21 501-32 Landbouw- en Visserijraad

Nr. 1016 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 mei 2017

Op 13 april 2017 heeft de vaste commissie voor Economische Zaken mij verzocht uw Kamer te informeren over de stand van zaken met betrekking tot het proefproject met e-CMR.

Ik heb aangegeven bereid te zijn om ruimte te bieden aan een proef met e-CMR als alternatief voor de AGR/GPS-verplichting voor de export van behandelde vaste dierlijke meststoffen, die sinds 1 januari 2017 van kracht is. Over de opzet en de inrichting van het proefproject vindt overleg plaats met betrokken partijen, waaronder de eigenaars van e-CMR. Het doel van het proefproject is te beoordelen of e-CMR de doelen van de regelgeving afdoende kan waarborgen met minimaal dezelfde mate van betrouwbaarheid als het huidige AGR/GPS-systeem en of de handhavende diensten de handhaving ook op dit nieuwe instrument kunnen baseren.

Voor het proefproject van start kan gaan, is het van belang dat een aantal aanbevelingen uit het rapport, dat in opdracht van de ontwikkelaars is gemaakt, over de betrouwbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van e-CMR wordt opgevolgd. Uit het rapport bleek dat de betrouwbaarheid van e-CMR nog onvoldoende was geborgd en dat het systeem nog teveel mogelijkheden voor manipulatie bevatte. Het instrument moet in technische zin geoptimaliseerd zijn voordat een proefproject kan worden uitgevoerd. Parallel aan deze technische optimalisatie wordt de opzet en de inrichting van het proefproject vormgegeven.

Een exacte tijdsplanning voor het proefproject is op dit moment niet te geven.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven