboden als betaalmiddel in het buitenland. Daarnaast kan EPI de afhankelijkheid van partijen buiten de EU verminderen. Op dit moment is de Europese betaalmarkt voor een groot deel afhankelijk van diensten van bedrijven van buiten de EU, wat de strategische autonomie van de EU aantast. Om deze redenen verwelkomt het kabinet dit initiatief.

In de verklaring staat dat de voordelen van EPI het meest kunnen worden benut wanneer het een EU-brede reikwijdte heeft. De betrokken lidstaten moedigen daarom bank- en betaalpartijen uit andere lidstaten op om zich bij het initiatief aan te sluiten.

Desalniettemin benadrukken de ondertekenaars van de verklaring dat EPI een privaat initiatief is in een open en eerlijke interne markt voor betalingen, dat niet anders behandeld wordt dan andere private initiatieven.

Het kabinet blijft met interesse de ontwikkelingen rondom EPI volgen.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven