21 501-31 Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 554 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 april 2020

Hierbij bied ik u mede namens de Minister voor Medische Zorg en Sport het Verslag Schriftelijk Overleg aan met betrekking tot de extra informele videoconferentie van EU-gezondheidsministers van 15 april jl. aan.

Tevens bied ik u hierbij het verslag aan van deze informele videoconferentie.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Verslag informele videoconferentie EU gezondheidsministers, 15 april 2020

De extra informele videoconferentie van EU-gezondheidsministers van 15 april jl. stond in het teken van de mogelijkheden voor coördinatie van afschaling van Coronamaatregelen op het vlak van volksgezondheid.

Diverse lidstaten meldden een stabilisatie van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en bezetting van de intensive care. Voor sommige landen is dat een reden om voorzichtige en beperkte versoepeling van maatregelen aan te kondigen, terwijl andere lidstaten dit op dit moment (nog) niet overwegen. Lidstaten verwelkomden de op 15 april jl. gepubliceerde Routekaart van de Europese Commissie voor de afbouw van lockdown-maatregelen en benadrukten het belang van goed onderbouwde criteria die behulpzaam kunnen zijn bij de besluitvorming over afschalingsmaatregelen. Lidstaten wezen er hierbij op dat coördinatie nodig is, maar dat lidstaten hun besluiten altijd zullen baseren op de nationale context met betrekking tot de zorgcapaciteit en de epidemiologische situatie. Communicatie tussen met name buurlanden werd dikwijls genoemd als een belangrijke factor. Diverse lidstaten riepen op het verloop van de pandemie en de maatregelen goed te blijven monitoren om een tweede golf van besmettingen te voorkomen. Lidstaten meldden verder dat de voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en ventilatoren nog steeds een grote zorg is in de Europese Unie. Ook riepen lidstaten op tot internationale samenwerking bij het ontwikkelen van een vaccin en de productie daarvan.

Nederland riep tijdens haar interventie op tot een gedeeld afwegingskader voor het afschalen van maatregelen. Dit kan lidstaten ondersteunen om op basis van de nationale situatie maatregelen te versoepelen op enig moment. Nederland acht onderlinge communicatie daarover tussen lidstaten, en tussen buurlanden in het bijzonder, cruciaal. Nederland sprak waardering uit voor de Routekaart die voorzitter van de Europese Commissie en voorzitter van de Europese Raad op 15 april jl. hebben gepresenteerd om een gecoördineerde aanpak van het afbouwen van zogenaamde lockdownmaatregelen mogelijk te maken. Nederland gaf een toelichting op de wijze waarop het kabinet op dit moment werkt aan besluitvorming over een intelligente weg terug uit deze intelligente lockdown. De criteria die de Europese Commissie adviseert sluiten hier goed op aan. Nederland dankte de Europese Commissie in dit kader voor het faciliteren van een Toolbox die een pan-Europese aanpak voor het gebruik van apps bij de bestrijding van COVID-19 ondersteunt. De Toolbox is een handleiding met overeengekomen principes die landen (vrijwillig) kunnen gebruiken bij de ontwikkeling en selectie van potentiële apps. Belangrijk aspecten daarin zijn de waarborg voor privacy en informatiebeveiliging en de mogelijkheid voor grensoverschrijdende interoperabiliteit. Nederland heeft maximaal rekening gehouden met de principes uit de Europese Toolbox in de uitnodiging en de randvoorwaarden voor de ontwikkeling van tracing apps in Nederland. Voorts vroeg Nederland wederom aandacht voor het beslechten van interne Europese handelsbelemmeringen voor medische producten (waaronder persoonlijke beschermingsmiddelen en geneesmiddelen). Solidariteit tussen lidstaten acht Nederland in tijden van crisis cruciaal.

Vice-voorzitter Schinas lichtte de genoemde Routekaart voor de afbouw van lockdown-maatregelen toe en riep specifiek op tot Europese coördinatie ten aanzien van persoonlijke beschermingsmiddelen, grensoverschrijdend patientenverkeer en grenscontroles. Voorts stond hij stil bij de ondersteuning vanuit de EC aan derde landen met zwakke zorgsystemen en vroeg aandacht voor de pledging conferentie voor ontwikkeling en productie van een vaccin. De EC organiseert deze conferentie op 4 mei a.s. in samenwerking met G20, G7, CEPI, WHO en diverse private fondsen.

Commissaris Kyriakides (Gezondheid) sprak over de inspanningen van de EC ten aanzien van leveringszekerheid van geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen die relevant voor de huidige pandemie zijn. Zij gaf een stand van zaken van het Joint Procurement Initiative en de gesprekken die gaande zijn met belangrijke toeleverancier India. Kyriakides riep stevig op om exportbeperkingen voor medische goederen binnen de Unie op te heffen en als lidstaten niet over te gaan tot het aanleggen van disproportionele voorraden.

Naar boven