22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 2116 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 maart 2016

Tijdens het VAO over de voorstellen van de Europese Unie ter uitvoering van de BEPS-afspraken (ATAP-voorstellen) op 22 maart jl. (Handelingen II 2015/16, nr. 67, item 29) heb ik met uw Kamer gesproken over een motie ingediend door de leden Neppérus c.s. inzake een impact assessment van de switch-overbepaling (Kamerstuk 22 112, nr. 2086).

Ik hecht eraan te benadrukken dat het de ambitie is van Nederland om te komen tot een zo breed mogelijk akkoord op een pakket met maatregelen tegen belastingontwijking. Het Nederlandse EU-voorzitterschap is daarom gestart met het bespreken van het richtlijnvoorstel in zijn geheel zoals voorgesteld door de Commissie.

Mocht de genoemde motie worden aangenomen en een finaal voorstel nog steeds een ongewijzigde switch-overbepaling bevatten die de Nederlandse deelnemingsvrijstelling raakt, dan zal Nederland aandringen op een impact assessment als voorwaarde voor een akkoord.

In alle gevallen hecht het kabinet eraan – ook al op basis van gedane toezeggingen – een finale Nederlandse inzet over het richtlijnvoorstel eerst te bespreken met uw Kamer voor besluitvorming plaatsvindt in de Ecofinraad.

Mede namens de Minister van Financiën, De Staatssecretaris van Financiën, E.D. Wiebes

Naar boven