21 501-32 Landbouw- en Visserijraad

Nr. 763 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 januari 2014

Dinsdag 28 januari jl. is na een lange reeks onderhandelingen in de triloog een politiek akkoord op hoofdlijnen bereikt tussen de Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie over de verordening voor het Europees Fonds Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV). Dit politieke akkoord zal de komende weken worden verwerkt in een definitief voorstel voor het EFMZV, waarover zowel de Raad als het Europees Parlement dan formeel moeten besluiten.

De details van het akkoord zijn op dit moment niet bekend. Dat geldt temeer daar over een aantal punten nog verder overleg plaatsvindt. Ik zal uw Kamer zo spoedig mogelijk informeren over deze uitkomsten.

EFMZV-pulsvisserij

Voor Nederland is het artikel in de verordening op basis waarvan de pulsvisserij in een lidstaat kan worden verhoogd tot 10% van de boomkorvloot een cruciaal onderdeel van het akkoord. Daarover vindt nog overleg plaats. Zoals uw Kamer bekend is, heeft Nederland in 2012 bewerkstelligd dat dit artikel aan de EFMZV-verordening wordt toegevoegd. Het Europees Parlement heeft in zijn eerste lezing oktober jl. geen amendementen opgevoerd in relatie tot de pulsvisserij, noch in negatieve noch in positieve zin. Niettemin is er deze week in de triloog discussie ontstaan over het pulsartikel. In reactie hierop heb ik zowel Commissaris Damanaki als mijn Griekse ambtsgenoot als Raadsvoorzitter onmiddellijk een brief gestuurd om het belang van de uitbreiding voor Nederland te onderstrepen en aangedrongen op het vasthouden aan het akkoord in de Visserijraad. Commissaris Damanaki heeft in reactie haar steun uitgesproken voor vasthouden aan dit akkoord op dit punt.

Mijn inzet blijft er deze dagen volledig op gericht de beoogde verhoging van het percentage pulsvisserij via de EFMZV-verordening zijn beslag te laten krijgen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven