21 501-20 Europese Raad

Nr. 1139 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 juli 2016

Hierbij stuur ik u, mede namens de Minister van Financiën, een non-paper met de Nederlandse inbreng voor de tussentijdse evaluatie van het Meerjarig Financieel Kader (MFK)1. Dit non-paper wordt ook aangeboden aan de vicevoorzitter van de Europese Commissie Georgieva, die verantwoordelijk is voor de tussentijdse evaluatie, en wordt eveneens gedeeld met de overige EU-lidstaten. Naast Nederland versturen ook andere lidstaten een nationale inzet aan de Europese Commissie. De lidstaten trachten met deze werkwijze hun ideeën ten aanzien van de tussentijdse evaluatie bij de Europese Commissie voor het voetlicht te brengen.

Zoals vastgelegd in de MFK-verordening2, dient de Europese Commissie uiterlijk eind 2016 een tussentijdse evaluatie – de zogenoemde mid-term review – van het MFK te presenteren. De tussentijdse evaluatie beoordeelt het functioneren van het MFK, rekening houdend met de huidige economische ontwikkelingen. Ook de herziening van de allocatie van de nationale enveloppen voor het Cohesiebeleid maakt deel uit van de evaluatie. Deze herziening is reeds toegelicht in de Kamerbrief over het voorstel voor de Europese begroting voor 2017.3

De Europese Commissie kan op basis van de tussentijdse evaluatie voorstellen doen die van toepassing zullen zijn op de resterende jaren van dit MFK. Deze voorstellen zullen vervolgens worden voorgelegd aan de Raad en het Europees parlement. De Nederlandse inbreng heeft betrekking op eventuele voorstellen voor de resterende jaren van het huidige MFK. Het volgende kabinet zal de Nederlandse inzet voor de onderhandelingen voor het volgende MFK vaststellen.

Nadat de Europese Commissie de tussentijdse evaluatie heeft gepresenteerd, wordt uw Kamer geïnformeerd over de voorstellen en de Nederlandse appreciatie en inzet.

Ik hoop uw Kamer hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Zie artikel 2 van COUNCIL REGULATION (EU, EURATOM) No 1311/2013 of 2 December 2013 laying down the multiannual financial framework for the years 2014–2020

X Noot
3

Kamerstuk 21 501–03, nr. 97

Naar boven