22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3024 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 januari 2021

De Europese Commissie heeft op 1 oktober 2020 een publieke consultatie geopend over de herziening voor het EU ETS luchtvaart. De herziening van het EU ETS luchtvaart is onderdeel van het bredere wetgevingspakket van de Europese Green Deal. De consultatie is ter voorbereiding op de daadwerkelijke onderhandelingen, die zullen volgen op het nog te publiceren voorstel van de Commissie. Naar verwachting zal dit voorstel in het tweede kwartaal van 2021 gepubliceerd worden. Uw Kamer wordt geïnformeerd over het voorstel van de Commissie via het BNC-fiche, waarna de onderhandelingen zullen starten.

De publieke consultatie legt verschillende opties voor hoe het EU ETS en CORSIA naast elkaar zullen, of kunnen, voortbestaan en gaat in op het verminderen van het aandeel gratis rechten voor de luchtvaart. De Nederlandse regering voorziet graag een voorstel van de Commissie waarin het EU ETS en CORSIA naast elkaar voort zullen bestaan. Daarbij wordt het uitfaseren van de gratis rechten voor luchtvaart gesteund.

Hierbij stuur ik u de reactie op de publieke consultatie over de herziening van het EU ETS luchtvaart1. De reactie stuur ik mede namens de Minister van Economische Zaken en Klimaat.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven