21 501-32 Landbouw- en Visserijraad

Nr. 1082 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 februari 2018

Met deze brief informeer ik u over de onderwerpen die naar verwachting geagendeerd zullen worden voor de Landbouw- en Visserijraad die 19 februari a.s. plaatsvindt in Brussel (CM1375/18). Tot op heden is er geen definitieve agenda beschikbaar.

Daarnaast informeer ik uw Kamer in deze brief over de stand van zaken van de rechtstreekse betalingen door RVO.nl in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Geagendeerde onderwerpen op de Raad

Toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Informatie van de Europese Commissie en gedachtewisseling

Tijdens de Raad zal, vergelijkbaar met Raad van 29 januari jl., een volgende thematische gedachtewisseling plaatsvinden naar aanleiding van de op 29 november 2017 door de Europese Commissie gepubliceerde Mededeling over de hervorming van het GLB.

Uw Kamer heeft op 19 januari jl. een eerste appreciatie van de Mededeling in de vorm van het BNC-fiche ontvangen (Kamerstuk 22 112, nr. 2468). Wetgevingsvoorstellen voor het nieuwe GLB zal de Europese Commissie presenteren binnen enkele weken nadat de voorstellen voor het nieuwe Meerjarig Financieel Kader (MFK) zullen worden gepubliceerd. Dat laatste is nu voorzien op 29 mei a.s.

De Raad zal op 19 februari a.s. van gedachten wisselen over de rol en betekenis van directe betalingen en de bijdragen van het GLB aan milieu-, natuur- en klimaatdoelen. Op deze thema’s zal ik de positie van het kabinet verwoorden, in lijn met het BNC-fiche. Inzet van Nederland is dat het GLB minder gericht moet worden op inkomensondersteuning en meer op innovatie, duurzaamheid, voedselzekerheid en voedselveiligheid. Nederland steunt dan ook voorstellen die erop gericht zijn directe betalingen in te zetten als prestatiebetalingen voor maatschappelijke diensten. Deze inzet moet bewerkstelligen dat via het GLB meer en effectiever wordt bijgedragen aan de realisatie van natuur-, milieu- en klimaatdoelen en aan maatschappelijke opgaven op het gebied van onder meer biodiversiteit, cultuurlandschap en dierenwelzijn. Nederland kan voorstellen gericht op externe convergentie van de directe betalingen niet steunen. Onder andere arbeidskosten en grondprijzen lopen in de EU sterk uiteen, een vast bedrag per hectare in de hele EU doet daaraan op geen enkele wijze recht. Het is ongewenst dat aanvullend op lagere GLB-steun voor boeren ten gevolge van Brexit er een extra krimp van inkomens zou ontstaan ten gevolge van de gelijktrekking van het budget voor directe betalingen per hectare op EU-niveau.

Tijdens de lunch is een informele gedachtewisseling voorzien over de financiering van het GLB. Zoals ik uw Kamer eerder aangegeven heb, zal ik inbrengen dat Nederland niet vooruit wil lopen op de presentatie van de voorstellen voor het nieuwe MFK. De besluitvorming over de financiering van het GLB is onderdeel van de besluitvorming over het MFK en vindt plaats in de Raad Algemene Zaken en de Europese Raad. Ik zal deze positie dan ook in de komende Raad innemen en toelichten.

Eiwitplan van de EU

Informatie van de Europese Commissie

De Europese Commissie zal de lidstaten informeren over de stappen die zij zal zetten om een EU-eiwitplan op te stellen. Het plan zal eind 2018 worden gepubliceerd. Ik vind het van belang dat de EU minder afhankelijk wordt van de import van eiwitrijke gewassen van buiten Europa. Ook is het van belang dat eiwitgewassen verder verduurzaamd worden. Daarom verwelkom ik het initiatief van de Europese Commissie om een EU-eiwitplan op te stellen. In de Raad zal ik aangeven dat ik voorstander ben van gezamenlijke Europese onderzoeksprogramma’s rond veredeling, zodat rassen eiwitgewassen worden ontwikkeld die kunnen groeien onder Europese omstandigheden.

Herziening van de EU-strategie voor de bio-economie en de rol van de landbouwsector

Gedachtewisseling

De Europese bio-economiestrategie uit 20121 zal in het derde kwartaal van 2018 herzien worden. De bio-economie omvat alle productie van biomassa (landbouw, bosbouw, mariene productie) en de producten die daarmee gemaakt worden (voedsel, bio-based producten en bio-energie). De evaluatie van de huidige strategie2 gaf aan dat er veel vooruitgang was op het gebied van onderzoek en innovatie, en dat veel lidstaten de strategie vertaald hebben in een nationale strategie. De Europese strategie wordt herzien om beter aan te sluiten bij technologische ontwikkelingen en de toenemende aandacht voor circulaire economie en om de rol van de primaire producent in de bio-economie te versterken.

De gedachtewisseling in de Raad zal gericht zijn op de rol van de landbouw in de bio-economie en de vraag hoe de strategie kan zorgen voor een duurzame circulaire economie en meer kansen voor primaire producenten. Nederland is voorstander van een meer integrale kijk op productie van biomassa en de producten die er uit voortkomen. Van belang zijn een goede verbinding met de circulaire economie, het stimuleren van innovatie, heldere duurzaamheidsprincipes, gebruik van voorbeelden uit de nationale bio-economiestrategieën (zoals Green Deals) en een goede samenhang met ander Europees beleid. Ik zal er in de Raad voor pleiten dat het Manifest van het Europese bio-economiepanel3 wordt gebruikt als richtinggevend bij de ontwikkeling van de nieuwe strategie. Ik zal de inzet op het versterken van de positie van primaire producenten in de bio-economieketen verwelkomen. We moeten deze producenten beter betrekken bij kennis- en innovatiefondsen, samenwerking tussen bedrijfsleven, onderzoeksinstellingen en de overheid stimuleren en het bewustzijn van de kansen in de bio-economie vergroten. Dit gebeurt in Nederland o.a. bij de topsectoren. Ook stimuleert de rijksoverheid activiteiten op regionaal niveau, waar de meeste implementatie plaatsvindt.

Stand van zaken betaling BBR en ANLB

RVO.nl heeft per eind januari 2018 95,8% van de aanvragers een besluit gestuurd in het kader van de basisbetalingsregeling (BBR), waarvan het overgrote deel een toekenning van de betaling betrof. De betalingen lopen hiermee iets voor op het schema dat in de brief van 24 oktober jl. (Kamerstuk 28 625, nr. 251) aan uw Kamer is gepresenteerd. Naast de BBR zijn in januari ook de betalingen voor het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLB) volgens schema opgestart.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven