Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2009-2010 | 21501-33 nr. 270 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2009-2010 | 21501-33 nr. 270 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 6 april 2010
Bijgaand wordt u aangeboden de geannoteerde agenda ten behoeve van de informele VTE-Raad over telecom, die van 18–21 april a.s. bijeen zal komen in Granada, Spanje.
Naast presentaties van Commissaris Kroes en sprekers uit het veld, zal op informele basis van gedachten worden gewisseld over de toekomst van het Europese telecom- en ICT-beleid, vooruitlopend op het uitbrengen van de nieuwe Digitale Agenda voor Europa door de Europese Commissie.
Tijdens het Algemeen Overleg van 16 december jl. heeft voormalig staatssecretaris van Economische Zaken Heemskerk uw Kamer, op verzoek van het lid Atsma, toegezegd een actualisatie van de nationale ICT-agenda vóór het mondiale World Congress on ICT 2010 (WCIT 2010) toe te zenden.
Dit congres, een officiële bijeenkomst van het Spaanse EU-voorzitterschap, vindt plaats in Amsterdam van 25–27 mei a.s. Gezien de demissionaire status van het kabinet ligt het formuleren van een nieuwe visie voor het Nederlandse ICT-beleid op dit moment niet in de rede.
Tot slot wil ik de leden van uw vaste commissie voor Economische Zaken alvast van harte uitnodigen om deel te nemen aan het WCIT. De leden zullen hiervoor nog een persoonlijke uitnodiging ontvangen.
De minister van Economische Zaken
M. J. A. van der Hoeven
Aanleiding
Het Spaanse voorzitterschap stelt de informele bijeenkomst in Granada op 19 april geheel in het teken van de binnenkort te verschijnen Europese Digitale Agenda. Deze nieuwe strategie van de hand van de Europese Commissie zal naar verwachting op 27 april as. verschijnen in de vorm van een mededeling «Een digitale agenda voor Europa». De Raad zal vooruitlopend op de voorstellen van de Commissie op informele basis van gedachten wisselen over de digitale toekomst van Europa. Het voorzitterschap zal daartoe een non-paper ter tafel brengen als basis voor discussie. Mede gebaseerd op dit paper zal het voorzitterschap een voorstel doen voor een bijbehorende Ministeriële Verklaring als steunbetuiging aan de nieuwe strategie.
Mededeling Commissie Digitale Agenda
De mededeling van de Commissie zal een visie op hoofdlijnen voor het telecom- en ICT-beleid schetsen, waaruit in de komende periode op tal van deelterreinen concrete voorstellen zullen volgen. Op 31 mei 2010 is het aan de Europese ministers voor telecom- en ICT-beleid om op politiek niveau een eerste reactie op de nieuwe agenda te geven, tijdens de eerstvolgende formele VTE-Raad in Brussel. Deze Raadsformatie zal dan een overeenkomstige resolutie over de dan verschenen Digitale Agenda bespreken en aannemen. De nieuwe Digitale Agenda is daarnaast een van de prioriteiten binnen de Europa 2020 strategie, de opvolger van de Lissabonstrategie.
Non-paper voorzitterschap
In afwachting van de mededeling van de Europese Commissie spreekt de informele Raad over de toekomst van het Europese telecom- en ICT-beleid aan de hand van een eigen non-paper van het voorzitterschap. Dit non-paper verwoordt op een aantal onderdelen het staande beleid en toekomstige uitdagingen, zoals infrastructuurkwesties, vragen van veiligheid en vertrouwen, het bewerkstelligen van een digitale interne markt en de inzet van ICT om duurzaamheiddoelstellingen te realiseren.
Nederlandse inzet
Nederland heeft bijzondere belangstelling voor de nieuwe Digitale Agenda. Het was onder Nederlands voorzitterschap in 2004 dat de huidige ICT-strategie i2010 tot ontwikkeling kwam. Deze strategie heeft voor Europa grote waarde gehad door een integrale visie te bieden op de talrijke deelterreinen die het telecom- en ICT-beleid rijk is. De noodzaak om deze beleidsterreinen integraal te benaderen is in het licht van het hoge tempo waarin de telecom- en ICT-sector zijn ontwikkeld alleen maar toegenomen. Daarom is Nederland verheugd dat opvolging zal worden gegeven aan i2010 en dat de EU2020 strategie als opvolger van de Lissabonstrategie een prominente plaats inruimt voor de Europese Digitale Agenda. Deze identificeert de digitale agenda als een separate prioriteit en onderstreept het belang van ICT voor slimme, duurzame en inclusieve groei.
