22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 2570 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 juni 2018

Graag antwoord ik uw Kamer, mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken, op het verzoek van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 24 mei jl. om het BNC-fiche over de voorstellen van de Europese Commissie voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor de jaren 2021–2027 versneld (binnen drie weken) na het verschijnen daarvan aan de Kamer te sturen. In die brief geeft de vaste commissie ook aan een behandelvoorbehoud te willen instellen bij deze voorstellen.

De GLB-voorstellen maken deel uit van een pakket van circa 40 voorstellen die, ook budgettair, nadere uitwerking geven aan de voorstellen van de Europese Commissie voor het Meerjarig Financieel Kader (MFK) voor de jaren 2021–2028. Zoals aangegeven in de brief van ministers Blok en Hoekstra met de kabinetsappreciatie van de MFK-voorstellen zullen conform de met uw Kamer gemaakte afspraken voor de betreffende Commissievoorstellen, waaronder die voor het GLB, BNC-fiches worden opgesteld. Gelet op zowel de omvang als de complexiteit van de voorstellen zal het kabinet hiervoor de volledige 6 weken nodig hebben om een gedegen en goed afgewogen inzet van het kabinet te formulieren. Daarbij is van belang dat er raakvlakken zijn tussen bijvoorbeeld de GLB-voorstellen en die voor het structuur- en kennisbeleid, zodat het ook daarom niet goed mogelijk is om afzonderlijke voorstellen sneller af te doen. Gezien de complexiteit en reikwijdte van het hele pakket acht het kabinet het niet verantwoord om een kortere periode voor de behandeling te hanteren.

Ten aanzien van het behandelvoorbehoud merkt de regering op dat de onderhandelingen over de GLB-voorstellen naar verwachting lange tijd zullen duren en dat dit tijdpad uw Kamer ruime mogelijkheden biedt om met de regering over de gewenste koers te spreken. Voor het zomerreces zullen de besprekingen in de Raad vooral bestaan uit toelichting van de Europese Commissie op de voorstellen en gelegenheid voor de lidstaten voor het stellen van vragen. Mocht dat onverhoopt toch anders zijn dan wordt uw Kamer vanzelfsprekend direct geïnformeerd.

Gezien het belang van de GLB-voorstellen zal ik uiteraard graag kort na het zomerreces een algemeen overleg met uw Kamer voeren over de voorstellen en de inzet van het kabinet.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven