22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3006 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 januari 2021

De vaste commissie voor Financiën heeft op 9 december 2020 de Staatssecretaris van Financiën gevraagd naar de Nederlandse inbreng op de openbare raadplegingen ten aanzien van het Pan-Europese Persoonlijke Pensioenproduct (PEPP). De griffier heeft per brief het verzoek van de vaste commissie overgebracht om «de commissie te laten weten of u van plan bent daarop een inbreng te leveren en, indien dat het geval is, [...] deze met de Kamer te delen

De eerste openbare raadpleging heeft betrekking op informatie die PEPP-aanbieders bij hun nationale toezichthouders dienen aan te leveren. De tweede openbare raadpleging heeft betrekking op voorwaarden waaronder EIOPA (tijdelijk) mag interveniëren in de markt voor PEPP-producten. De in de raadplegingen voorgestelde gedelegeerde handelingen zijn een nadere uitwerking van de artikelen 40.9 en 65.9 in de PEPP-verordening1, bedoeld ter bescherming van de PEPP-spaarder. De handelingen zijn gebaseerd op technisch advies van EIOPA, waaraan ook de AFM heeft deelgenomen.

Nederland heeft geen inbreng op de openbare raadpleging van de Europese Commissie geleverd. De voorgestelde gedelegeerde handelingen vormen een technische, neutrale nadere invulling van de opdracht waartoe de verordening de Europese Commissie verplicht.

Met deze brief hoop ik u voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Verordening (EU) 2019/1238 van het Europees parlement en de Raad van 20 juni 2019 inzake een pan-Europees persoonlijk pensioenproduct (PEPP)

Naar boven