Het kabinet onderschrijft dit belang van ICT als drijvende kracht van groei, werkgelegenheid en innovatie in Europa. Ook de duurzame kant van ICT wordt daarbij niet uit het oog verloren, bijvoorbeeld bij het streven naar energiezuinigheid en CO2-reductie met behulp van slimme ICT-oplossingen. Digitale vaardigheden zijn tegenwoordig verder essentieel om (beter) gekwalificeerd werk te vinden en volledig aan de maatschappij deel te kunnen nemen. Deze zijn daarom zowel vanuit maatschappelijke als economisch oogpunt onontbeerlijk geworden.
Nederland heeft daarnaast bijzondere belangstelling voor de nieuwe agenda omdat deze net voor het 17e World Congress on Information Technology, WCIT2010 van 25–27 mei verschijnt. Dit congres wordt georganiseerd door het Nederlandse ICT bedrijfsleven (ICT Office), het Rijk en de gemeente Amsterdam.
Het congres vindt plaats onder auspiciën van Spaanse voorzitterschap en de Europese Commissie als co-sponsor en zal plaatsvinden in Amsterdam. Het congres zal een platform bieden voor de mondiale en bredere lancering van de Digitale Agenda. Tijdens WCIT zullen elementen van de Digitale Agenda door Commissaris voor de Digitale Agenda Kroes worden gepresenteerd en zal zij optreden als hoofdspreker. De conferentie brengt prominente leden uit de zakelijke, bestuurlijke en wetenschappelijke wereld bij elkaar.
Het centrale thema van het congres luidt «Challenges of Change: The Digital Road to Recovery». Het sluitstuk van de drie dagen is de presentatie van de zogenaamde «Verklaring van Amsterdam» door de deelnemers aan WCIT. In aanloop naar en tijdens WCIT kunnen via de WCIT internetsite initiatieven worden aangemeld. De Verklaring van Amsterdam zal tonen hoe de uitdagingen van de Europese Digitale Agenda op mondiaal niveau met concrete initiatieven worden opgepakt. Het is de bedoeling om de resultaten van de Verklaring van Amsterdam over te dragen aan Canada, dat op weg naar het volgende WCIT 2012 in Montreal aan de slag kan met de resultaten.
Met het verschijnen van de agenda zelf op 27 april a.s. zal moeten blijken in hoeverre deze visie wordt vertaald in concrete voorstellen, alsmede welke sturingsfilosofie hieraan gekoppeld wordt. Nederland zal tijdens de informele Raad en bij de implementatie van de Digitale Agenda aangeven prioriteit te willen geven aan de volgende onderwerpen:
• Een goede balans tussen het stimuleren van nieuwe en snelle breedbandnetwerken en de toegang van derden tot die netwerken. Nationale verschillen moeten hun weerslag kunnen vinden in een toekomstige Europese breedbandstrategie. Datzelfde geldt voor het Europese spectrumbeleid, waar verdergaande harmonisatie steeds opnieuw op zijn merites moet worden bezien.
• Het ontwikkelen van een raamwerk voor de ICT-industrie om zijn energie-efficiency te verhogen en ICT slim in te zetten om energie te besparen en CO2 uitstoot te reduceren in de overige sectoren van de economie en maatschappij. Met name ICT-toepassingen die het bedrijfsleven helpen om duurzame groei te realiseren moeten worden gestimuleerd.
• Het krachtig stimuleren van open standaarden om interoperabiliteit van interactieve e-government diensten voor burgers en bedrijven in de EU te bereiken.
• Het zoeken van (nieuwe) balans tussen het grootschalig gebruik van digitale content en de belangen van de makers van die content. Deze moeten met elkaar in evenwicht zijn om de creativiteit van zowel gebruikers als makers te stimuleren. Een nieuw evenwicht is nodig om een digitale interne markt te kunnen realiseren.
• De verschuiving van operationele ICT vaardigheden (knoppenkunde) naar strategische vaardigen zodat mensen in economische en maatschappelijke zin meer uit ICT halen.
• Het verhogen van het rendement uit de Europese onderzoeksbudgetten voor ICT-innovatie door het harmoniseren en versimpelen van de procedures en het opzetten van een echt «user driven» stimuleringsinstrument t.b.v. potentieel nieuwe spelers op de mondiale ICT-markt.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-21501-33-270.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.