21 501-14
Energieraad

nr. 30
BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

's-Gravenhage, 18 januari 1996

Onderstaand treft u het verslag aan van de Energieraad van 20 december 1995

1. Gewijzigd voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende gemeenschappelijke regels voor de interne markt voor elektriciteit.

Het op tafel liggende compromisvoorstel van het Spaans voorzitterschap waarin de raadsconclusies van de Energieraad van juni jl. zijn verwerkt, heeft niet geleid tot een gemeenschappelijk standpunt of Raadsconclusies. Het belangrijkste knelpunt in het compromisvoorstel, namelijk de vrijheid van distributiebedrijven om buiten de exclusieve koper om in te kopen of te importeren, is niet opgelost. Frankrijk en Duitsland staan hier lijnrecht tegenover elkaar. Frankrijk wenste het systeem van de exclusieve koper zoveel mogelijk in te kaderen, terwijl Duitsland van mening was voldoende concessies te hebben gedaan en volledige opening wenste van de energiemarkten in alle lidstaten. Gezien de binnenlandse politieke ontwikkelingen in beide landen was er weinig bewegingsruimte. Uiteindelijk zijn er voorzitterschapsconclusies gekomen waarin wordt onderstreept dat het van groot belang is dat het dossier onder Italiaans voorzitterschap wordt afgerond. Tevens wordt in de conclusies gesproken over een mogelijke ingelaste Energieraad begin 1996 waarin een gemeenschappelijk standpunt bereikt zou moeten worden. Deze Raad zou plaatsvinden ná de Informele Energieraad begin februari in Bologna.

2. Mededeling van de commissie over de gasvoorziening en de vooruitzichten in de Europese Gemeenschap

De commissie heeft een toelichting gegeven op de uitgevoerde studie. Nederland heeft tijdens een interventie ondermeer kanttekeningen gezet bij een mogelijke rol van de commissie op het gebied van de gasvoorziening.

3. Transeuropese netwerken in de Energiesector

De discussie over de Transeuropese netwerken is verbreed tot een institutionele discussie. Het Europees Parlement wenst de co-decisie procedure bij ieder verandering in de lijst met indicatieve projecten. De raad wenst hier geen invloed van het Europees Parlement, zodat een conciliatie dient plaats te vinden. Begin januari 1996 wordt het advies van de Juridische Dienst van de Raad verwacht.

4. Witboek voor energiebeleid van de Europese Unie

De commissie heeft een uitgebreide toelichting op het Witboek gegeven. Het Witboek zal tijdens het Italiaans voorzitterschap worden besproken.

5. Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de raad betreffende normen voor de energie-efficiëntie van huishoudelijke elektrische koelkasten, diepvriezers en combinaties daarvan

De raad heeft een gemeenschappelijk standpunt bereikt. Belangrijke elementen zijn een efficiency verbetering van 15% met een implementatietijd van drie jaar. Een tweede fase kan geregeld worden via convenanten of vrijwillige afspraken.

6. Europees Energiehandvest

Het voorzitterschap heeft kort verslag gedaan van de resultaten van het afgelopen half jaar, te weten een nieuw organigram voor het secretariaat, vaststelling van het budget voor 1996, de benoeming van een nieuwe SG en de vaststelling van Brussel als vestigingsplaats.

7. Voorstel voor een verordening van de raad betreffende de vaststelling van een meerjarenprogramma ter bevordering van de internationale samenwerking in de energiesector (Synergie-programma)

De commissie heeft een uiteenzetting gegeven van het programma.

De verzochte evaluatie van voorgaande Synergie-activiteiten zal begin 1996 gereed zijn.

8. Voorstel voor een besluit van de raad betreffende een meerjaren-programma voor de bevordering van energie-efficiëntie in de Europese Unie (SAVE II)

De commissie heeft een presentatie gegeven over de invulling van SAVE II en de benodigde middelen (150 MECU). Nederland heeft tijdens een interventie aandacht gevraagd voor de accentverschuiving in SAVE II namelijk van wetgeving en normstelling naar gerichte acties en projecten. Nederland heeft gewezen op het belang van normstelling voor apparaten.

9. Gemeenschapsrecht op energiegebied

De commissie heeft verslag gedaan van haar dereguleringsactiviteiten. De raad is akkoord gegaan met de vereenvoudiging van de verordening inzake de melding van investeringsprojecten. Tevens is de raad akkoord gegaan met de door de commissie voorgestelde schrapping van diverse oude besluiten. Tot genoegen van Nederland heeft de commissie toegezegd begin 1996 met een nieuw verslag in het kader van haar dereguleringsoperatie te komen.

10. Euro-Mediterrane Conferentie, regionale samenwerking op energiegebied

De commissie heeft een korte presentatie gegeven over deze conferentie.

De Minister van Economische Zaken,

G. J. Wijers

Naar boven